Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Tron byl v době svého vzniku vpravdě převratný, experimentoval s neprobádanou počítačovou animací a nevídanými vizuálními efekty, které okořenily skvělé akční scény. Flynn (Jeff Bridges) je počítačový expert, který se živí tvorbou her. Soustavně se ale také nabourává do počítačové sítě firmy Encom a snaží se z ní získat důvěrnou informaci. To se ale nelíbí hlavnímu programu, který se rozhodne přenést Flynna do svého království, elektronické civilizace, plné nástrah. Flynn se teď musí probojovat přes počítačové hry a pokusit se zneškodnit neovladatelný a nebezpečný hlavní ovládací program. Jeho jedinou nadějí je odvážný a věrný program Tron, který jako jediný je schopen mocného nepřítele porazit. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (484)

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Tron není špatný, ale něco mu chybí. Jestli je problém v muzice na kterou nejsem zvyklý, jelikož je film z roku 1982. Nebo efekty, které na tu dobu jsou perfektní, ale bohužel nejsem v době 1982, tudíž mě také nějak neuchvátily. Pokud bych na snímek koukal a žil v té době tak bych řekl, že Tron je revoluční film. Největší problém je, že Tron nemá reklamu jako jiné filmy, tím se stal neznámým a brzo se zapomnělo. Vzpomíná se až téměr o 30 let déle, když se rozhodl točit Tron Legacy do kterého dávám víc nadějí, poněvadž efekty mohou být skvělé... 6/10 = 60% ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Neskutečné žrádlo. Děj na úrovni videohry pro Segu bych neřešil, nejdůležitější je ‚vystajlovaná‘ grafika a Bridgesův ironický úsměv. Nejzajímavější na tom všem je, že ‚triky‘ vlastně nemají možnost jakýmkoliv způsobem stárnout. Chápu, proč na tomhle spousta lidí vyrostla, že Wachowski Brothers? 4 a ½. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Sledovať TRONa dnes je ako oprášiť starý videoherný automat, pomaly prejsť prstami po ošúchaných tlačidlách, vziať do ruky joystick, nahmatať dierku a vhodiť mincu. Akonáhle sa rozžiaria svetielka, začne hrať hudba a na obrazovke sa objaví miniatúrna postavička alebo formula, začnete spomínať... ////////// Vizuálne a technologicky dodnes potvrdzuje jasný status priekopníka počítačovej animácie, trikov a digitálnych efektov. A tá hudba... Wendy Carlos vedel, ako publikum správne nažhaviť na tie roky 90. Budúcnosť hráčom nikdy nepriala viac. 80% ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Technický skvost, který dnes sice už může působit kapku naivně, kult a přelomovost ve své době mu už ale nikdo neodpáře. Mimoto je kouzelné, jak se tvůrci vypořádali s prostorovou stylizací 8bitové grafiky, a především vizualizací nehmotných počítačových termínů, jako je "bit", "nabourání se do systému", "datový tok", "Gateway", ... Dnes už působí poněkud úsměvně doslovně, na druhou stranu ale v jejich bezelstné jednoduchosti dřímá v podstatě geniální vizionářství..A Bridges je diktát... "To sou hodně velký dveře..." :)) Škoda jen, že příběh vázne, ani ne tak ve své plytkosti, jako spíše silné neprovázanosti a občas také v nedoladěnosti... ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Trochu "2001", trochu "THX 1138" a dalších sci-fi... a spousty, spousty "Star Wars". Lisberger se netrápil a okopíroval některé téměř celé scény Lucasova hitu, ale přesto (proto) vytvořil okouzlující svět s vyjímečným vizuálem (na tom slově není dostatečný důraz, takže ještě jednou - vyjímečným!). Bohužel se ale ve filmu i mluví - mnohokrát totiž připomíná zfilmovanou synopsi, kde se dialogy improvizovaly až na místě. V reálném světe se odehrávajících cca prvních 20 minut je proto nesnesitelných ve své hlouposti, zbytek je pak únosný dík uchvacujícím osmibitovým orgiím. __ Hodnocení absolutně za formu, se smysluplnějším příběhem by bylo maximum. __ Mimochodem, vykrádání SW je důsledné i v hudbě, která je místy nerozeznatelná od méně profláklých pasáží Johna Williamse. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (45)

  • V Severní Americe film utržil 33 milionů amerických dolarů, celosvětově pak v součtu 50 milionů. Šlo o relativní finanční zklamání (studio muselo odepsat cca 17 milionů), ovšem slušnou náplastí se jistě postupně staly sedmdesátimilionové tržby z prodeje merchandisingu. (NIRO)
  • Kolují pověsti, že film nebyl nominován na Oscara za zvláštní efekty, protože členové Akademie byli toho názoru, že počítačová grafika je svým způsobem podvod. (ClintEastwood)
  • Alanovi Bradleymu (Bruce Boxleitner) se na stěně kancelářské kukaně skví nápis "GORT KLAATU BARADA NIKTO", což je odkaz na slavnou sci-fi Den, kdy se zastavila Země (1951), kde jedině touto větou může být zabráněno mimozemskému robotu Gortovi ve vymazání Země ze Sluneční soustavy. (havLord)

Související novinky

Nový Tron nabírá obsazení

Nový Tron nabírá obsazení

01.07.2023

Studio Disney už nějakou dobu pracuje na novém filmovém Tronovi, v němž si podle všeho zahrají hlavní role Jared Leto (Morbius) a Evan Peters (Monstrum). Snímek má také režiséra v podobě Joachima… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

24.03.2022

Obecně vzato se nevyplatí dávat PR řečem herců během promování jejich současných projektů jakoukoli váhu, poněvadž jak se v minulosti ukázalo, často nešlo o nic víc než o snahu zviditelnit sebe a… (více)

Pokračování Trona našlo režiséra

Pokračování Trona našlo režiséra

11.08.2020

Deset let po Tron: Legacy a osmatřicet let po původním Tronu se studio Disney zdá nachystáno na nové pokračování. To vznikne v režii Gartha Davise (Lion, Máří Magdalena) s Jaredem Letem v hlavní roli… (více)

Reklama

Reklama