Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 103)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Spacey nás tentokrát překvapil v roli údajného emzáka z planety K-PAX. I kdyby hrál brouka hovnivála tak to zahraje tak, že se vám bude při tom jak válí kuličku tajit dech. Scénář zajímavě balancuje nad hranicí bláznovství a reality, kdy prostě nevíme jak to je a co víc začnou o tom pochybovat i psychiatři. Vše je skvěle probarveno velmi příjemným soundtrackem. Rozhodně stojí za zhlédnutí. * * * * ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Poklidné, akorát v závěru se bouřící, konverzační drama s magickou atmosférou a nemalou špetkou tajemna. Vyznění je však striktně civilní a lidské, film si klade za cíl pohladit na duši a to se mu opravdu daří, byť k tomu v některých místech používá předpokládaná klišé, anebo citelné hrsti cukru. Každopádně sledovat Spaceyho, kterak objevuje krásy Země (ovoce) a vypráví o svém vzdáleném domově je vskutku povznášející a příjemné. Soundtrack moc nemusím, ale kamera (hra se světélky) byla ruku v ruce s celým filmem, pěkná... "Now if you'll excuse me, I have a beam of light to catch." 8/10 ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Chytrý a moc příjemný film, u kterého potěší absence jakkéhokoliv klišé či kalkulu. Přestože je příběh veskrze postaven na dialozích, udržel mně v napětí po celou dobu, kdy jsem čekal na konečné rozřešení. Divák ocení vyšperkované dialogy, při některých scénách, jako např. v planetáriu, člověka spolehlivě zamrazí. Bezvadný dojem z filmu umocňuje skvělá kamera, hudba no a pochopitelně one-man-show Spaceyeho, o kterém nemá smysl se více rozepisovat. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Naozaj viete cestovať rýchlosťou sveta?“ – „Samozrejme. Ukážem vám to.“ – „Kedy?“ – „Práve som sa vrátil.“ SVET PODĽA PROTA je ukážkovo zvláštny film, ktorý publikum rozdelí na tábor rojkov, donquijoteov, ktorí chcú útočiť na veterné mlyny a veria na dvadsaťmetrových aligátorov pod mestami. Druhí budú v snímke vidieť smutnú psychologickú drámu o nevyliečiteľnom pacientovi s trocha čudným koncom. Prví mávnu rukou nad desivou scénou retrospektívy, ozrejmujúcou pacientov ťažký psychický stav a na otázku, ako sa film skončil, budú mať jasnú odpoveď a budú sa pri nej tajnostkársky usmievať. Čudný pavúk, tento film! Napriek tomu, práve preto, skvelý. Už to, čo predvádzajú strihač, kameraman a hudobný skladateľ, je miestami až pozoruhodne poetická. Najväčším kladom snímky však nie je ani tak kvalitný scenár, skúsené ruka režisérova alebo dobré herecké výkony (Spacey, Bridges, McCormack), ale posledné minúty, ktoré vám umožnia spoľahnúť sa na váš úsudok a rozhodnúť sa, ako sa film skončil. Dva palce hore o to viac, o čo viac je SVET PODĽA PROTA na pohľad nenápadný, až zakríknutý. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Spacey from space. Když má hrát postavu, která je úplně mimo, tak mu to jde neskutečně. Tenhle film je ale jako mýdlová bublina, velmi křehký a velmi průhledný. Lesklou plochu trochu mlží standardní manželský příběh a příšerná hudba- Měl jsem pocit, jakobych byl na nějaké nabubřelé pařbe na K-PAXu. A konce taky lituju, já myslel, že Prot přistane na Tatoinu, bolestivě se spáří s Padmé "Aby-dala", narodí se jim The Thing, převtělí se do Anakina a ten začne vyrábět nové úsporné žárovky ze světelných mečů. Tak zklamání:-) ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Během celého filmu jsou v pozadí vidět jiskřičky světel; především ve scénách odehrávajících se v kanceláři dr. Marka Powella (Jeff Bridges). (hellstruck)
  • Natáčelo se od 13. listopadu 2000 do března 2001 v Kalifornii a New Yorku. (Varan)
  • Protože byl původně do role Prota zvažován Will Smith, postavu dr. Marka Powella měl hrát Kevin Spacey. Když Smith z filmu vycouval, jeho role připadla Kevinovi. (don corleone)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama