Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(12)

Kultovní anarchisticko-punková hippie groteska pojednává o každodenním životě čtyř „studentů" v Londýně počátkem 80. let. Zbabělý revolucionář Rick (Rick Mayall), urvaný punker Vyvyan (Adrian Edmondson), bolestínský hippie Neil (Nigel Planer) a uhlazený Mike (Christopher Ryan) si pronajali barák na kraji Londýna a intenzivně ho vybydlují. Krutě zacházejí se svým domácím (Alexei Sayle) – a on krutě zachází s nimi. (Česká televize)

(více)

Recenze (91)

MarekT 

všechny recenze uživatele

Několik dnů po Zmiji se mi do rukou dostal další legendární sitcom z produkce BBC. Je zde vidět jasná inspirace Monty Pythony - například mluvící brambora či zásuvka ve mě evokovala vzpomínky na Gilliamovy podobně ujeté kresby. Ovšem humor mi přijde jako největší slabina seriálu. Je úplně bláznivý. Ve dvou epizodách (třetí a pátá) první série to ovšem bylo tak bláznivé, až to bylo trapné, proto slabina. Ve zbytku série jsem se dobře bavil, hlavně při posledním dílu - je tu i bonbonek v podobě parodie na Osvícení. Postavy - co se těch týče, tak žádná ve mě nevzbudila podobně jako při IT Crowd nějaké velké sympatie a náklonnost k určitému charakteru. Co mě potěšilo, je vystoupení nějaké známé skupiny (Nine Below Zero, Madness, Motorhead) v každém díle kromě šestého. Též je zajímavé sledovat i nějaké občas objevivší se guest stars - například Hale a Pace, v druhé sérii ještě přibudou Tony "Baldrick" Robinson, Stephen "Melchett" Fry, Hugh "George" Laurie, Chris "Rimmer" Barrie, Norman "Holly" Lovett nebo sám člen Monty Python Terry Jones. Ovšem je pravda, že jdou stěží poznat. Takže hodnocení - po první sérii jsem díky výborné epiozdě Potopa hodnotil ještě mírně - za pět, nicméně ve druhé sérii se vyskytlo ještě více hluchých míst a teď už budu muset vážně dát za čtyři. Říkám to nerad, ale Young Ones jsou jedním ze slabších sitcomů, naštěstí si to Ben Elton vynahradil později na Blackadderovi a Blue Line, stejně jako Ed Bye na Trpaslíkovi. "Tak to je úžasné. Za chvíli začne největší párty mého života a on z oblohy spadne obří sendvič!" ()

Nutrička 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že první díl se mi nezdál, přišel mi křečovitý a herci se mi zdáli nemožní. Ale potom... asi jsem si zvykla, každopádně s každým dalším shlédnutím se mi to líbí čím dál víc. Plus ta hudba... už úvodní písnička je neuvěřitelně chytlavá. A všechny hlavní postavy - ženami posedlý Mike, násilnický punkrocker Vyvyan, lidový básník Rick, utlačovaný smradlavý hipík Neil (hierarchicky sestupně seřazeni), jejich domovník se svou početnou rodinou i Vyvův sarkastický křeček jsou mi moc sympatičtí. Oh, wow! That´s heavy! ()

Reklama

geklon 

všechny recenze uživatele

Chápu, že kdejaký cucák, co si ho honí u deset let starého klipu Nelly Furtado a říká tomu Retro, nemůže ocenit hodnoty tohohle post intelektanálního orálu (čti oPusu), který je zatím všemi jeho následovníky nedostižen (max. snad pár dílu otce Teda). Každopádně dnes tomu žádný píčusíček co poslouchá The Bring me Horizont a jeho nejoblíbenější televizní schow je Big Bang Theory nedá šanci, proto, že to neni retro (jojo, devadesátky jsou už retro), ale Vintage. a co je Vintage, tak to je chlupatý a s trvalou a děti se toho bojí. Za mě plnej. ()

Idoviren 

všechny recenze uživatele

Umíchat absurdnost s geniálníma hláškama a podávat po britsku, prosím! Není snad situace, na kterou by se nedala aplikovat nějaká hláška z tohoto seriálu. Ať už jde o prosté "Ty dobytku!!!" či "Spánek způsobuje rakovinu, to ví každej!". The Young Ones můžu vidět znovu a znovu, můžu je znát celé nazpaměť, ale vždycky mě rozesmějí. A můj astrologický diagram říká, že mě nikdy bavit nepřestanou. Možná dokud si neseženu vlastní houfnici.... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Počátkem 80. let už provětraly britská studia takové seriály, jako byly Monty Python's Flying Circus, The Goon Show nebo produkce Spikea Milligana, takže jejich následovníci to měli výrazně lehčí a vedení televizních studií se rozhodlo zacílit na mladé publikum a přijít s něčím opravdu alternativním, takže vznikl ten nejujetější sitcom Mladí v partě o čtyřech rádoby studentech s radikalismem a pozérstvím v krvi. Tradiční sitcomová nadsázka se tady dostala na samou hranici svých možností, dál už jít zkrátka nelze. V podstatě chybí nějaká dějová linka a každý díl se tříští do řady absurdních výstupů a více či méně vtipných gagů a hlášek. Jako každé dílko, které se pohybuje na hraně a mapuje dosud nepoznané, i tady se najde celá řada scén, které bych označil spíš za omyl, a úlet za hranice trapnosti. Ta část, která se inspiruje absurdní nadsázkou Monty Pythonů, ve mně celkem rezonuje, ta část, která staví na odiv škleby a la Johny Rotten a punkovou estetiku hnusu, je mi spíš protivná. Celkově je to nevyvážené, na druhou stranu třeba po hudební stránce, kdy se pravidelně v každém díle objevila nějaká oblíbená nekonformní hudební skupina, je to pro určitou věkovou skupinu a pro příznivce alternativní hudební scény velké plus. Celkový dojem: 50 %. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (10)

  • V této epizodě živě vystoupí kapela Damned se svou skladbou „Nasty“. (Epistemolog)
  • V této epizodě živě vystoupí kapela Nine Below Zero se svou skladbou „Eleven plus Eleven“. (Epistemolog)
  • V tomto díle živě vystoupí kapela Madness se svou sklabou „Our house“. (Epistemolog)

Reklama

Reklama