Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Tron byl v době svého vzniku vpravdě převratný, experimentoval s neprobádanou počítačovou animací a nevídanými vizuálními efekty, které okořenily skvělé akční scény. Flynn (Jeff Bridges) je počítačový expert, který se živí tvorbou her. Soustavně se ale také nabourává do počítačové sítě firmy Encom a snaží se z ní získat důvěrnou informaci. To se ale nelíbí hlavnímu programu, který se rozhodne přenést Flynna do svého království, elektronické civilizace, plné nástrah. Flynn se teď musí probojovat přes počítačové hry a pokusit se zneškodnit neovladatelný a nebezpečný hlavní ovládací program. Jeho jedinou nadějí je odvážný a věrný program Tron, který jako jediný je schopen mocného nepřítele porazit. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (484)

Praxis 

všechny recenze uživatele

Pestrobarevný výlet za hranice všedních dnů. Popravdě jsem unešenej, jakým způsobem už v roce 1982 tvořili "počítačovou" grafiku. Ve své době tenhle film musel působit jako největší zjevení, přiznám se, že i v dnešní době nevypadá vůbec směšně. Co ale směšné je, jsou herecké výkony, které soutěží na úrovni někde mezi béčkem a céčkem a některé hlášky jsou opravdu fascinující :-)) Ale ani tak jsem se nenudil a napjatě čekám, jak zareaguje na hozenou rukavici Tron Legacy... ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Tron je možná naivní,dějově slaboduchý a dnes už přece jen trochu zastaralý,ale na to,že za chvíli bude slavit třicítku,vypadá počítačová grafika pořád zatraceně zajímavě a je to moc zajímavá alternativa k dnešním přetechnizovaným blockbusterům,které vše staví na vizuální stránce.Jasně,Tron to dělá taky,ale zároveň mu pod tou technickou slupkou bije upřímné a hravé srdce průkopníka počítačové grafiky ve světě filmu.Musela to tehdy být pořádná technická revoluce a k tomu strašně originální nápad světa uvnitř počítače,kterým se,jak všichni dobře víme,inspirovalo hned několik dnes už taky legendárních bijáků.Ale Tron byl první a přestože stárne,pořád dokáže zaujmout a pobavit.A taky nám ukázat mladého Jeffa Bridgese,který byl už tehdy parádní týpek.Tak jsem zvědavý,jak tvůrci pořeší veleočekávanou 3D dvojku,na kterou se co nevidět chystám,protože nejmodernější technologie by měly Tronovi slušet víc než komukoli jinému. 80 % ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

hm, tak jsem se při příležitosti, kdy jsem konečně dostal do rukou Trona Legacy rozhodl, že se musím podívat i na dlouho uskladněný první díl, protože kdybych se nepodíval teď, po shlédnutí druhého dílu už nikdy. A... nepřekvapilo. Ničím zajimavý příběh, začátek filmu by mohl být prostředek, úvod opravdu úplně chybí a proto jediné, co je na filmu zvláštní a kultovní, je velmi neobvyklé a na svou dobu úžasné vizuálně propracované prostředí uvnitř počítače. Ale to je opravdu málo a ještě méně je to dnes, kdy mně i přes to, že jsem zcela uznal jeho prvenství, grafika a celý svět tam uvnitř po nějaké době začal iritovat a skoro mně rozbolely oči i hlava. Na dnešní dobu žel příliš zestárlé, anebo možná jen na mně příliš nestrávitelné... i díky otravným hercům a podivně nevýrazného Bridgese, který je ted mnohem víc cool ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Tron není špatný, ale něco mu chybí. Jestli je problém v muzice na kterou nejsem zvyklý, jelikož je film z roku 1982. Nebo efekty, které na tu dobu jsou perfektní, ale bohužel nejsem v době 1982, tudíž mě také nějak neuchvátily. Pokud bych na snímek koukal a žil v té době tak bych řekl, že Tron je revoluční film. Největší problém je, že Tron nemá reklamu jako jiné filmy, tím se stal neznámým a brzo se zapomnělo. Vzpomíná se až téměr o 30 let déle, když se rozhodl točit Tron Legacy do kterého dávám víc nadějí, poněvadž efekty mohou být skvělé... 6/10 = 60% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Kdo by čekal v roce 1982 u filmu téma počítačových programů, virtuální reality? Kostra příběhu je jednoduchá a infantilní, ale na tu barevnou magořinu se kouká dobře i dnes. Dejme tomu, že programy žijí svůj vlastní život. Jejich svět je zobrazován tehdejší jednoduchou grafikou, vesměs jen geometrickými koridory, zářícími barevnými čarami. Je tu jeden velký zlý program, takový Darth Vader počítačové říše, do které se shodou okolností přesune uživatel - tedy člověk. Nemusím říkat, že se rozhodne nakopat bastardskému programu řiť a obnovit svobodu bitové říše... to je fuk. Hlavní roli totiž hraje jen a pouze vizuální zpracování, originální a jedinečné i dnes, v oné době to ovšem teprve musel být nářez. Scénář hází pod nohy hlavní postavě i jeho kamarádům - programům jeden akční moment za druhým, takže se pořád utíká, létá, střílí a bojuje, čáry, světla a hranatá tělesa létají na všecky strany... nic víc v tom není. Ale kouká se na to vážně celkem dobře... ()

Galerie (80)

Zajímavosti (45)

  • Každé políčko filmu museli tvorcovia zväčšiť, upraviť kontrast, oddeliť od seba rôzne časti (tvár, kostým, svietiace objekty), ručne nafarbiť, následne spojiť a znova nasnímať. Najjednoduchšie políčka mali asi 6 vrstiev, tie zložitejšie aj 30. Asi 75 minút filmu sa odohrávalo v počítači a keďže film sa pohybuje v premietačke 24 políčok za sekundu, tak to máme zhruba 108 000 okienok. Celý tím vizuálnych efektov na tom intenzívne pracoval 2 mesiace a podarilo sa im takto spracovať 2 minúty z filmu. Poslali to radšej do Taiwanu (preto v titulkoch vidno toľko mien v čínskych znakoch). Dnes by sa také niečo zvládlo veľmi jednoducho pomocou postprodukčného softwaru. (Kulikulo)
  • Ve filmu studia Walt Disney se říká, že muž jménem Walter založil svou společnost v garáži. Ve skutečnosti Walt(er) Disney založil svou společnost v garáži, načež se z ní stala obrovská firma. (HellFire)
  • Vinou nesprávného zpracování filmu v postprodukci se v něm náhodně objevují vady. Ty byly „skryty“ tak, že se k nim přidal zvuk a staly se "součástí programu". (HellFire)

Související novinky

Nový Tron nabírá obsazení

Nový Tron nabírá obsazení

01.07.2023

Studio Disney už nějakou dobu pracuje na novém filmovém Tronovi, v němž si podle všeho zahrají hlavní role Jared Leto (Morbius) a Evan Peters (Monstrum). Snímek má také režiséra v podobě Joachima… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

24.03.2022

Obecně vzato se nevyplatí dávat PR řečem herců během promování jejich současných projektů jakoukoli váhu, poněvadž jak se v minulosti ukázalo, často nešlo o nic víc než o snahu zviditelnit sebe a… (více)

Pokračování Trona našlo režiséra

Pokračování Trona našlo režiséra

11.08.2020

Deset let po Tron: Legacy a osmatřicet let po původním Tronu se studio Disney zdá nachystáno na nové pokračování. To vznikne v režii Gartha Davise (Lion, Máří Magdalena) s Jaredem Letem v hlavní roli… (více)

Reklama

Reklama