Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Profesor chemie Barney se učí ovládat svůj tep a chystá neobvyklý experiment, který osudově zasáhne do života mladých snoubenců Jeffa a Diany. Ti si vyrazili ze Seattlu na výlet, a přestože se cestou pohádali, hned si slíbili, že se nikdy neopustí. Vzápětí však Diana během krátké zastávky u benzínové pumpy záhadně zmizí. Policie se jejím zmizením odmítne zabývat, protože se domnívá, že dívka milence opustila. Jeff se však nevzdává a rozhodne se pátrat na vlastní pěst. Po třech letech, bez práce a bez peněz, však stále nemá žádnou stopu. Ve chvíli, kdy se v baru seznámí se sympatickou servírkou Ritou, všimne si jeho plakátu s prosbou o pomoc skutečný pachatel, který Dianu unesl a zabil, profesor Barney. Přestože žije jako usazený a spokojený otec rodiny, nedokáže odolat nutkání a rozhodne se ve svém zrůdném experimentu pokračovat s Jeffem. Vyhledá ho a přesvědčí, aby s ním odjel na místo zločinu. Cestou mu podrobně vypráví nejen o svých pohnutkách, ale také o přípravách na zločin. Nakonec ho přesvědčí, že pokud chce zjistit, co se s ní opravdu stalo, musí se vydat do jeho rukou. Mezitím Rita zjistí, že Jeff odjel s vrahem své snoubenky a když neuspěje na policii, vydá se ho sama hledat. Podaří se jí zjistit polohu chaty, kam Barney Jeffa odvezl. Dorazí včas? A pokud ano, podaří se jí zachránit Jeffův život? Začíná smrtící závod s časem a ví to ona i vrah. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (126)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Sžíravý pocit nevědomosti, co a proč se stalo, v netradičním "nepolicejním" psychologickém krimi thrilleru i po 3 letech vytrvale pohání sebedestruktivní snahu objasnit zmizení své milé. Kromě unaveného, ale odhodlaného přítele dává nahlédnout i na neobhajitelně malicherné motivy slizkého pachatele - spořádaného, milujícího otce od rodiny (lehce úchylný Jeff Bridges). ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Záhadné zmizení jsem, jako spoustu dalších filmů, viděl v "zlatých devadesátých", muselo to být někdy v polovině roku 93, zřejmě červenec nebo srpen, to už si nevzpomenu...jako mnoho dalších jsem ho viděl v kině a jen jednou....až do dneška. Dal jsem si opáčko poté, co jsem shlédl originál nazvaný Spoorloos. Dobrá příležitost oba filmy porovnat. Sluizer měl v roce 93 roztočený film Dark Blood, který bohužel nemohl dokončit...takže místo toho, domnívám se, natočil "rychlovku" v podobě remaku vlastního filmu z roku 88. Nebyla to příliš invenční činnost, což prostě remaky nejsou, přesto i tato kopírka zůstává stále velmi působivým psychothrillerem odehrávajícím se navíc v přitažlivých přírodních scenériích v okolí a v Seattlu - jo, holt rok 93 se nezapře a vlna grunge se promítla i do filmu. Sluizer zvolil zajímavé herecké obsazení, ještě málo známá Sandra Bullock jako "zmizelá" a o něco známější Kiefer Sutherland jako ten, který pátrá a především výborný Jeff Bridges jako podivný druh "domácího" psychopata, všechno mohlo být perfektní až na závěrečnou půlhodinku...zde už je znát jasný vliv amerikanizace, takže nesmí chybět klasický natahovaný souboj s psychopatem a happyend, který už je prostě jen nutným zlem obecně hlavně v amerických filmech...i tak je ale Vanishing po letech stále hodně působivé, nicméně né tolik jako originál... ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

A mně se Záhadné zmizení líbilo. Jeff Bridges byl jako psychopat nepřekonatelně dobrý, Sandra Bullock v roličce unesené oběti okouzlující a Kiefer Sutherland, který po ní celou dobu pátrá, moc do své role sice nedal, byl však přijatelný, ale jinak to fungovalo dost zajímavě. Napětí jsem nepostrádal a finále v lese s následným zakopáním Kiefera pod zem se vydařilo. Je to zkrátka zdařilý thriller se skvělým Jeffem Bridgesem a to mě bavilo. 90% ()

TAMEHEMP 

všechny recenze uživatele

Neodolatelnej Bridges. Zcela nenápadný motiv, byť pro pochopení psychického rozpoložení Bridgese klíčový. Touha po neznámu je doslova smrtelná, až teda na konec, který zklamal. Ale když je Bridgese tak uvěřitelnej, tak i nějakej ten přešlap hodlám zanedbat a že jich bylo. K němu.. Furt je to obyčejný člověk, který s neùspěch ztrácí motivaci, ale nejdřív v sobě vůbec musí najít odhodlání. Pak důkladná příprava, neponechat nic náhodě. Tak třeba nápad s pavouky, nebo zaklapnutí západky s dcerou v autě ve mně probouzí nemalý pocit nadšení. ()

alambert 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že začátek filmu je vyloženě dechberoucí...ten nácvik Jeffa Bridgese, to je dokonalost sama...stejně tak ještě i pár scén, které přijdou až v průběhu filmu. Bohužel na druhou stranu je tam spousta chyb a nedodělků, které mi opravdu vadily. Ať už detaily...zapalovač, Are Vanished nebo "kafe už nepiju"...nebo celkově...nedotažená atmosféra klíčových scén apod. Proto se nakonec film přes tři hvězdy nedostal, ale za shlédnutí určitě stojí. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Americký hitchcockovsky ladený triler nakrútil režisér George Sluizer podľa románu Tima Krabbého Zlaté vajce. (ash99)
  • Film je remakem nizozemského snímku Spoorloos (1988), oba filmy jsou prací stejného režiséra. (Caminzind)

Reklama

Reklama