Reklama

Reklama

Haló, haló!

(seriál)
  • Velká Británie 'Allo 'Allo!

Série(9) / Epizody(85)

Haló, haló, tady lelek, jak mě slyšíte? Přepínám! Toto heslo po více než deset let neomylně rozsvěcovalo televizní obrazovky po celé Británii, aby do domácnosti milionů Angličanů vpustily postavy a postavičky, zalidňující jeden z nejúspěšnějších britských komediálních seriálů všech dob. Jeho pilotní díl byl natočen už v roce 1982 a celkový počet epizod se nebezpečně přiblížil stovce. Po více než deset let bavily Brity příhody malého francouzského kavárníka Reného Artoise, který neměl jinou touhu, než v klidu a míru obsluhovat hosty svého útulného podničku a sem tam se pomazlit s některou ze svých pohledných servírek (pochopitelně tak, aby se o tom nedozvěděla jeho žárlivá žena!), jemuž však - ó běda! - bylo souzeno stát se nedobrovolným hrdinou odboje.

Neboť se píše rok 1940, světem otřásá druhá světová válka a Reného kavárničku v městečku Nouvion kdesi v severní Francii si jako svůj nový "konspirační dům" vyhlédla místní partyzánská skupina. A přitom je to místo tak nepříhodné! Dnes a denně je plné německých vojáků, kteří si sem chodí odpočinout a rozptýlit se po své náročné okupační práci, a René se má opravdu co otáčet, aby všem jejich požadavkům vyhověl. Pravda je, že se mu zatím docela dařilo vycházet jak s nimi, tak se svým svědomím - protože vyloženě kolaborovat zase nechce, ovšem žít se musí a kápne-li občas z bohatých německých proviantních zásob nějaký drobínek do Reného spižírny, mají z toho prospěch všichni, že...

A nyní je tato idylka tak dramaticky narušena! Jenže odmítnout partyzány dost dobře nejde, první úkol - ukrýt přechodně dva sestřelené britské letce - na sebe vzal konkrétní podobu, vysílačka, která bude zprostředkovávat spojení s Londýnem, je instalována v pokoji Reného tchyně (na jediném místě v domě, kam nikdo nejde, když nemusí!) a chudák René se rázem - zato neodvolatelně - ocitá ve dvojím ohni. Jestli Němci, nedej bůh, přijdou na to, že spolupracuje s partyzány, zastřelí ho. A bude-li se partyzánům zdát, že spolupracuje málo, zastřelí ho zas oni...

Nic se ovšem nejí tak horké, jak se uvaří a nebyl by to mazaný Francouz, kdyby se nedokázal dostat z každé šlamastiky. I když mu to někdy, popravdě řečeno, dá dost práce a i když se přitom občas dostává do nejneuvěřitelnějších komických situací. V nichž mu ovšem s úspěchem sekundují všechny další postavy a postavičky seriálu: mírně přituplý německý velitel města se svým pobočníkem, jejichž jediným zájmem je zaopatřit se na horší časy a zatím si užít všeho, co sladká Francie skýtá; samolibý gestapáček Herr Flick, nezvratně přesvědčený o své nadřazenosti a genialitě; tajnosnubná partyzánka Michelle se svým věčným "Dobře mě poslouchejte, nebudu to víckrát opakovat!"; poručík Gruber, neodolatelně přitahovaný mužným Reného zjevem; britští letci Fairfaix a Carstairs, ztracení v zemi, jejímuž jazyku nerozumějí, a odevzdaně podstupující martyrium tisíce a jednoho plánu na svou záchranu; kasař, zloděj a padělatel pan Leclerc, beroucí na sebe podle potřeby desítky jiných podob; neodolatelný monsieur Alfons, majitel pohřebního ústavu "Rychle a stylově", přitahovaný i přes svůj věk a "budíčka" u srdce ženskou krásou a půvabem...

Autoři se nezastavili před ničím, nic jim nezůstalo svaté. Dělají si legraci sami ze sebe, z Němců i z Francouzů, z hrdinství i z odboje, ze statečnosti i zbabělosti. Snad proto jejich seriál mnohé - pro něž jsou některá témata nedotknutelná - pobouřil. Ale naštěstí mnohem víc bylo těch, které potěšil, kterým přinesl úsměv, pohodu a rozptýlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (429)

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Hodně zdařilý a vtipný seriál plný absurních situací (prostě typický britský hůmor jako vyšitý), které mě vždy zaručeně rozesmějí. Dokonalé postavy - hlavně kulhavý gestapák herr Flick, Talián nebo pomatený policajt (bodré podoledne :D). Ke konci už se obsah epizod docela opakoval, ale jinak jsem se velmi bavil a celkově tento seriál, který mimochodem měla ve velké oblibě i královna Alžběta II, dávám pěkných 80%. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Miluji britský suchý humor a tento sitcom, patří k tomu nejlepšímu co tento žánr, kdy nabídnul. Kdo by neznal kavárníka Renného, jeho manželku Edith, plk. Von Strohma, por. Grubera, Le Clerca, Helgu, Herr Flygga, odbojářku Michelle, servírky Yvette a Marii..... a hlášky tipu bodré podoledne, To jsem já, LeClerc! Teď mě dobře poslouchejte, nebudu to víckrát opakovat! Och Renéééé :o) zná snad každý, což mluví za vše! Parádní podívaná ( asi nejlepší komediální seriál z 2. svět. války ), která mně vždy zvedla náladu! Nemůžu jinak ( a to zcela rád! ) než dát plné hodnocení! p.s. jentak mimochodem vynikající dabing! ()

Reklama

woody 

všechny recenze uživatele

Bodré podoledne, srážení pijáci. Rád bych doposnídal o žoviálním britiském ouřadu "Holá Holá". Prasárník Roný a jeho pančelka Sedit. Posuvník Štůbr, s gumosexovními porážkami. Šestapák Mehr Filck, anglůčtí ledci, kuš ministerských povleků Leklej a výslušník polucie Krabrý (ve skotačnosti pájný špek). Nepudu se smilnit, když heknu, že to pil jeden z nejslepšejších blitcomů. Do mrdě nasražený děj, neusrále ty stojné popletky a šídlovoké servítky. Šukání na zvonec vešel vhodně v hvozdě, ale kož. Posmál jsem se šveholíce. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělý sitcom, který jsem viděl už několikrát a vždycky jsem se pobavil! Mám jen jednu připomínku k českému dabingu. Ačkoliv je náš dabing na dobré úrovni, u sitcomech to nějak pokaždé podělává! "Allo, Allo" jsem viděl s polským lektorem, tudíž jsem slyšel i originál zvuk a popadal jsem se smíchy za břicho. S českým dabingem jsem se jen pousmál! Takže pokud se chcete opravdu zasmát, pusťte si originál zvuk! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál ve vzpomínkách spíš roste. V době, kdy běžel v televizi, jsem se vždycky rád podíval, ale vyloženě mě to tehdy nechytilo jako třeba Trpaslík. Až zpětně a postupem času si mě získal více. Poručík Gruber se svým tančíkem, který klade otázky, vojín Helga, herr Flick tančící gestapácký tanec, samozřejmě živnostník René nesmí chybět. Nebudu to víckrát opakovat, ale pětku si to zaslouží. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (59)

  • Auto plukovníka Von Strohma je (KdF) Typ 82. (Maulincio)
  • Herec Richard Gibson se k roli Herr Otto Flicka dostal docela kuriózním způsobem. Spolutvůrce seriálu David Croft si jej povšiml na svatbě dcery, když vyprávěl s německým přízvukem vtipy. (Posheidon)
  • Na základě seriálu byly v letech 1988 a 1989 vydány i dvě knihy, a to „'Allo 'Allo: The War Diaries of Rene Artois“ a pokračování „'Allo 'Allo: The War Diaries of Rene Artois, Volume 2“. Jedná se o přepis děje seriálu ve formě osobního deníku hrdiny francouzského odboje Reného Artoise (Gorden Kaye). [Zdroj: marktv.org] (GordonCZ)

Související novinky

Comic-Con Prague už o víkendu!

Comic-Con Prague už o víkendu!

11.04.2023

Už od pátku do neděle hostí pražské O2 universum svátek nadšenců do filmů, seriálů, komiksů nebo her s primárně sci-fi, fantasy či hororovou tematikou. Comic-Con Prague, vyhlášený český festival… (více)

Reklama

Reklama