Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Josef Somr jako roztomilý bonviván a Ondřej Vetchý jako jeho asketický syn, který přijíždí zachránit rodinnou firmu. Komedie podle Karla Poláčka.  Dvoudílná televizní hra "Vše pro firmu" patří k pozoruhodným dílům české literatury už pro svou komickou bizarnost a zvláštní vidění světa drobných podnikatelů a živnostníků. Na jednoduchém, ale pregnantnín příběhu, ve kterém dominuje vztah otce a syna, rozvíjí autor celou plejádu komických situací, založených na následném paradoxu. Syn je tím elementem ve hře, který přebírá otcovskou úlohu. Syn otce vychovává k tomu, aby byl lepší - sám je mu zářným příkladem. Role jsou tedy obráceny. Zatímco otec je nezvedený a nespolehlivý, hodný téměř opovržení pro svůj sklon k hazardu, lehkým ženám i ostatním neřestem, tak syn je příkladem serióznosti a slušnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

2/2 Je to něžné téma, o to žádná. Alles für die Firma, kde syn (příjemný Vetchý) musí vychovávat otce svého (bonviván Somr) a zdůraznit mu, že býti ve styku s lichvářem není pro meno firmy dobré. Pan otec je nepoučitelný kanec, hýří, baví se, ten karban, ty ženy. Pan syn je asketická spořivost sama. První polovice není sice tak šikézní, ale ve druhém díle, kde už dojde i na to řešení oddavek, a nastupuje kancelář vdavek chtivých děvčat pod vedením Nadi Urbánkové, je to bžunda. Pravda, espritu Bylo nás pět znovu Smyczek nedosáhl, ale konečně, když je Poláček adaptován (nejen v posledních letech) tak poskrovnu, člověk je rád téměř za cokoli. Dialogy jsou bezva, Petr Brukner, Barbora Srncová a spol jsou ideální figurkáři, jen bych příště již do retra neobsazovala takové ty Jarky Hanušové nebo Srstky, těm to zkrátka neleží. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Sympatická adaptace Poláčkova románu, v níž není docela jisté, kdo koho vlastně nakonec převychová. Náležitá atmosféra je podtrhnuta výběrem skvělých hereckých osobností v čele s Josefem Somrem, Ondřejem Vetchým a Petrem Nárožným. Pomyslnou třešničkou na dortu je ovšem sňatková kancelář pod vedením rozšafné Nadi Konvalinkové, zbytek výstižně shrnuje otcovo flamendrovské provolání o náhle se vybavivších důležitých konferencích. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná komedie, ve které se syn snaží zachránit rodinnou firmu, no nasmála jsem se dosyta.. Josef Somr jako flamendr a sukničkář naprosto dokonalý, Ondra Vetchý v roli syna (v tomto případě protiklad otce) úžasný, bezvadně je doplňuje Petr Nárožný a moc se mi líbila i Naďa Konvalinková.. Je to taková milá oddechovka.. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Neškodná a dobře udělaná televizní zábava, kde dominují vtipné hlášky, při kterých jsem se smál nahlas. Josef Somr brilantně hraje člověka, který rád žije a umí užívat život plnými doušky, ta role je mu zcela vlastní. Sice jsem celou dobu sledování filmu nemohl přijít na to, co tím chtěl básník říci, když postavil vedle sebe kontrast hedonistického otce a upjatého suchopárného továrnického synka, který jí radši k večeři vajíčka, protože to moc nestojí, a teprve telenovelové finále mi potvrdilo, že vlastně nic moc - měla to být prostě jen taková zábava. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Český dvojdílný televizní film natočený podle předlohy K. Poláčka, v němž je budoucnost rodinné firmy Adolfa Štorkána (J. Somr) v ohrožení, neboť její bezstarostný, nezodpovědný a hýřivý majitel se místo řízení podniku věnuje návštěvám barů a tanečních podniků. Přijíždí majitelův syn Jiří (O. Vetchý), jež se vyznačuje totální pedantickou, šetřivou a asketickou povahou a změny ve firmě jsou ihned k poznání. Komický účinek díla je založen právě na této neobvyklé a převrácené situaci v tradičních rodinných úlohách. V díle K. Smyczeka se vyskytuje snad až příliš mnoho vedlejších postav v nepatrných rolích, čímž může film působit překombinovaně a je některými okrajovými scénami zbytečně natahován, neboť dvě hodiny se mi na tento jednoduchý příběh zdá příliš. V malé roli Štorkánovy příbuzné se ukázala E. Holubová, jež nejdřív nabízí svoji dceru Kamilku (K. Oltová) mladému Jiřímu, který ji rázně odmítne a sám mladou dívku potom přesvědčuje, aby si vzala jeho otce, který se sňatkem rovněž nesouhlasí. Co se týká oné rodinné firmy, absolutně mě nenapadá obor podnikání, kterému se věnovala, a ani ve snímku to nebylo nikterak naznačeno. Součástí firmy byl upovídaný zřízenec Hustoles (P. Nárožný ve slušivém klobouku), sekretářka B. Srncová, účetní P. Brukner a drzý povaleč B. Klepl, jenž byl ihned po Jiřího příchodu nekompromisně vyhozen. Vedlejších postav by se dalo vyjmenovat mnoho, ale žádná z nich mě dokázala natolik zaujmout, abych ji zde uvedl. Navzdory kvalitním hereckým výkonům otce a syna Štorkánových na mě působil tento snímek dosti rozpačitě, neboť komických scén nebylo mnoho a hlavně děj je příliš rozdělován nepodstatnými a neúčelnými scénami a celé to tak nějak šustilo papírem. Naopak překotný závěr spojený s podivnými Jiřího námluvami směrem k sekretářce B. Srncové mě přesvědčil o podprůměrnosti tohoto nezáživného snímku. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Tato inscenace přichází rok po premiéře divadelní adaptace téhož Poláčkova románu ve Studiu Ypsilon. Divadelní záznam Vše pro firmu vznikl v roce 2000. (NinadeL)

Reklama

Reklama