Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 104)

golfista 

všechny recenze uživatele

Netradiční Sci-fi film, u kterého bych pochopil i velmi rozdílná hodnocení. Já mohu říct, že především díky oběma hlavním představitelům jsem strávil velmi příjemný večer a celkový dojem způsobil příjemné dozvuky v mysli po skončení titulků. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci herci, citlivá réžia. Ale čo ten scenár? Veď K-PAX sa zhruba od polovice (prvá hypnóza) vyvíja úplne iným smerom, než aký si spočiatku vytýčil a jeho záver je vyústením námetu, ktorý vo filme nikdy nezačal! Nehovoriac o tom, že nádeje zo sľubného úvodu a celej prvej polovice sa tým pádom vytrácajú v čiernej diere medzi Merkurom a Plutom. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Lehce vlezlej film, kterej možná někoho unudí k smrti, v někom probudí jeho lepší já a někomu (třeba mně) ukáže jak se dá vkusně natočit příběh plný lidskosti bez slzavého sentimentu. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek o "takovém normálním mimozemšťanovi" je krásným příběhem o lidskosti. Strhující herecké výkony Jeffa Bridgese a především Kevina Spaceyho jen umocňují dobrý pocit z tohoto nenápadného a přece nezapomenutelného filmu. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Když potká sob soba, mají radost oba. A když mimozemšťan Spacey potká psychologa Bridgese, mají radost úplně všichni. Krásný příběh trochu kazí poslední čtvrtina, které se nese v jiném duchu než zbytek snímku, všechno to ale kompenzují herecké výkony drtivé většiny zúčastněných. Nenáročná věc, která vyvolává blažený úsměv na rtech a zanechává dlouhotrvající zážitek. A nakonec je i dobře, že se nedozvíte, jestli Spacey je nebo není ufon ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Chytrý a moc příjemný film, u kterého potěší absence jakkéhokoliv klišé či kalkulu. Přestože je příběh veskrze postaven na dialozích, udržel mně v napětí po celou dobu, kdy jsem čekal na konečné rozřešení. Divák ocení vyšperkované dialogy, při některých scénách, jako např. v planetáriu, člověka spolehlivě zamrazí. Bezvadný dojem z filmu umocňuje skvělá kamera, hudba no a pochopitelně one-man-show Spaceyeho, o kterém nemá smysl se více rozepisovat. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Neznám film, jehož vyznění by víc záleželo na samotném divákovi. Lehký náznak toho co myslím, je konec Sbal Prachy A Vypadni, ale to bychom byli někde hodně jinde:) Svět Podle Prota na mě působí jako krásně vybroušený diamant, i když je pár míst, která by se dala označit jako kaz. Rozhodně to však nejsou herecké výkony, obzvlášť Kevin Spacey je (zase) naprosto dokonalý a táhne celý film do nebeských výšin. I když, kdyby k tomu hereckému koncertu nebyl v ceně ještě skutečný koncert Eda Shearmura, jehož je K-PAX mistrovským dílem, a celé to nesnímal famózní John Mathieson, byly by ty **** mnohem méně tutové než jsou tyhle. Spíš je to 85%;) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Prot je jedním z těch lepších inteligentních psychologických dramat (říznutých sci-fi). 75% Zajímavé komentáře: Jakubisko, galiyosha, wipeout, Bilky, cyright ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zajímavá konverzačka, která dovede spolehlivě zabavit i přes absenci nějakého výrazného děje. Skvělé herecké výkony, pěkná kamera, scenáristicky drobet slabší poslední třetina, ale celkově velmi příjemný film. Závěr působí značně nejednoznačně, takže si každý může vybrat svůj výklad. Já jsem s tím svým spokojený, a tak mohu dát poctivé čtyřhvězdí. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zatímco ve filmu se řeší jestli je Prot návštěva z vesmíru nebo psychicky narušený člověk. Já neřeším nic. Navštívil mě totiž mimořádně kvalitní, inteligentní a lidský film. Jenom mě trošku zarazilo jak všichni ti blázni chtěli na K-PAX. Já jsem taky blázen, ale jsem zde spokojený, možná jsem až moc velký blázen. Doufám, že Kevin Spacey na K-Pax nikdy nebude chtít, protože bychom přišli o skvělého herce. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pro mne osobně milé překvapení, počítal jsem s něčím průměrným, ale minimálně Spaceyho a Bridgesův výkon si zaslouží označení "výborný". Scénář nebyl úplně dokonalý, uznávám, ale jinak byl film zvládnutý docela slušně, na divákovy emoce netlačil moc okatě, ani přehnaně často, prostě taková milá podívaná na víkendový večer. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Filmy mě nestačí překvapit. Pořád se totiž objevuje něco, co už je vcelku dlouho na světě, já o tom tolik neslyšel, film neviděl a pak nestačím zírat. Svět podle Prota je výborně promyšlený, ale ve skutečnosti plně lidský film, na které se pokaždé kouká nejlépe. Stačí dobrý nápad, perfektní zpracování a poslední, nejdůležitější ingredienci, geniální herce. A tady se setkají rovnou dva tváří v tvář: Pacient Kevin Spacey a doktor Jeff Bridges. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $68miliónovTržby USA $50,338,485Tržby Celosvetovo $65,001,485 ║ Až na ten premrštený rozpočet, ktorý fakt neviem na čo bol minutý????, ide o do najmenšieho detailu prepracované dokonalé dielko, ktoré svojou dialógovou hravosťou a pôvabom nenechá diváka chladného a hneď si ho kúpi, Kevin Spacey a Jeffa Bridges majú úlohy ušité presne na mieru, dramatický oblúk v poslednej štvrtine filmu je skvelo načasovaný a dodáva príbehu ešte hlbší rozmer a vďaka tomu je záver užasne vygradovaní. Po pravde som od toho nečakal absolútne nič a neskutočne to nasýtilo moje filmové zmysly. Konkurent Preletu nad Kukučím hniezdom. /100%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, originální a lidský příběh. dva skvělí herci Jeff Bridges a Kevin Spacey. Takový správný oddechový filmek. Klidný a nenucený. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Film vlastne o nicem - po celou dobu se de facto nic nedeje. Ale je to skutecne film o nicem - to si musi kazdy divak rozhodnout sam, me osobne tento film umoznill stravit dve nadmiru prijemne hodinky ve spolecnosti vybornych hercu - a to si myslim neni malo. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Charles Leavitt .. Zajímavý zážitek s překvapujícím rozuzlením. Příjemná hudba, režie a výborný herecký výkon Spacey - Bridges. K-PAX je asi zvláštní planeta... ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý film. Přestože patří částečně do žánru sci-fi, nejsou tu vůbec žádné speciální efekty - to nejzajímavější z celého filmu jsou výborně napsané dialogy a hlavně výborně napsaná a zahraná postava Prota. Kevin Spacey v černých brýlích ukusující banán i se šlupkou je prostě boží. A ta rozhodně neměl snadnou úlohu, neboť asi od poloviny si už nevystačí jen s jedním pohodovým výrazem a ukáže se jak náročná jaho role je. Výborným protihráčem mu ovšem je Jeff Bridges. Od poloviny se film láme do poněkud temnějších poloh, což někomu může vadit, ale mně tento zvrat nijak nevadil. Nakonec bych snad ještě vyzdvihl výbornou hudbu Edwarda Shearmura. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Dokonale mystifikující film stojící na pomezí sci-fi a psychologického dramatu. Velmi chytře napsaný scénář, neboť každá interpretace je možná... A samozřejmě Kevin Spacey na vrcholu své herecké slávy... Podobné filmy: Pozemšťan ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dobrácký film z blázince okořeněný sci-fi zápletkou. Úvodní zatčení na nádraží sice působilo dost nuceně, ale prostě ho v tom blázinci potřebovali mít co nejdříve :) Kevin Spacey je tam hodně dobrej a dává své postavě potřebnou dávku zajímavosti. ()

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama