Reklama

Reklama

Mladý Jut Amled (Christian Bale) předstírá šílenství a touží pomstít vraždu svého otce, kterou spáchal jeho podlý strýc Fenge (Gabriel Byrne). Strýc ale o Amledově skutečném duševním stavu pochybuje a pošle ho do Anglie, kde má být zavražděn. Amled má však své vlastní plány a provede tak svůj vlastní malý podvod... Důvěrně známá hamletovská zápletka vychází z původního dánského příběhu, který je mnohem drsnější a syrovější, než jak jí známe ze Shakespearova provedení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

majo25 

všechny recenze uživatele

Civilnejšia verzia Hamleta, pardón Amleta, kde odpadajú Shakespearove veršovačky a divadelný prednes, čo mne vyhovovalo. Začiatok príjemne nabudí aj svojím surovejším stvárnením, aj tým, že sa ide od začiatku na vec, ale v priebehu filmu príbeh akosi vyprcháva. Prvok pomsty si pýtal vyšpičkovanie. Škoda, že vizuál pôsobí skôr televízne a napriek zaujímavému obsadeniu ani herecké výkony neboli z kategórie tých lepších, možno s výnimkou Byrneho. Helen Mirrenová sa ani v 49-rokoch nehanbila za svoje telo a ukáže sa hore bez - stále to bola kosť. Zato Kate Beckinsalová bola ako tínedžerka dosť nezaujímavá. Celkovo slušná historická dráma, ale miestami nedotiahnutá. S väčším rozpočtom by to mohlo byť o niečom inom. ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Takéto historický filmy, ktoré dokážu priviesť diváka na iné myšlienky, už dnes nevidím, a to je zle... a veľmi. Mladší brat Hamleta, historicky jeho mladší sa narodil, o trocha skôršie. Chémia medzi hercami Christian Bale a Kate Beckinsale je úžasná, len škoda, že sa nestretli znova. Lev v zime a Prince of Jutland, je dobrá voľba pre odpočinok, po náročnom dni :) /75 %/ ()

Reklama

raroh 

všechny recenze uživatele

Shakespeare, jak známo, si látky zpracovával po svém. Hamletův (Amletův) příběh pochází ze Saxo Grammmatika (rozsáhlejšího dánského Kosmy), Axelovo režijní zpracování je poučené archeologií a historickým výzkumem raného středověku a do značné míry evokuje realitu (včetně materiální chudoby a až loveckou posedlostí) raněstředověké šlechty s všudypřítomným násilím - které ale nepředvádí nijak okázale, ale takové, jak bylo chápano - všednodenně stroze, kdy i bitvy jsou spíše větší rvačky a loupežná přepadení. Podobné praktiky panovaly i na mojmírovské Moravě i Čechách Boleslava I. (vraždy sv. Václava a Ludmily) a III. (bratrovražedný boj Boleslava III., Oldřicha a Jaromíra). Škoda jen, že hudební stránka je jen navozená, i v ní by se vyplatila spolupráce s odborníkem (použití dud je samozřejmě správné, ale ne úplně jednoznačné) a výsledekek by byl ještě přesvědčivější. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Na televíznu produkciu až moc podarené, dej prekvapivo balansuje medzi dramatom a trefnou zábavkou a vychádza mu to, k tomu tu je až preveľká plejáda známych tvári, v tej dobe prevažne ešte sa len rozbiehajúcich, ale najviac zaujme a príbeh povytiahne zanieteným výkonom mladý Christian Bale. /70%/ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hamletův příběh tak, jak si ho asi představoval Saxo Grammaticus, což se odráží především na výpravě a kostýmech. Šlechta se tu od obyčejných chudáků odlišovala snad jen pláštěm a opaskem a sídlo králů bylo jen pevnější síní. A to se mi líbilo. Co se zpracování týče, tak i tady je cítit divadlo. Axel se sice vyhýbá Shakespearovým úmorným a často nesrozumitelným dialogům, ale jistá teatrálnost tu v podání herců cítit je, což mi moc nesedlo. Nicméně vzhledem k elitní herecké sestavě se to dalo přežít. Za plus považuji i to, že film občas působí úsměvně, což platí zejména pro souboje a bitky. V jiných případech by to celkový dojem spíš sráželo, ale tady to působí mile naivně. 65% ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama