Jutský princ

Prince of Jutland

Royal Deceit

Nizozemsko / Velká Británie / Dánsko / Francie, 1994, 85 min

Gabriel Axel

Na televíznu produkciu až moc podarené, dej prekvapivo balansuje medzi dramatom a trefnou zábavkou a vychádza mu to, k tomu tu je až preveľká plejáda známych tvári, v tej dobe prevažne ešte sa len rozbiehajúcich, ale najviac zaujme a príbeh povytiahne zanieteným výkonom mladý Christian Bale. /70%/(9.8.2010)

Tahle "realisticka verze Hamleta" neni vylozene spatna, plus je, ze se tu nemluvi tim nesrozumitelnym Shakespearovo jazykem, ale ani to neni zadna pecka. Problem je, ze to cely vypada desne lacine. Kral a jeho poddany je banda farmaru, ktery zijou v nekolika drevenejch chatrcich a neda se to oznacit ani za vesnici. Vsichni nosi spinavy hadry a kral se tak odlisuje jen dost hnusne udelanou korunou. Dalsi problem je, ze spousta radoby dramatickejch scen vypada spis strasne smesne. Ale jinak to tak spatny neni, perfektni herecky obsazeni, mladicka Beckinsale a Bale, kuli kterymu jsem navic na film kouknul a vsichni hrajou nadprumerne. No a tech 100 minut to buhvijak nudit nezacne, takze na jedno skouknuti v pohode.(2.1.2011)

HAPRDÁNS s vikingskou patinou místo divadelního mejkapu a korunovaný špičkovým obsazením. Vládnout nám takoví monarchové, jaké zahráli Christian Bale tady a Colin Firth v King's Speech, zahájila bych tažení za znovuzavedení práva první noci.(1.3.2011)

Shakespeare, jak známo, si látky zpracovával po svém. Hamletův (Amletův) příběh pochází ze Saxo Grammmatika (rozsáhlejšího dánského Kosmy), Axelovo režijní zpracování je poučené archeologií a historickým výzkumem raného středověku a do značné míry evokuje realitu (včetně materiální chudoby a až loveckou posedlostí) raněstředověké šlechty s všudypřítomným násilím - které ale nepředvádí nijak okázale, ale takové, jak bylo chápano - všednodenně stroze, kdy i bitvy jsou spíše větší rvačky a loupežná přepadení. Podobné praktiky panovaly i na mojmírovské Moravě i Čechách Boleslava I. (vraždy sv. Václava a Ludmily) a III. (bratrovražedný boj Boleslava III., Oldřicha a Jaromíra). Škoda jen, že hudební stránka je jen navozená, i v ní by se vyplatila spolupráce s odborníkem (použití dud je samozřejmě správné, ale ne úplně jednoznačné) a výsledekek by byl ještě přesvědčivější.(12.4.2011)

Ja to beriem ako komédiu, lebo som sa smiala skoro od začiatku do konca. Keby som to mala brať vážne tak to nikdy nedopozerám a to aj napriek tomu hereckému obsadeniu, ktoré vyzerá viac ako lákavo.(6.8.2009)

Som v rozpakoch.Tak lákavé obsadenie a téma a zdá sa,nerozumiem všetkému.Pretože výprava a zvláštne dialógy ma občas nútili zmätene / takmer ako hlavný hrdina/ premýšľať, či som do prehrávača omylom nestrčila dáky mnou doteraz nevidený kus od Pythonov.Po treťom zakikiríkaní Amleda/Hamletovo "šialenstvo" sa predsa len prejavovalo "inteligentnejším" spôsobom/ som to už nevydržala, začala sa smiať, a neprestala do konca filmu.Berme to tak,že aj starí vikingovia sa chceli zabaviť.(6.8.2009)

• Marsello

Úbohé, nudné, slabé... Iste by som dokázal aj viac podobných slov na tento "film" vypotiť. Normálne sa čudujem, že som toto nedefinovateľné čudo pozrel až do konca. Hudba úbohá, dialógy strašné, strih otrasný, kamera slabá, akurát obsadenie tomuto "dielu" trochu vylepšilo kredit.(11.10.2009)

Neslaná, nemastná, zestručněná a v závěru pozměněná variace na Hamleta, která promrhala potenciál britské herecké první ligy. Místy není zřejmé, jaký žánr by to vlastně měl být - velkolepý historický film nebo televizně natočené divadelní představení, k tomu nehodící se hudba. Škoda.(17.7.2009)