Reklama

Reklama

V roku 2157 na Zemi prekvitá éra prosperity ľudskej civilizácie. Vesmírne lode pozemšťanov bez problémov križujú vesmírom a medzi blízkymi i ďalekými galaxiami pátrajú po obývateľných planétach. Jedným z pátracích letcov je Moskovčan Maxim Kamerrer (VASILIJ STEPANOV), ktorý už dve desaťročia pilotuje ruskú výskumnú kozmickú loď. A práve keď konečne objaví novú obývateľnú planétu Sarakš, stroskotá na nej. Odvážny astronaut spoznáva tajomnú planétu s prísnym vojenským režimom a jeho sadistickými diktátormi. Sarakšom neobmedzene vládnu Neznámi Otcovia – pätica anonymných a absolútnych pánov tohto sveta. Vedomie obyvateľov manipulujú špeciálnymi žiaričmi, ktoré chrlia do ľudských mozgov nemilosrdnú ideológiu. Po rokoch atómových vojen a ekologických katastrof spoločenstvo planéty len ťažko bojuje o prežitie. Maxim chce zistiť, aké ďalšie tajomstvá skrýva planéta Sarakš, aby mohol pomôcť jej obyvateľom. Maxim, ktorý tu našiel nových priateľov aj lásku Radu (JULIA SNIGIROVÁ), však predstavuje jednoznačnú hrozbu pre vládu, a tá ho chce nekompromisne zlikvidovať všetkými prostriedkami. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

Ignus.cz 

všechny recenze uživatele

Massarachš, co to zas bylo? Ruský Matrix s hloupými dialogy a skromnými akčními scénami. Na ruské poměry je to vyjimečny film, ale ve světovém měřítku podprůměr. Inhabited Island trpí podobnými chorobami jako ostatní vysokorozpočtové velkofilmy ze západu, ale pro kinematografii je tento "nový" směr z východu neprozkoumaná exotická země. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Matrixoidní slátanina na motivy velmi pěkné knížky. 1) Knížku br. Strugackých Obitajemyj ostrov jsem četl kdysi dávno (s chutí) a psychiku ovlivňující zářiče si pamatuji dodnes. Zatímco však u knihy jsem měl dojem, jako ostatně u všech knížek Strugackých, že čtu svéráznou literaturu s výrazným mravním poselstvím, film mi přišel chvílemi jako podivná hollywoodsko - bollywoodská koprodukce, jen ten tancující indický kompars tam chyběl. Směska melodramatického příběhu, podivného (ne)herectví 22letého krasavce Vasilije Stěpanova (o jeho přiblblém úsměvu bohatýrského Ivánka nemluvě) a béčkovských a céčkovských triků je ozvláštněna specifickým přístupem, který bych ani neoznačil za ruský jako spíš prostě za zvláštní._____ 2) 44letý režisér a producent Fjodor Bondarčuk (ano, syn Sergeje Bondarčuka) si zahrál prokurátora, nicméně ani jeho slušný herecký výkon snímku nevyhodí více, než dvě hvězdičky. Ta třetí je za jakousi neuchopitelnou lehkost bytí, přidanou hodnotu, od prvního okamžiku čitelnou odlišnost od amerických i evropských snímků podobného ražení. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Knihu som nečítala, ale v tomto som bola dosť často doslova stratená. Veľa súvislostí mi nedochádzalo, na kučeravého Adonisa dokonalého po všetkých stránkach a neustále sa hlúpučko (či vedúco?) usmievajúceho, som si akosi nevedela zvyknúť. Zostalo mi z toho všetkého len zopár dojmov: chaos, dobre použité filtre aj zaujímavá vizuálna stránka... a zase chaos. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Při jednom takřka rutinním kosmickém letu ztroskotá mladý ruský pilot Maxim (Vasilij Stepanov) na jedné - zprvu neobydleně vypadající planetě. Ale netrvá dlouho, a brzy narazí i na tamnější obyvatele - a hlavně na jejich neutěšenou vnitropolitickou situaci, dennodenně zuřící boje mezi "normálními" lidmi a "degeneráty". Ať chce nebo nechce, je do těchto bojů Maxim zatažen - a každá ze soupeřících stran jej chce využít pro své účely. Ale Maxim se dlouho využívat nenechá ... Po první půl hodince filmu jsem měl jasno - výborné prostředí, skvělé vizuální efekty a hlavní hrdina jako by vypadl z videoklipu Backstreet Boys případně z natáčení nějakého pornofilmu (nebo teenagerské komedie). A až do konce se na mém první dojmu vůbec nic nezměnilo. Sice bratři Strugačtí vymysleli úžasnej svět, se svými radostmi a strastmi - ale filmaři jej (hlavně hereckým obsazením) dokonale zabili. Obávám se, že tudy Hollywood neporazíte, bratři Slované ... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Výpravné sci-fi natočené podle předlohy geniálních bratrů Strugackých. Film budí dojem, že na jeho vyrobení padl snad celý ruský státní rozpočet. Vcelku jednoduchý příběh se odehrává v plasticky ztvárněném a vizuálně nádherném světě působícím jako kříženec Blade Runnera a Chronicles of Riddick. V centru děje je hrdina s vizáží krále diskoték 90. let, který pomocí svých superschopností vede válku jednoho proti všem. Snímek postrádá filosofickou hloubku knihy a je prakticky bez emocí. Vyprávění je zmatené - za dobu filmu by mělo uběhnout několik měsíců, přesto se zdá jako kdyby se celý děj odehrál během prodlouženého víkendu. Postavy jsou šablonovité a jednají nepravděpodobně. Fotky hlavního hrdiny nepochybně visí ve spoustě dívčích ložnic po celé matičce Rusi, ale hereckého talentu moc nepobral. I přes všechny výtky se mi film hodně líbil, nejspíš díky předloze a překrásně vykreslenému mimozemskému světu. ()

Galerie (138)

Zajímavosti (8)

  • Film se natáčel 222 dní, přičemž materiál, který z filmování vzešel, by postačil rovnou na dva snímky. (Dlee)
  • Nejdražší ruský film, který byl kdy natočen. Stál 40 miliónů dolarů a díky tomu si vysloužil přezdívku Ruský Matrix. (Ignus.cz)
  • Ve filmu učinkovalo celkem 700 osob. (Dlee)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Megahity z Moskvy

Megahity z Moskvy

19.04.2009

Co takhle na chvilku odvrátit zrak od Hollywoodu? A když už, proč se nemrknout rovnou pod Ural. Rusové zase jednou stojí v dlouhých frontách před pokladnami kin. Důvod? Historický velkofilm Taras… (více)

Reklama

Reklama