Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (181)

T2 

všechny recenze uživatele

Veru od režiséra ako Ron Howard by som nečakal takýto drsný až miestamy surový western ale je vidieť že po famóznej Čistej duši mu zostal ešte určitý cit pre budovanie silného príbehu a taktiež mal šťastie hlavne na výber hercov, ktorý mu umocnili úroveň filmu. Jednak má v prvom rade príbeh priamočiary dej bez nejakých zbytočných odbočiek do minulosti, o ktorej je ale zas samozrejme vyrozprávane ústne a tak to dorysuváva aj lepší rozmer pre budovanie medzi ľudských vzťahov medzi dlho odlúčenou dcérou Cate Blanchett a jej otcom Tommy Lee Jonesom ako poloindiánom, čo si prišiel nie práve pre odpustenie za svoje hriechy ale po nevyhnutnú cestu očistca kvôli jedu štrkáča kolujúcej v jeho krvy, kam ho po predpovedi nasmeroval indiánsky šaman aby pomohol svojej zabudnutej rodine. A nakoniec sa šaman nemýlil a svojej dcére musí pomôcť aby vystopoval únoscov nepoznanej vnučky. Herci hrajú svoje úlohy zarputilo a dávajú im životný rozmer, dokonca aj keď príbeh je obohatený mystickými čarami drží sa v rovine stále pútavej a nijak nekazí budovanú drámu z vyprahlích piesočných území. Jeden z mála westernov z poslednej doby a dokonca nadmieru vydarení. Plusom pre film je okrem pekného vizuálu aj podmanivá hudba od Jamesa Hornera. ║Rozpočet $65miliónovTržby USA $27,011,180Tržby Celosvetovo $38,364,277 ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Stejně jako golfista jsem od Howarda čekal něco extrovnějšího, na výborné režiséry jsem vždycky přísnější, kterýkoliv jiný by si za tohle ode mně vysloužil solidní tři hvězdy. Ono je docela v pořádku, když člověk ze začátku filmu čeká, co se z toho vyvrbí, kdy to začne odsejpat, ale když to takhle pokračuje skoro celý film, pak je to dost otrava. The Missing je rozvláčné, místy hodně nudné, se zoufale nenápaditým scénářem a konfekční, šablonovitou, téměř "bayovskou" hudbou. Na druhé straně stojí vynikající herci, úžasná kamera a pár magických scén, to však bohužel film nezachrání. Ale nic se neděje, filmy jako Far and Away, Apollo 13 nebo A Beautiful Mind si mě Ron Howard získal a kvůli pár průměrným kouskům jej určitě nezavrhnu. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones je Indián? Wow. Ten Hollywood dokáže čary. Achilles môže byť černoch, Anna Boleynová už bola tiež černoška. Anthony Hopkins hral tiež už černocha. A teraz sa môže beloch dokonca premeniť na červenokožca. To sú mi ale metamorfózy. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, jestli se mi líbilo ještě něco kromě Bruja, nečekané Jonesovy mařeny a Cate Blanchett. A jak tak přemýšlím, nic mě nenapadá, protože si po tom týdnu vlastně nemůžu vzpomenout, čím byl ten film zajímavý kromě krávy, která nepozná, když ji přijde někdo zachránit zadek (a další ty věci). A trochy indiánského vůdů. Tak toho snad radši nechám. Vstup mezi klasiku bych tomu teda radši nepředpovídal. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být skvostné drama. Nebo napínavý thriller. Nebýt asi toho >oscarového teamu< Rona Howarda, který takový docela zajímavý námět bezpečně přetavil v typicky hollywoodský koktejl, v druhé půlce už víceméně akční, možná i strhující, ale víceméně mainstreamovou zábavu s prakticky očekávaným a opravdu nijak nepřekvapujícím vyvrcholením v boji muže proti muži... Ach jo. Jen jsem fakt nepochopil, proč pan scénárista byl přesvědčen, že žena v ohrožení života svého i druhého zlým padouchem - než by sebrala tu ležící bouchačku, raději se s ním šla znovu prát, že... Aby pak po hrdinské smrti kladného i záporného z hlavních hrdinů tuto sebrala a odpráskla nějakého toho indošského statistu na 20 metrů daleko. Uf. Díky Rone tobě i tvému o.t., fakt to bylo o to napínavější... Ale jak pro koho... :-( Jinak T.L.J. i C.B. - zvláště v první polovině - jsou (jak už prostě oni umí) standardně dobří, příroda je nádherná, zlý El Brujo opravdu hnusný, špetka toho šamanizmu a střetu kultur trošku mate žánr (to snad už ten film mohl být i mysteriozní, že...) a celé to klidně mohlo mít o třicet minut míň. Prostě dobrý - typicky tříhvězdičkový - hollywooďák na jedno dvě shlédnutí... Každopádně ale trošku ztracená šance. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu se sešli dva představitelé postavy Harvey Two-Face (Tommy Lee Jones a Aaron Eckhart) a jeden představitel Batmana (Val Kilmer). (viperblade)
  • Herec Val Kilmer, ktorý žije na neďalekom ranči v Novom Mexiku, súhlasil s malou cameo rolou, hoci sa v tej dobe venoval lokálnemu Filmovému investičnému programu. (MikaelSVK)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Last Ride", který napsal Thomas Eidson. (Terva)

Reklama

Reklama