Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie od Ephraima Kishona (původním jménem Ferenc Hoffmann) s názvem Sallah Shabiti, začíná příletem židovských imigrantů do Izraele. Mezi nimi je i početná rodina Sallah Shabatiho, pro kterou usměvavý příběh právě započal příletem a ubytováním v imigračním táboře pro nově příchozí. Při konfrontaci s chudobou a bídou v táboře je rychle Sallah se svou rodinou připraven o iluze, k čemuž přispívá i jejich ubytování v chatrči s děravou střechou a sociální postavení jeho rodiny, odpovídající ostatním obyvatelům tábora. Avšak Sallah Shabati nenechá své ruce složené jen tak v klíně a rychle začíná veškeré své snažení směřovat jediným směrem, za snahou získat pro svou rodinu nový, moderní dům, na který mnozí čekají řadu let. Před sobeckým, naivním avšak dobrosrdečným Sallahem Shabitim, stojí mnoho překážek, které musí překonat, aby svého cíle dosáhl. Tyto překážky vytváří řadu humorných situací, k jejichž humornosti přispívá i Sallahova nátura. Sallah Shabati je komedie staré školy, nabizející nenucené humorné okamžiky, přičemž plyne svým tempem. (konvicce)

(více)

Recenze (6)

Ketri 

všechny recenze uživatele

Kishona mám velmi ráda - dodnes jsou u nás v rodině oblíbené hlášky z jeho povídek - např. putovní bonboniéra státu Izrael. Film je zajímavou ukázkou "rozdílu" mezi organizovaným kibucem a chaotickým orientem. Kde však ke konci vlastně už žádné rozdíly nejsou. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Ten byt je zadarmo, ale papíry k němu stojí peníze!“ On je Sallah Shabati v lokálním kontextu hodně zásadním filmem: jde o první izraelský film nominovaný na Oscara, i díky dalším četným nominacím a oceněním se začalo ve světě mezi akademiky a festivalovým publikem mluvit o izraelských komediích či izraelském filmu obecně, Chaimu Topolovi úspěch tohoto snímku otevřel přímé dveře k nasledující mezinárodní kariéře... V jádru velmi příjemná komedie žel trochu v mých očích doplácí na přepálenou stopáž a méně vyváženou dramaturgii, kdy např. vážně pojaté romantické scény (přestože jich není moc) nepřinášejí do komedie nic zábavně osvěžujícího a ani po stránce emocí nebo-li přesahu do dramatu na mě zrovna nefungovaly, jen protahovaly film. Viděl jsem Sallaha Shabatiho po čase již podruhé a ač ve mě zanechal tentokrát trošku lepší dojem, na víc než silné 3*** ho stále nevidím, i přes zdařilé pojetí humoru na pozadí vážného sociálního tématu bídných podmínek příchozích imigrantů, množství vtipných scén (např. neustálé hraní vrhcábů v nejrůznějších absurdních momentech) nebo skvělého Topola, který tu zazářil nejen v nezapomenutelném hudebním vystoupení v hospodě. Jeden by neřekl, že mu bylo v době tohoto filmu teprve 29 let, když už tady vypadá jako dědek a k tomu ten vtipně nasazený cizorodý projev... :D Je to dosti zábava sledovat pana Sallahiho se svým lidovým přístupem k životu a odlišnými zažitými hodnotami uprostřed pomalu vzrůstajícího města, přestože jsou to často variace na klasický způsob střetu kultur, rozehrané v množství komediích. Jen škoda těch hluchších míst... [70%] ()

danecek24

všechny recenze uživatele

22. Zlatý Glóbus za rok 1964 - cena (2) - *Objev roku (herec) - Topol, *Nejlepší cizojazyčný (zahraniční) film - Izrael ()

Myshkin 

všechny recenze uživatele

Typický zástupce prvních tzv. burekas snímků izraelské kinematografie 60. a 70. let, v Izraeli film notoricky známý, stále populární a často reprízovaný. Orientální Žid Salach Šabati je prostý, nevzdělaný (ač má řádně pod čepicí) přistěhovalec, který spolu se svou rodinou bojuje s byrokratickým aparátem své nové domoviny, řízeným aškenázskými (evropskými) Židy. Z tohoto střetu a kontrastu dvou odlišných kultur vychází humor celého filmu. Díky komickým situacím se pobavíte, navíc i díky zobrazení mnoha nám málo známých reálií může být film pro všechny velice zajímavý a můžu jej vřele doporučit. ()

Reklama

Reklama