Reklama

Reklama

Čína a její ambice

(TV film)
  • Francie Chine : OPA sur le monde (více)
Francie, 2020, 88 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Výmluvný pohled na Čínu v současnosti, s pozitivy, negativy a mnoha otazníky... Prezident Čínské lidové republiky Si Ťin-pching si dal za cíl stát se co nejdříve světovou velmocí číslo jedna. Do roku 2049 hodlá předstihnout Spojené státy. Opravdu je všechno už předem naplánováno? Rychlost, s jakou se Čína v poslední době rozvíjí, je přinejmenším překvapivá. Peking rozpíná své sítě po celé planetě. A šíří kulturu založenou na zcela odlišných hodnotách. Jaké má nová velmoc – kromě technologického rozvoje – ve skutečnosti záměry? Proč Západ čínskou komunistickou stranu démonizuje? (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Především si musíme uvědomit, že to my, Západ, jsme z Číny udělali to co je a čím v budoucnu i bude. A naopak. My dnes už bez Číny nejsme schopni přežít, což se mj. ukazuje i v současné krizi ve výrobě aut, kdy určité čínské součástky nejsou v Evropě k dispozici. A ukazovalo se to i při počátcích covidové pandemie. Celý svět nakupoval od Číny ochranné pomůcky a ta si tak mohla určovat cenu. Polovina věcí, co máme každý doma je z Číny. Proč? Můžeme na Čínu nadávat, můžeme kritizovat poměry společenské a politické v jejich zemi, ale ruku na srdce, protože jsou levní, jejich zboží ochotně kupujeme a jsme ochotni v tu chvíli na tyto "drobnosti" snadno zapomenout. A platí to i pro USA. Tak odlišné země co se politicky týče a stejně jsou američané ve velké míře na čínských výrobních závislí. A co teprve u nás Slavia? Nebo slavní fotbalisti, kteří si na důchod přilepší v jejich ligách. Ano, můžeme nadávat a kritizovat, ale lidstvo je z velké části dobrovolně pokrytecké a vůbec mu to nevadí. Děláme to dobrovolně a rádi. Dokument nejenže to připomene, ale ještě nám přidá pár zajímavých souvislostí, které jen tak někoho nenapadnou... A že Čína bude velmocí č. 1 již brzy, o tom nemůže být pochyb. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Výrazně zajímavý dokument názorně ukazuje budoucnost světa pod hegemonií Číny. 1)  Systém sociálního kreditu není žádný čínský vynález. Janusz Zajdel popisuje v roce 1984 ve své knížce Paradyzja (v češtině pod názvem Edenie) společnost, řízenou počítačem, kde jsou lidé neustále hodnoceni za své chování body. Větší množství záporných bodů má za následek nasazení na těžké práce do dolů. Dobově příznačné byly záporné body např. za nesledování televizního zpravodajství. Koho by napadlo, že o generaci později zavede státní moc podobné praktiky, a kupodivu to není Severní Korea, ale přece jen liberálnější Čína._____ 2)  Dobrotivá tvář nejvyššího čínské vůdce Sim Tin Pchinga připomíná svým úsměvem hodného strýčka odněkud z Medvědína. Mně spíš připomíná sovětský emblém olympijských her v Moskvě v roce 1980 - medvídka Míšu. Ve francouzském tisku jsem viděl tehdy jeho satiru: klec plnou zavřených Míšů s koutky dolů a před ní usměvavého Míšu s koutky nahoru. Ty diktatury jsou si tak podobné... ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Po druhé světové válce říkali intelektuálové, že by se měl přehodnotit význam slova pokrok. po shlédnutí tohoto dokumentu si to uvědomí každý. Čínské skupování strategických míst jako přístav v řeckém  Pireu, systém "sociálních kreditů" trestajících třeba za nekorektní názory na sociálních sítích. vývoj sledovacích technologií například sledujících jestli student při přednášce nespí. Sílící hlasy po celém světě, že demokracie je přežitek. Nejhorší na tom je jakým tempem tyto změny kráčí. Když se podíváte na dokumenty o Číně z třeba z roku 2007, jde o chudou zemi s nízkými platy bez internetu. ()

muti 

všechny recenze uživatele

Je docela mrazivé sledovať tento dokument vo februári 2022, keď už vieme že Jack Ma dostal po prstoch, štát ide po oboch Tech gigantoch Tencent aj Alibaba, ktoré prerástli štát, že Dahua kamery sú už na sankčnom zozname vďaka prenasledovaniu disidentov, že oslavovaná Deep Blue je len ukradnutý názov IBM serveru čo ovládol šach (to už vieme dlhšie). A napokon prišiel Wuhansky covid a skončili aj masové demonštrácie v Hongkongu, do hry prišiel takisto nový Zákon o Štátnej Bezpečnosti, voľby do LegCo boli fraškou s rekordne nízkou účasťou a celý HK šiel do kytek. Zabudol som na niečo? 🤔 Čo nás ešte čaká: minimálne social credit system na celoštátnej úrovni, digitálny yuan, ďalšie nástroje kontroly nad obyvateľmi a nedajbože vojna o Taiwan. Dnes si na olympiáde podali ruky Xi, Putin aj Tedros, takže ďalšie plány sa už chystajú, brace yourselves ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama