Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Debata vysokopostavených vojenských funkcionárov "Tretej Ríše", politikov, právnikov, hľadajúcich riešenie ako najjednoduchšie, nebezpečnejšie, v rámci zákona, vyčistiť nemeckú zem a svet od židovskej rasy. Bolo veľmi zvláštne počúvať tieto choré, zvrátené názory, či myšlienky ohľadom niečoho tak krutého. Akoby sa rozprávali o spôsobe sadenia "pšenice". Proste, bol to rozkaz, politický smer Vodcu, a oni "robotníci", ktorí dostali za úlohu nájsť spôsob, ako vykonať svoju prácu. Nič viac, nič menej. Nikto zo zúčastnených sa nezamýšľa nad nemorálnymi či protihumánnymi krokmi. Je to meeting ako každý iný, stačí sa len dohodnúť. Divák, ktorý si pustí tento snímok by mal vedieť, že celý film zobrazuje vyjadrenie myšlienok formou dialógu, žiadna akcia, samopal, či guľomety. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh a smějící se pražský řezník přímo fenomenální, Tucci nebo Firth zaostávají jen o kousek. Obludný film, i kvůli tomu, že si člověk tady nejlépe uvědomí, že všichni tito nacisté byli opravdu jen lidé, kteří kolikrát mohli vystupovat velice elegantně a sympaticky. A pak se zaposlouchá do toho, o čem diskutují. A ochladí se. Scéna "spravedlivého" hněvu Stuckarta v podání Firtha, který prosazuje právní řešení věci, je nezapomenutelná a mrazivá. Stejně tak jako "jednotky". ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Konference ve Wannsee je silně autentický a sugestivní film, který Vás vtáhne až do středu samotného zla. Mé první setkání se Stanleym Tuccim. Své role, přímého vykonavatele zla, Adolfa Eichmanna, se zhostil naprosto excelentně. A Kenneth Branagh jako nejvyšší představitel SS, Reinhard Heydrich, mě svým chladnokrevným ztvárněním naprosto šokoval. Snad ještě v žádném filmu nebyla jeho postava tak přesvědčivě a bezcitně znázorněna. Ten jeho bezelstný, dobrotivý úsměv, za nímž se skrývá to nejodpornější zlo a jeho pevná rozhodnost, ve mě vyvolával silné mrazení. Je až neuvěřitelné, jak snadno a samozřejmě nejvyšší představitelé Třetí říše nad lejstry, dobrým pitím a jídlem, rozhodli o osudu milionů lidí... Co kdybyste u toho stolu seděli Vy a do vašich očí by se jako žiletky zabodával pronikavý a nemilosrdný pohled toho blonďatého árijce? Odporovali byste mu, nesouhlasili, nebo byste jen seděli, tiše uvažovali po svém, protože byste věděli, že stejně nemáte na výběr a že tady jde o něco mnohem většího a strašnějšího, co už stejně nikdo nedokáže zastavit... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno, pokud si tenhle film pustí nějaký TOTÁLNÍ historický analfabet, neznající ani pojem "2. světová válka", tak bude asi děsně zklamán, jelikož celý film se jen kecá a kecá a kecá... Ale každý, kdo má alespoň nejzákladnější historické znalosti a ví alespoň přibližně, O ČEM se kecá, musí prostě tomuto filmu dát alespoň ony 4 hvězdičky. Prosté mono- a dia-logy nevypoví nic, pokud člověk nezná, co následovalo... Vynikající a neskutečně chladně snad až nad-árijský Kenneth Branagh. Stanley Tucci v životní roli Adolfa Eichmanna. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Komorní drama, které mne svou naléhavostí oslovilo více než Schindler´s List. Opulentní meeting u zasněženého jezera je totiž plný hrůzy bez jediného explicitního záběru a slova zde pronášená s ohledem na historické okolnosti mrazí jako led. Exceluje chladný, vnitřně napjatý Tucci v roli majora Eichmanna. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Klopfer (Ian McNeice) je zobrazený ako obézny a ukazuje nedostatok taktu a citu, dokonca tak veľmi, že ostatní zúčastnení sa cítia nepríjemne. Napriek tomu, v reálnom živote, Gerhard Klopfer bol stavbou tela útly a jeho spolupracovníci si ho pamätali ako pokojného a väčšinou veľmi slušného človeka. (Eeve)
  • Krom nahrávky, kterou v závěru pustí Eichmann, se v průběhu celého filmu neobjevuje žádný hudební podkres. (StarsFan)
  • Když Reinhard Heydrich (Kenneth Branagh) přilétá na konferenci, jsou na křídlech jeho letadla vidět svastiky. Výsostné označení německých letounů však tvořily trámové kříže, svastika se vyskytovala pouze na směrovém kormidle. (p3tris)

Reklama

Reklama