Reklama

Reklama

Potom, čo je schopný kňaz odsúdený na pobyt za mrežami kvôli údajnému zabitiu mníšky počas exorcizmu, investigatívny novinár je odhodlaný dopátrať sa v tomto prípade k zjavne utajovanej celej pravde. Mohlo sa skutočne stať, že kazateľ zavraždil mentálne chorú ženu, alebo v skutočnosti prehral boj s démonickými silami? (Richie4422)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (67)

Psychor 

všechny recenze uživatele

S Xavierem Gensem jsme se spřátelili předminulý rok na festivalu v Cannes za poměrně kuriozních okolností. Do půlnoční projekce snímku Love zbývala ještě hodina času, a tak jsem coby vyhlášený čajomil zašel do foyer na šálek zeleného Tuarega, když tu najednou uslyším žoviálním tonem pronesené: "Taky na sucho?". Dalo mi zabrat, než jsem v endomorfním chlapíkovi s kšiltovkou rozpoznal známého režiséra. Naše nenucená konverzace velmi rychle získala punc odbornosti a stočila se i ke Xavierově vizi ohledně plánovaného hororu Crucifixion, pro kterou jsem se jakožto zdejší žánrový expert okamžitě nadchl. Po dvouletém čekání mohu nyní Xavierovi s konečnou platností udělit titul hororového virtuosa, který dokonale ovládl umění atmosferické gradace. Crucifixion zprvu připomíná mysteriozní vánek, avšak v druhé polovině stopáže nabude síly hororového uragánu. Vše podtrhuje bravurní kamera Daniela Aranyó s působivými průlety skrze rumunské interiéry a exteriéry či úchvatnými slow motion a reverse motion záběry. Pochvalu zaslouží i scénáristé za pokus o představení démonologie ve světle širších teologických souvislostí, což bezpochyby vyvede z rovnováhy značnou část místních laiků. Crucifixion ode mě obdrží slabších pět hvězd, čímž si zároveň říká o nominaci na letošního hororového oscara. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Ateisticky zameraná novinárka presvedčená o farárovej vine pátra a pátra, až kým sa na vlastné oči nepresvedčí, že tam hore naozaj niečo je. Alebo skôr tam dole. No. Normálne som musel premýšľať, ako to ohodnotiť. Pretože na jednej strane je to výborne nakrútené, herečka je sympatická, v réžii či scenári som nenašiel jedinú chybu, a je tam všetko, čo divák od podobného kúska očakáva, pár zjavení a ľakačiek, a samozrejme vymietanie. Na druhej strane, film ma nebavil. Žiaľ. Netuším, prečo sa Gens, ktorého pokladám za jedného z najlepších režisérov, chytil práve tak nezaujímavej témy, ako je exorcizmus. Film neprináša vôbec nič nové, je od začiatku predvídateľný, scény vyháňania démonov podľa mňa zaujímavé nie sú a režisér celú dobu stavia na istotu a drží sa šablónky ako kliešť, takže žiadne prekvapenia sa nedostavia. Proticirkevne a protinábožensky zmýšľajúceho diváka ako ja to dokáže ešte aj pekne naštvať. Ešte že tam až tak veľa modlikania nebolo. Odpad to nie je, ale aj tak sa jedná o Xavierov najzbytočnejší film, a po dvoch predchádzajúcich peckách Frontière(s) a Divide je to pre mňa studená sprcha. Ale aspoň som sa naučil všetky dôležité fázy, ktoré prebiehajú pri vymietaní. Určite sa mi to v živote zíde. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Zářný příklad totální režijní frustrace. Xavier Gens by si mohl podat ruku s Darrenem Lynn Bousmanem. Oběma se stejnou měrou nedostává pochvalných recenzí, delší dobu se jim vyhýbají úspěchy na režijních postech, dlouho nenatočili nadprůměrný hororový film. Gens si ke vší tvůrčí rezignaci vybral stokrát provařené a ze všech stran opracované téma exorcismu, které navíc natočené fádní a nevzrušivou formou, jakou režisér předložil, nemá sebemenší šanci ho katapultovat mezi elitu. I když je film zaštítěn puncem "skutečných událostí", příběh jakéhosi kontroverzního kněze z Rumunska, při jehož kontroverzním vymítání exla jakási jeptiška, je opravdu vydatným krokem zpět do bažiny průměrnosti až podprůměrnosti. Rumunské lokace nejsou atraktivní, všichni, až na ateisticky smýšlející píchatelnou žurnalistku, co přijíždí příběh objasnit a napsat o něm pravdu, jsou nesmírně a otravně pobožní, hororových momentů je zde dohromady tak na dvacet minut. Samotný rituál, kterým měl film vrcholit, se smrskl na pět legračních minut, kdy má posednutá hrdinka v jakési stodole začerněné oči a zaryčí. Zbývá dodat, že před touto scénou je divák svědkem tří utopených much v alkoholu a bujarého bouchání dveří, přičemž se v ději v prostřizích vracíme k událostem před posednutím jeptišky. Divákům bude jistě úplně jedno, zda se obviněný a uvězněný kněz nakonec dostane z vězení. Herci ve vedlejších rolích je jen umolousaný komparz, hrdinka ze zámoří je jiné kafe. Sophie Cookson je neokoukaná a sympatická. Gens nemá z čeho těžit, je prostě jen strůjcem obrázků, které místy inklinují k něčemu, co by se u debutanta dalo označit za téměř atmosférické, v jeho případě už je to jen rutina. A to, že se mu z tvůrčího hlediska nedaří, je na filmu znát. 5/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pamätám si ako pred pár rokmi prebehla médiami správa o smrti nejakej rumunskej mníšky, ktorá bola zabitá pri exorcizme, no a netrvalo dlho a už z toho máme aj film. Režiséra Xaviera Gensa poznám a mám ho veľmi rád, najmä preto, že vie fantasticky narábať s atmosférou, avšak v tomto prípade si myslím, že ide skôr o výnimku alebo nejakú anomáliu, pretože snímok ani náhodou v tomto smere nesplnil moje očakávania. Technická a herecká stránka ešte ušli (aj keď mohla byť obsadená sympatickejšia herečka v hlavnej úlohe, to je však subjektívne), no pri pasážach s vymietaním som sa cítil trocha trápne čo do značnej miery na atmosfére uberalo. Nepomohla tomu ani dejová linka, ktorá nebola nejak extra zaujímavá a už vonkoncom mi neuľahčovala prácu nájsť si cestu k postavám. Tiež by som pridal na strašení, pár vydarených ľakačiek sa tu síce nájde, no od poriadneho strašenia to malo ďaleko, o dusnej mysterióznej atmosfére ani nehovorím, tá bola len taký nariedený čajíček. Skrátka chcelo to pritvrdiť, ale riadne. Takto len slabší priemer. 55/100 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Na kříži nesená, od huby jde pěna..." Zeměpisu znalý démon, vybavený mapou a GPS by se tomuto kraji knížete Vlada Țepeșe III vyhnul obloukem, neboť démon napíchnutý na kůl je pořádné faux pas. Ostatně, Drákulovi potomci a jejich flanďáci si při páchání dobra či zla vystačí sami. "Máme pro vás dvě zprávy, matko. Špatná zpráva je, že dcera zemřela. Ale máme i dobrou, to vymítání se podařilo!" A další dobrá zpráva je, že se náhle zjevila... žádná panenka Marie, ale investigativní novinářka, která bude kolem démona čmuchat (kolem, nad i pod ním) a klást mu znepokojivé otázky. Proč u vás kněží létají? Jak se v  maškarním průvodu pozná falešný ďábel od pravého a kde se, krucifix (!), vzali na bobrovi ti pavouci? Démonovi už všechno to vyptávání lezlo krkem a pokusil se otravnou kikinu taky posednout, ale (všeho)schopný scenárista mu to nedovolil a zatnul mu tipec. Moc mě to nezaujalo. Jen dva hřeby, původně dlaněmi probité, si z filmu odnáším. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (3)

  • Film je inspirován skutečnými událostmi, kdy při exorcismu zemřela jeptiška Irina Cornic. Událost se stala v Tanacu (Rumunsko) v roce 2005. (Pajkenzi)
  • Čtyři jeptišky, které pomáhaly při exorcismu, byly odsouzené za zabití v rozmezí od 5 do 8 let. (Pajkenzi)
  • Rumunský kněz Daniel Petru Corogeanu, který prováděl exorcismus a zavinil smrt jeptišky, dostal 14 let za mřížemi. (Pajkenzi)

Reklama

Reklama