Rosetta

Belgie / Francie, 1999, 95 min

• Houdini

Zlatá Palma(8.12.2005)

Představitelka hlavní role je ošklivá, nesympatická, otravná a depresivní. Celý tenhle snímek je depresivní. Nevíte koho si oblíbit, je odtažitý a bádáte, co je v něm vlastně pozitivního... aha, nic, a v tom je přeci ta síla!(23.11.2009)

Fuj, já na ty evropský arty snad nebudu radši koukat vůbec. Deprese, deprese, beznaděj, deprese, v Evropě jsou cáklí filmaři prostě, nebýt Hollywoodu, tak tu už všichni spácháme sebevraždu. Sedmý kontinent od Hanekeho se ještě dal rozdýchat,ale tohle fakt ne, absolutní psychické peklo, které udolá i ty největší optimisty. A je to natočeno tak hyperrealisticky, že si nedokážete říct "je to jen film." Máme svý vlastní problémy a pak se ještě dobrovolně díváme na takovéhle filmy... budete trpět, to zaručuju. Film, který už nikdy v životě nechci vidět znova. A jdu na meruňkovici od Rentona...(11.7.2007)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $266,665Tržby Celosvetovo $2,300,000(18.2.2010)

Chudáčku Royi, to je prostě život, někdo občas šlápne do hovna, někdo zas zapadne do bahna nebo se mu zrvona nedaří otrávit se plynem ;-) - PS: Sedmý kontitnent byl teda mnohem víc depresivní!(4.12.2007)

Je fascinující, jak se nižší třídy sebereprodukují nebo rovnou, jako v tomhle případě, sebedestruují nedodržováním pravidel.(11.12.2011)

Růže ran.(17.9.2007)

• bassator

27. 3. 2010 - 45%(27.3.2010)

• prsvl

Aby se mě to vůbec nějak dotklo, musel bych se alespoň minimálně, úplně maličko, vcítit do hlavní hrdinky. To se mi ale díky jejímu úplně nepochopitelnýmu až debilnímu jednání nepovedlo. Celej film mi byl ukradenej. Jak řekl Homer: "To, že mi je něco fuk, neznamená, že tomu nerozumim..."(22.10.2011)

TO BE OR NOT TO BE podľa pánov Dardenneovcov.(8.5.2009)

Zachránit se před podvodním světem břehem z nahrbeného kamení. Spatřit na dně milého druhého a poutéct o dva kroky pryč. Ještě zaházet rány a vpitá poranění a běžet dál se svědomím na patách. Běžet, a neuklouznout, neprozřít...(15.6.2009)

Naturalisticky natočené drama z prostředí lidí na okraji společnosti. Téměř dokumentární styl (hlavní hrdinka má neustále v patách ruční kameru) se soustřeďuje na obyčejné detaily a každodenní namáhavou rutinu. Pro vykonstruovanost tu není místo. Pokud patříte k příznivcům sociálně-kritického filmu, dovoluji si doporučit další dva snímky: "Můj bratr Tom" a "Ahoj Terezko" - jedná se o obdobně realistické sondy se shodným tématem (dospívání v těžkých podmínkách). 8/10(22.6.2010)

Hl.postava byla tak nesympatická, že bych jí s chutí odstřelil hned, místo toho sem se musel hodinu a půl přemáhat, abych se "zájmem" sledoval její osudy. Filmovej naturalismus stejně jako literární má jako každý hnutí nebo směr svá omezení, která když se dogmaticky dodržujou, tak jsou svazující. Z toho filmu byla pouze cítit snaha být co "nejpravdivější", což by nevadilo, ale tento styl je prostě příliš svazující a nenabízí moc prostoru pro diváckou účast nebo zapojení, divák tu je pasován jen do role trpného pozorovatele více či méně "přitažlivého příběhu". I na hodinu a půl je tento postup příliš stereotypní a "nudný", no nic, hlavně že se metoda vyzkoušela, někomu to sedne, mě moc ne.(25.6.2011)

Prosím vás, tohle neni deprese, to je o naději a procitnutí. Je to geniální. Sledujeme dívku, její potíže, její dost hroznej život a přitom se s ním nemůžeme ztotožnit. Proč? Všimněte si, že vlastně nemá emoce, jenom vztek,když jí vyhodí z práce a touhu po novým místě. Ale jinak je úplně zablokovaná, k matce, ke kamarádovi, kterýho vlastně jako kamaráda nevidí, je dost hrozná. Přesto je chvílema krásná, něco z ní vyzáří a zajímá nás. Pak to zase shodí. Nakonec je nám umožněno si uvědomit nutnost emocí, nutnost koukat se kolem sebe a vidět účast, lásku, svět, život. Probuzení opět bolí, ale otvírá novou perspektivu, neni to happy end jak Brno?(28.2.2010)

"Muška" modernej doby .... len záver je otvorenejší...... čím dlhšie som tento intímny pohľad kamery sledoval, tým viac som Rosettku miloval, obdivoval, súcitil.... jej zarputilosť, nepoddajnosť, vzdorovitosť osudu, okoliu, ...jej túžbu žiť, a aj keď to tak snáď nevyzeralo, jej túžbu byť milovaná a milovať, otvoriť sa, vyjsť zo seba samej.... proste MILUJEM ROSETTU! :-/(20.3.2010)

Co sa vsetko sa moze diat v hlave dospievajuceho dievcata zijuceho s matkou-alkoholickou v karavane? Rosetta toho vela nenahovori a tuzi len po jednom-normalnom zivote. Tuctovy pribeh v netuctovom podani.(25.9.2006)

Tak trochu ako Bressonova "Muška"... Ale samozrejme nie až tak dokonalé.(5.1.2011)

Sychravá európska artdráma bratov Dardenneovcov s maximálne realistickou kamerou a atmosférou, samozrejme(čo už iné by sme od týchto pánov po La Promesse asi čakali). Celým tým antisociálnym peklom proste reálne musíte prejsť spolu s hlavnou predstaviteľkou, ktorú hrá Emilie Dequenne proste dokonale. Spoilery. Nakoniec ma ale dostala najmä absurdita: keď sa už človeku fakt vôbec nič nedarí, nevidí nijaké východisko a ešte sa mu napokon nie a nie podariť tak prostý pokus epilogizovať vlastnú existenciu, tomu hovorím smola. Tomu hovorím happyend alá Dardennes. ;-) ...a ževraj málo optimizmu je v tom euroarte. :D. Ale: priznávam bez okolkov - mám radšej Lornu, a Sľub(La Promesse).(4.1.2010)

95 minut filmařsky vynikající nudy. Perfektní kamera a nášlap příběhu postupem času omrzí a člověk by chtěl po výborném začátku nalézt aspon nějaké zakončení, nebo alespon ospravedlnění. To ale nepřichází. Rosetta (hlavní hrdinka) je tedy depresivní, zlá a iracionální aniž víme proč, jelikož přes dobré tvoření atmosféry se nejedná o žádné existenciální bahno a slušivý karavan ve kterém hlavní hrdinka bydlí by byl solidní útočistě pro nejednoho z nás. Nulový příběh a nevysvětlení motivů jde pochopit jako potýkání s existencí a společenskou otázku ale na to Rosettě chybí zase jiné kvality, důvody a stísněná atmosféra - navíc po skončení filmu nevíří v hlavě nějaké morální či filosofické otázky, ale spíše otázky na chyby v logice a proč nebyly vysvětleny. Ale stejně žádný div že tenhle Neo-neorealismus dostal Zlatou Palmu, jelikož sociální otázky jsou poslední dobou v kurzu. Ale Rosellini a de Sica by pořád mohli chlapcům Dardennových leccos říci o tom jak se dělá film. 2* za příběh a 4* za neotřelý přístup s kamerou.(22.3.2010)

Bylo to na mně možná až příliš agresivně natočené. Mezi 3 až 4 hvězdičkami.(15.6.2009)

<< předchozí 1 2