Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Posledný jednorožec na svete chce zistiť, čo sa stalo s ostatnými z jeho druhu a tak sa vyberie na púť, ktorá ho zavedie do neznámych krajín. Cestou stretáva množstvo zaujímavých bytostí, dobrých ale aj zlých... (Zion)

Recenze (195)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...JEDNOROŽEC, HAGGARDE! HAGGARDE, JEDNOROŽEC...! __ Po dlhom čase som si znovu pozrel tento film, ktorý som v detstve veľmi rád pozerával a ktorý patril medzi moje najobľúbenejšie rozprávky a zanechal vo mne snáď ešte lepší dojem ako pred rokmi. Pôvabný jednorožec, dokonale stelesnené zlo ako Rudý býk a tiež výborné spracovanie Haggardovho hradu a veľkolepé finále ostali v mojej mysli doteraz. Film má veľmi peknú animáciu, aj keď som nikdy neholdoval japonskému anime tu nie je až tak okaté. Atmosféra je miestami svojim pochnúrnym spracovaním až hororová (ako malý som sa niektorých pasáži celkom bál), rovnako si však urdžuje aj svoj citeľný poetický tón založený na západoeurópskej mytológii doprevádzaný pomerne vydarenými pesničkami, kde však prespievané do češtiny (inak prvotriedny dabing) nedávajú príliš veľký význam. Tiež som nedokázal pochopiť, že jednorožec má citeľné ženské rysy, je nahovorený herečkou Miou Farrow, avšak v dialógoch o nej hovoria v mužskom rode, nehovoriac o tom, že úvod kedy sa jednorožec len tak povšimne, že už je jediným v lese a nepozná príčinu je akýsi chabý. Tieto nezrovnalosti však nijak výraznejšie nevyrušujú v deji, ktorý ma znova okúzlil a plné hodnotenie tu nie je ako v mnohých prípadoch čisto z nostalgie. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Okouzlující fantasy pohádka se může pochlubit na svou dobu neobyčejnou animací, která si dodnes zachovala nezaměnitelný styl pánů Julese Basse a Arthura Rankina Jr. Neuvěřitelně sluníčkové písničky ale po třiceti letech od uvedení filmu zní naivně a směšně. A než film po hodině a půl skončí, dávno lezou na nervy. ()

Reklama

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malej, celkem se mi to líbilo. Teď po asi 20 letech už se mi to tak moc nelíbí. Má to spoustu lichých míst (co třeba ta harpyje a vůbec ten zvěřinec? Nebo role toho prince, vysvětlení jeho původu, druhý čaroděj, mluvicí kocour?), také hlavní postava je trochu dost schizofrenní: mluví jí ženská, ale když je ve čtvernohé podobě, mluví o sobě v mužském rodě (DVD). Závěrečná davová scéna u moře je ošklivá cyklická animace ve stylu Byl jednou jeden život nebo Včelky Máji, což teda taky nemám rád a příběh celkově je nemastný neslaný. Pěkné jsou písničky Karla Černocha. Zajímavé je, že i když pohádka skončí relativně dobře, nemá v podstatě happy end. ()

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

Kouzelně zpracovaná pohádka, sice už léta nestojí kino, kde jsem ji poprvé viděl, jako malý kluk, ale ten zvláštní pocit který sem tenkrát měl se vrací pokaždé když ji vidím. Ohnivý býk a poslední jednorožec jsou úžasnými postavamy dobra a zla, do toho mladý kouzelník, příběh o lásce a nechybí ani napětí. Japonci vdechli pohádce nádech originality a pootebřeli dveře do světa dětí. Myslím, že pro ty nejmenší je to asi jedna z nejlepších animovaných pohádek, které jim můžeme nabídnout ()

Falconica 

všechny recenze uživatele

Poslední jednorožec...ideál mého dětství...kouzelná bytost mých dávných snů. A také úžasná sentimentální vzpomínka na film, který jsem tehdy viděla sice jen jednou, ale nikdy nevymizel z mé paměti. Po dlouhých letech konečně shlédnutý znovu a znovu... a konstatuji, že jako dítě jsem měla výborný vkus na pohádky. Neomrzí. Všechny moderní pohádky hravě strčí do kapsy...všechny najednou. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (11)

  • Meno Harpie je Celaeno, čo je podľa gréckej mytológie skutočná harpia, ktorú stretol Aeneas. (Lulu13)
  • Film je podle stejnojmenného románu od amerického spisovatele Petera Soyera Beaglea, který je jeho nejznámějším a nejuznávanějším dílem. (LindaKola)
  • Krále Hagarda dabuje v originále Christopher Lee. (Jacinda)

Reklama

Reklama