Reklama

Reklama

Haló, haló!

(seriál)
  • Velká Británie 'Allo 'Allo!

Série(9) / Epizody(85)

Haló, haló, tady lelek, jak mě slyšíte? Přepínám! Toto heslo po více než deset let neomylně rozsvěcovalo televizní obrazovky po celé Británii, aby do domácnosti milionů Angličanů vpustily postavy a postavičky, zalidňující jeden z nejúspěšnějších britských komediálních seriálů všech dob. Jeho pilotní díl byl natočen už v roce 1982 a celkový počet epizod se nebezpečně přiblížil stovce. Po více než deset let bavily Brity příhody malého francouzského kavárníka Reného Artoise, který neměl jinou touhu, než v klidu a míru obsluhovat hosty svého útulného podničku a sem tam se pomazlit s některou ze svých pohledných servírek (pochopitelně tak, aby se o tom nedozvěděla jeho žárlivá žena!), jemuž však - ó běda! - bylo souzeno stát se nedobrovolným hrdinou odboje.

Neboť se píše rok 1940, světem otřásá druhá světová válka a Reného kavárničku v městečku Nouvion kdesi v severní Francii si jako svůj nový "konspirační dům" vyhlédla místní partyzánská skupina. A přitom je to místo tak nepříhodné! Dnes a denně je plné německých vojáků, kteří si sem chodí odpočinout a rozptýlit se po své náročné okupační práci, a René se má opravdu co otáčet, aby všem jejich požadavkům vyhověl. Pravda je, že se mu zatím docela dařilo vycházet jak s nimi, tak se svým svědomím - protože vyloženě kolaborovat zase nechce, ovšem žít se musí a kápne-li občas z bohatých německých proviantních zásob nějaký drobínek do Reného spižírny, mají z toho prospěch všichni, že...

A nyní je tato idylka tak dramaticky narušena! Jenže odmítnout partyzány dost dobře nejde, první úkol - ukrýt přechodně dva sestřelené britské letce - na sebe vzal konkrétní podobu, vysílačka, která bude zprostředkovávat spojení s Londýnem, je instalována v pokoji Reného tchyně (na jediném místě v domě, kam nikdo nejde, když nemusí!) a chudák René se rázem - zato neodvolatelně - ocitá ve dvojím ohni. Jestli Němci, nedej bůh, přijdou na to, že spolupracuje s partyzány, zastřelí ho. A bude-li se partyzánům zdát, že spolupracuje málo, zastřelí ho zas oni...

Nic se ovšem nejí tak horké, jak se uvaří a nebyl by to mazaný Francouz, kdyby se nedokázal dostat z každé šlamastiky. I když mu to někdy, popravdě řečeno, dá dost práce a i když se přitom občas dostává do nejneuvěřitelnějších komických situací. V nichž mu ovšem s úspěchem sekundují všechny další postavy a postavičky seriálu: mírně přituplý německý velitel města se svým pobočníkem, jejichž jediným zájmem je zaopatřit se na horší časy a zatím si užít všeho, co sladká Francie skýtá; samolibý gestapáček Herr Flick, nezvratně přesvědčený o své nadřazenosti a genialitě; tajnosnubná partyzánka Michelle se svým věčným "Dobře mě poslouchejte, nebudu to víckrát opakovat!"; poručík Gruber, neodolatelně přitahovaný mužným Reného zjevem; britští letci Fairfaix a Carstairs, ztracení v zemi, jejímuž jazyku nerozumějí, a odevzdaně podstupující martyrium tisíce a jednoho plánu na svou záchranu; kasař, zloděj a padělatel pan Leclerc, beroucí na sebe podle potřeby desítky jiných podob; neodolatelný monsieur Alfons, majitel pohřebního ústavu "Rychle a stylově", přitahovaný i přes svůj věk a "budíčka" u srdce ženskou krásou a půvabem...

Autoři se nezastavili před ničím, nic jim nezůstalo svaté. Dělají si legraci sami ze sebe, z Němců i z Francouzů, z hrdinství i z odboje, ze statečnosti i zbabělosti. Snad proto jejich seriál mnohé - pro něž jsou některá témata nedotknutelná - pobouřil. Ale naštěstí mnohem víc bylo těch, které potěšil, kterým přinesl úsměv, pohodu a rozptýlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (429)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Dobře mě poslouchejte, nebudu to víckrát opakovat: tenhle kultovní britcom patří k extratřídě toho nejlepšího, co může televize v rámci zábavy nabídnout. U nás to poprvé běželo v roce 1996 (v hodině duchů), podruhé v roce 1998 v lepším čase, zato to odklidili na ČT 2, aby si toho všimlo co nejméně lidí. Nynější čas sice taky není ideální, ale aspoň něco. 100 % ()

PavelR 

všechny recenze uživatele

René to nemá v životě lehký. Je majitelem kavárny, má příšernou ženu a tchýni. A ke všemu právě probíhá válka a kavárna je v centru zájmu němců i komunistických a demokratických odbojářů. Naštěstí má dvě, později bohužel už jen jednu velmi pohlednou servírku. Tak se to čekání na osvobození dá přece jenom snést... ()

Reklama

salfa72 

všechny recenze uživatele

Bodré podoledne. :-) Jeden z mých nejoblíbenějších komediálních seriálů, holt Britové tohle prostě umí. Je jen škoda, že někteří herci umřeli během natáčení, nebo před jeho pokračováním (The Return of 'Allo 'Allo!). Jiní prostě jen odešli po pár sériích a nebo byly nahrazeni. Není moc seriálů, které bych mohl sledovat neustále dokola a pokaždé se smát tak, jako kdybych je viděl poprvé. Snad se díky Koronaviru u nás v TV objeví i filmy/seriály, které u nás nikdy nikdo nedával (60. - 90. léta) a jsou zde v šedé barvě. Třeba některé seriály od tvůrců Jeremyho Lloyda a Davida Crofta by si to určitě zasloužily. I kdyby to mělo být jen s titulky. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Bodré podoledne, prasata, psi a hyeny. Dobře mě poslouchejte, nebudu to víckrát opakovat. To jsem já LeClerqe a i když pořád mlátím holí a stěžuju si, že si mě nikdo nevšímá, zrovna tohle nikdo další slyšet nemusí. Herr Otto Flick z gestapa pase po obrazu padlé madony s velkýma balonkama, jehož originál (kopii) má zazděn ve sklepě kavárník René Artois, což je francouz, ve skříni schovává anglické dezertéry a v kavárně německé důstojniky, což jsou jeho docela dobří kámoši. Ale aby nedošlo k mýlce, René je vlastně svůj bratr dvojče. Má manželku, která ráda zpívá, což se nikomu nelíbí a... to je jedno, koukněte se sami, páč todlecto "Haló, haló" je další geniální britský sitcom plný nejleppšího všemožného humoru, Němců, Francouzů a Angličanů, zajímavých příběhů, postav (důstojníci, Flick, tchýně, manželka, Michelle, LeClerqe, všichni) a skvělého českého dabingu. Ach ta Janžurka, ta Janžurka, ta je skvělá a pak taky Jagelka. No, a ten humor, ty hlášky, ty postavy, to obsazení, to je kapitola sama o sobě. Ať dělám, co dělám, nemůžu najít ani sebemenší chybičku, vážně ne. No jo, anglický sitcomy jsou nej a o Haló, haló to teda rozhodně platí!!! Doporučuji a hodinu po půlnoci se sejdeme za kůlnou. 100%. Proč přeobsadili herr Flicka takovým debilem? A druhej Bertorelli taky nebyl nic moc, ale jinak fakt absolutně dokonalá a bezchybná věc. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Pekelně humorný sitcom s pomilováníhodnými postavami a kolísavou mírou oplzlosti. Když přijmete Renného, ženskou bláznivou, partyzánky, parašutisty ve skříni a gestapáka Flicka za své, je většina epizod tak zábavná, že třeba já u nich kvůli riziku udušení nikdy nepiji. A převod do češtiny je ženyální! (woodyho komentář jen potvrzuje). Co dodat? „Ano, jsem opravdu odvážně šílený. Takhle už to u nás na gestapu chodí… Na každý problém dokážu najít speciální gestapácké řešení.“ ()

Galerie (74)

Zajímavosti (59)

  • Ve 4. epizodě 4. série s názvem "Létající jeptiška" ve scéně, kde generál Klinkerhoffen (Hilary Minster) vchází do kavárny, má Gruber (Guy Siner) ještě stále v uších sýr. V další scéně je sýr pryč, ale když odchází ven, je sýr zpět v uších. (kukkik)
  • Spojení s Londýnem prostřednictvím tajné vysílačky s blikajícími koulemi, ukryté pod postelí madam Fanny (Rose Hill), která má reproduktor v nočníku, probíhá samozřejmě v naprostém utajení za pomocí tajných šifer a krycích jmen. Kavárník René Artois (Gorden Kaye) se ohlašuje jako Lelek, šéfka odboje Michelle Dubois (Kirsten Cooke) jako Modřinka, kavárníkova žena Edith Artois (Carmen Silvera) jako paní Lelková. (Posheidon)
  • Auto plukovníka Von Strohma je (KdF) Typ 82. (Maulincio)

Související novinky

Comic-Con Prague už o víkendu!

Comic-Con Prague už o víkendu!

11.04.2023

Už od pátku do neděle hostí pražské O2 universum svátek nadšenců do filmů, seriálů, komiksů nebo her s primárně sci-fi, fantasy či hororovou tematikou. Comic-Con Prague, vyhlášený český festival… (více)

Reklama

Reklama