Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Tron byl v době svého vzniku vpravdě převratný, experimentoval s neprobádanou počítačovou animací a nevídanými vizuálními efekty, které okořenily skvělé akční scény. Flynn (Jeff Bridges) je počítačový expert, který se živí tvorbou her. Soustavně se ale také nabourává do počítačové sítě firmy Encom a snaží se z ní získat důvěrnou informaci. To se ale nelíbí hlavnímu programu, který se rozhodne přenést Flynna do svého království, elektronické civilizace, plné nástrah. Flynn se teď musí probojovat přes počítačové hry a pokusit se zneškodnit neovladatelný a nebezpečný hlavní ovládací program. Jeho jedinou nadějí je odvážný a věrný program Tron, který jako jediný je schopen mocného nepřítele porazit. (Warner Bros. CZ)

(více)

Recenze (483)

Lima 

všechny recenze uživatele

Matrix nebyl první :o) Co vznikne, když se spojí herci, jednoduchá osmibitová grafika a filozofie počítačových akčních her? TRON, za mořem kultovní dílko, které ač je spíše pro specifické publikum, i ty ostatní možná zaujme svojí vizuální i dějovou originalitou. Vždyť u kolika filmů před 23 lety bylo středobodem počítačová terminologie a virtuální realita? Takových by se dalo spočítat na prstech jedné ruky dělníka, pracujícího 40 let na pile. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film, který byl patrně ve své době naprosto převratný po technické stránce, nicméně dnešnímu diváku asi nemá moc co říct a nezachrání to ani velesympatický Jeff Bridges. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Když N@VA za svých mladých let vysílala o sobotních odpolednách Disneyovské filmy, objevil se mezi nimi i Tron. A pro dětský mozeček to byla podívaná trochu nepochopitelná, ale úžasná. Pro tenhle poněkud dospělejší mozeček je už pochopitelnější a úžasná je skoro stejně, i když už se nezdá ani zdaleka tak vizuálně vychytaná jako tehdy. Ale originalita zůstává, a to se cení. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nářez, po kterém mé natěšení na sequel narostlo do maximálních měřitelných hodnot. Postupem času to určitě ztratilo mnoho ze své efektnosti, na druhou stranu má Tron pro dnešního diváka velmi zvláštní retro kouzlo. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Neskutečné žrádlo. Děj na úrovni videohry pro Segu bych neřešil, nejdůležitější je ‚vystajlovaná‘ grafika a Bridgesův ironický úsměv. Nejzajímavější na tom všem je, že ‚triky‘ vlastně nemají možnost jakýmkoliv způsobem stárnout. Chápu, proč na tomhle spousta lidí vyrostla, že Wachowski Brothers? 4 a ½. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Těším se na Tron Legacy a chtěl jsem si udělat ucelený obrázek o pojmu Tron a tak jsem si pustil původní film. Teď už vím, že v pokračování mě bude lákat hlavně hudba. Tenhle původní díl taky vlastně lákal hlavně na revoluční efekty, který sice na jednu stranu vypadaj směšně, ale na druhou stranu pořád vypadaj úctyhodně vůči době, ve které vznikal. To je jako když koukáte na stařičké záběry Jeana Michel-Jarreho. Jak tam na deset kláves živě mastí melodie, o kterých nikdo nikdy neměl ani tucha. Prostě něco nového, neokoukaného, co určilo budoucnost filmovému průmyslu. Jenže to je to jediné, co tenhle film může nabídnout. Příběh je totiž s dialogy jeden obrovskej vtip. Ale pro dialogy ten film točenej stejně nebyl, tak co. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $17miliónovTržby USA $33,000,000Tržby Celosvetovo $34,500,000║ Príjemné nostalgické spomienky, začiatkom 90.rokov to bol pre mňa veľký zážitok. /80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pionýrské, neotřelé, zmatené, vtipné a poetické. Lisberger natočil film, který předběhl dobu a podíval se tam, kam se současná kinematografie hrne v plné CGI polní. To se jí to machruje. Jenže fantazie, to není jenom velký, větší, největší. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Steven Lisberger .. Nápaditý a nestárnoucí vizuální design dění "toho uvnitř" stařičkého počítače. Jen škoda, že příběhové nožičky se tak třesou. Viděno až 28 let po vzniku.. 70%. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoriginálnějších filmů co jsem kdy viděl. Skvělý nápad s využitím virtuální reality a výborné efekty, protože sice dnes už působí trochu naivně, ale stále to má své kouzlo. Jeff Bridges je správnej frajer. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Pro staromily požitek, pro mě jako pro diváka, který v Tronovi hledal poutavou sci-fi nebo příjemnou hi-tech pohádku, naopak těžké zklamání. Zápletka je jednoduchá, triky obrovsky zestárly a atmosféra potemnělého světa počítačů se vzhledem k lehkému stereotypu ne a ne dostat pod kůži. Film tak nakonec paradoxně funguje o nějaký ten kousek lépe ve chvíli, kdy se člověk nechá pohltit famózním pokračováním Tron: Legacy. Nostalgie po starých hernách, světě soubojů s diskem nebo po závodech na motorkách se pak nenápadně přihlásí o slovo. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nezákonné. Hm. To je veľmi škaredé slovo.“ Tron ma v detstve minul a hoci súhlasím, že i s odstupom desaťročí sú triky pozoruhodné (nebavím sa o tom, či zostarli alebo nezostarli, proste vizuálna štylizácia je stále miestami pozoruhodná), snímka ako taká ma príliš nezaujala. Jeffa Bridgesa mám rád, ale tu sa všetci herci v bizarných kostýmoch podobali jeden na druhého, takže som koľkokrát ani nevedel, či je v zábere Flynn, Tron alebo niekto úplne iný. Našťastie to malo švih, keďže minutáž je príjemne krátka. Príbeh je ale nezrozumiteľný i po toľkých rokoch. A nie, vôbec nemám prezývku podľa tohto filmu (ktorý ma ozaj nikdy moc nebavil) ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Technologicky revoluční, ale co do příběhu a vyprávění se disneyovská líheň nezapře. V porovnání např. se "Speed Racerem" je mezi oběma filmy zásadní propast v rovině invenčnosti a ambicí. Zatímco Wachovští v každém záběru ukazují svůj tvůrčí talent a vizionářské kvality z hlediska práce s výrazovými prostředky média, "TRON" možná někde ve fázi námětu byl průkopnický, ale finální realizace svazuje videoherní prostor do klasicky vystavěného vyprávění pro děti. Výjimečné postavení filmu tak v zásadě vychází nikoli z jeho kvalit, nýbrž čistě z faktu, že ve své době byl ojedinělý. Dnes už spíš camp a technologická naivita než klasika - taková počítačová, ale needukativní parafráze "Byl jednou jeden život" či dětsky asexuální verze "Joysticks". ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Pro člověka, kterého doslova "vychovaly" 8 bitové počítačové hry a videohry byl tento film opravdu úžasným zážitkem. Jeden z nejoriginálnějších filmů, jaké jsem kdy viděl. Film, který nemůže zestárnout, protože bude stále zajímavý svým zpracováním a celou ujetou podstatou ... Polygonová grafika v takové míře musela dát v roce vzniku neuvěřitelně zabrat nejen lidem, ale i tehdejším počítačovým přístrojům (fakt by mne zajímalo, na čem přesně ji tvořili ...). A vůbec celkové pojetí filmu je klasika nejklasičtější a přitom nejjednodužší (až bych použil pojem "nejprimitivnejší" ...). Johnny Mnemonic (1995), ani trilogie MATRIX nebyly rozhodně první ... první byl TRON ... človíček probíhající vektorovým světem videoher ... BOMBA!!! ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Zavzpomínal jsem, jak jsem kdysi proháněl svoje Atari 130XE, ale to je tak všechno, čím mě Tron zaujal. Přesto jsem zvědavý, s čím tvůrci příjdou v 3D dvojce... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je to do jisté míry (ale jen do jisté míry) novátorské, to snad jo. Líbila se mi i ta jednoduchá vizuální stránka, to taky. Ale stejně jsem se nudil a nějak tak jsem nevěděl, čeho že to hrdinové chtěli dosáhnout ani čeho vlastně dosáhli... neudrželo si to mojí dějovou pozornost. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Technický skvost, který dnes sice už může působit kapku naivně, kult a přelomovost ve své době mu už ale nikdo neodpáře. Mimoto je kouzelné, jak se tvůrci vypořádali s prostorovou stylizací 8bitové grafiky, a především vizualizací nehmotných počítačových termínů, jako je "bit", "nabourání se do systému", "datový tok", "Gateway", ... Dnes už působí poněkud úsměvně doslovně, na druhou stranu ale v jejich bezelstné jednoduchosti dřímá v podstatě geniální vizionářství..A Bridges je diktát... "To sou hodně velký dveře..." :)) Škoda jen, že příběh vázne, ani ne tak ve své plytkosti, jako spíše silné neprovázanosti a občas také v nedoladěnosti... ()

Související novinky

Nový Tron nabírá obsazení

Nový Tron nabírá obsazení

01.07.2023

Studio Disney už nějakou dobu pracuje na novém filmovém Tronovi, v němž si podle všeho zahrají hlavní role Jared Leto (Morbius) a Evan Peters (Monstrum). Snímek má také režiséra v podobě Joachima… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

24.03.2022

Obecně vzato se nevyplatí dávat PR řečem herců během promování jejich současných projektů jakoukoli váhu, poněvadž jak se v minulosti ukázalo, často nešlo o nic víc než o snahu zviditelnit sebe a… (více)

Pokračování Trona našlo režiséra

Pokračování Trona našlo režiséra

11.08.2020

Deset let po Tron: Legacy a osmatřicet let po původním Tronu se studio Disney zdá nachystáno na nové pokračování. To vznikne v režii Gartha Davise (Lion, Máří Magdalena) s Jaredem Letem v hlavní roli… (více)

Reklama

Reklama