Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Tron byl v době svého vzniku vpravdě převratný, experimentoval s neprobádanou počítačovou animací a nevídanými vizuálními efekty, které okořenily skvělé akční scény. Flynn (Jeff Bridges) je počítačový expert, který se živí tvorbou her. Soustavně se ale také nabourává do počítačové sítě firmy Encom a snaží se z ní získat důvěrnou informaci. To se ale nelíbí hlavnímu programu, který se rozhodne přenést Flynna do svého království, elektronické civilizace, plné nástrah. Flynn se teď musí probojovat přes počítačové hry a pokusit se zneškodnit neovladatelný a nebezpečný hlavní ovládací program. Jeho jedinou nadějí je odvážný a věrný program Tron, který jako jediný je schopen mocného nepřítele porazit. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (483)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Bohužel absolutně nedokážu docenit, jak moc převratně Tron musel působit v době svého uvedení. Ale neustále jsem se o to snažil. Myšlenka a částečně i provedení mi připadají fantastické. Příběh ale spíš kolísá, v určitých chvílích vyloženě drhne. Vykrádání či půjčování si ze Star Wars zde není tak očividné, rozhodně ne tak, jako v pokračování Tron: Legacy. Což je mimochodem film, který z větší části dojíždí právě na některé postuláty tronovského světa stanovené v tomto filmu. Oba filmy jsou značně nedokonalé, ale stejně je mi první Tron sympatičtější. Je z něj cítit, že je to skutečný průkopník, všechny ty hloupé naivity mu mohu snáze odpustit, než pokračování. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Tron je možná naivní,dějově slaboduchý a dnes už přece jen trochu zastaralý,ale na to,že za chvíli bude slavit třicítku,vypadá počítačová grafika pořád zatraceně zajímavě a je to moc zajímavá alternativa k dnešním přetechnizovaným blockbusterům,které vše staví na vizuální stránce.Jasně,Tron to dělá taky,ale zároveň mu pod tou technickou slupkou bije upřímné a hravé srdce průkopníka počítačové grafiky ve světě filmu.Musela to tehdy být pořádná technická revoluce a k tomu strašně originální nápad světa uvnitř počítače,kterým se,jak všichni dobře víme,inspirovalo hned několik dnes už taky legendárních bijáků.Ale Tron byl první a přestože stárne,pořád dokáže zaujmout a pobavit.A taky nám ukázat mladého Jeffa Bridgese,který byl už tehdy parádní týpek.Tak jsem zvědavý,jak tvůrci pořeší veleočekávanou 3D dvojku,na kterou se co nevidět chystám,protože nejmodernější technologie by měly Tronovi slušet víc než komukoli jinému. 80 % ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Děj je samozřejmě infantilně pitomoučký a vůbec nemá smysl ho komentovat, ale ta fantastická a lahůdková grafika!! Vizuální stránka téhle filmové fosilie z počítačového pravěku je kouzelná... To se nedá popsat, to se musí vidět. A jeden postřeh - vysportovaný, opálený a šarmantní hezoun Jeff Bridges v roli pařana a programátora... Možná se pletu, ale myslím, že opravdoví pařani a programátoři zpravidla takhle vůbec nevypadají. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Sledovať TRONa dnes je ako oprášiť starý videoherný automat, pomaly prejsť prstami po ošúchaných tlačidlách, vziať do ruky joystick, nahmatať dierku a vhodiť mincu. Akonáhle sa rozžiaria svetielka, začne hrať hudba a na obrazovke sa objaví miniatúrna postavička alebo formula, začnete spomínať... ////////// Vizuálne a technologicky dodnes potvrdzuje jasný status priekopníka počítačovej animácie, trikov a digitálnych efektov. A tá hudba... Wendy Carlos vedel, ako publikum správne nažhaviť na tie roky 90. Budúcnosť hráčom nikdy nepriala viac. 80% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Pro staromily požitek, pro mě jako pro diváka, který v Tronovi hledal poutavou sci-fi nebo příjemnou hi-tech pohádku, naopak těžké zklamání. Zápletka je jednoduchá, triky obrovsky zestárly a atmosféra potemnělého světa počítačů se vzhledem k lehkému stereotypu ne a ne dostat pod kůži. Film tak nakonec paradoxně funguje o nějaký ten kousek lépe ve chvíli, kdy se člověk nechá pohltit famózním pokračováním Tron: Legacy. Nostalgie po starých hernách, světě soubojů s diskem nebo po závodech na motorkách se pak nenápadně přihlásí o slovo. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (45)

  • V Severní Americe film utržil 33 milionů amerických dolarů, celosvětově pak v součtu 50 milionů. Šlo o relativní finanční zklamání (studio muselo odepsat cca 17 milionů), ovšem slušnou náplastí se jistě postupně staly sedmdesátimilionové tržby z prodeje merchandisingu. (NIRO)
  • Vinou nesprávného zpracování filmu v postprodukci se v něm náhodně objevují vady. Ty byly „skryty“ tak, že se k nim přidal zvuk a staly se "součástí programu". (HellFire)

Související novinky

Nový Tron nabírá obsazení

Nový Tron nabírá obsazení

01.07.2023

Studio Disney už nějakou dobu pracuje na novém filmovém Tronovi, v němž si podle všeho zahrají hlavní role Jared Leto (Morbius) a Evan Peters (Monstrum). Snímek má také režiséra v podobě Joachima… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

24.03.2022

Obecně vzato se nevyplatí dávat PR řečem herců během promování jejich současných projektů jakoukoli váhu, poněvadž jak se v minulosti ukázalo, často nešlo o nic víc než o snahu zviditelnit sebe a… (více)

Pokračování Trona našlo režiséra

Pokračování Trona našlo režiséra

11.08.2020

Deset let po Tron: Legacy a osmatřicet let po původním Tronu se studio Disney zdá nachystáno na nové pokračování. To vznikne v režii Gartha Davise (Lion, Máří Magdalena) s Jaredem Letem v hlavní roli… (více)

Reklama

Reklama