Slib

• Belgie

Promesse, La

Sľub

Belgie / Francie / Lucembursko, 1996, 90 min

Rozpočet $-miliónovTržby USA $592,543Tržby Celosvetovo $-(8.10.2009)

>Krátký film o svědomí< - tak by se mohlo jmenovat tohle drama, natočil-li by jej K.K., jehož filmy mi tak trošku připomínalo. Ve své syrovosti a civilními hereckými projevy je vskutku silnou a smutnou výpovědí o trpkém bytí nelegálních přistěhovalců v našem euroatlanickém civilizačním prostoru. Protože "vykořisťování" je v některých (mnohých) případech - a i v příběhu tohoto filmu - slabé slovo. A jak vůbec posoudit v realitě asi často praktikované formy moderního otrokářství, kde lidský život nakonec má cenu jednoho vyhnutí se problému s úředníky... "Dělám to všechno pro tebe" - křičí v závěru filmu sám bezbranný a ponížený otec (ten obyčejný chlápek z nižší střední třídy někde na periférii společenského žebříčku, živnostníček a bezcitný parazit na bídě bezbranných bližních) na syna, který ještě nepozbyl lidskost a svědomí a našel odvahu se mu postavit. Nu ano, tohle byl prostě jen jeden příběh... Kola >systému< se ale nemilosrdně točí dál. Ano, Evropanům je zatím v roli PANSTVA SVĚTA dobře. Zatím... Každopádně jde o film, který musí vzít za srdce každého člověka se špetkou citu a svědomí v těle... - - - - - (Poprvé viděno 5.10.2008 na ČT2, komentář zde jako třetí - 6.10.2008)(6.10.2008)

První seznámení s bratry Dardennovými. Schopnost vyprávět ve své podstatě velmi silné příběhy se nedá tvůrcům v žádném případě upřít. Jak píše Tetsuo v komentáři na jiný film bratrů, věrnost realitě je obdivuhodná, několikrát jsem se nad tímto faktem pozastavil. Film mě na jednu stranu nechal po celou dobu sledování chladným, na druhou jsem se po konci přistihl, jak o něm neustále přemýšlím. Zasloužené 4*.(5.10.2008)

Plnit sliby je někdy sakra těžké....Černoška byla pro mě naprosto fascinující, jak si po svém poradila v té bělošské džungli ...(17.5.2012)

Vyrukovat s pravdou ven bývá často velmi složité. V tomto komorním snímku se ona pravda dotýká smrti. Smrti černošského uprchlíka Hamidou. Právě jeho ženě se cítí mladý Igor povinován tuhle nepříjemnou skutečnost sdělit, díky čemuž se dostane do sporu se svým otcem, jehož živobytí obstarávají nešťastní ilegální přistěhovalci z chudých zemí. Zvítězí pohodlnost v podobě lži a utajování anebo síla čistého svědomí?(26.10.2008)

Drsný kartáč! Působí to dost civilně a syrově. Trochu mě mrzí useknutý konec, ale furt lepší než bejt zasypanej ve vápenný jámě.(6.10.2008)

Silný příběh, ale zpracování takové nijaké. Za celou dobu ve mně tento film nedokázal vzbudit žádnou emoci.(22.12.2008)

Film bratov Dardennovcov (v Cannes triumfovali ešte lepšou Rosettou) ocenený na viacerých festivaloch je drsnou sociálnou drámou zo života prevádzačov. Príbeh konfrontuje vzťah otca a syna, ktorý vrcholí vzopretím sa syna proti otcovým praktikám a dilemou o vyzradení smrti afrického prisťahovalca jeho manželke. Znie to dosť tuctovo, ale Dardennovci dokážu bežnú sociálnu drámu podať štýlom bez vnucovania a vtiahnuť diváka do príbehu. Herecky slušne odvedený film bez pátosu síce nie je tak naturalisticky emocionálny ako Rosetta, ale svojím zdanlivo nezúčastneným spôsobom zapôsobí. Takže opäť musím svojich 3 1/2 dať smerom hore.(15.2.2005)

První velká herecká příležitost Jérémie Reniera ve filmu bratří Dardennových. A hned napoprvé ji využil měrou vrchovatou. Skvělé, syrové a realisticky natočené drama, které se zabývá morálkou, svědomím a špetkou té humanity, která je snad v každém z nás. Alespoň doufám...(19.10.2008)

Velmi syrově natočený snímek o ilegální emigraci v nejlepší tradici francouzského sociálního dramatu. Podobný příběh by se mohl odehrát kdekoliv v bohaté Evropě (tedy i u nás, jen na místě afričanů by byli Ukrajinci). zajímavý komentář - igi B.(8.6.2009)

Na jedné straně silný lidský příběh, na straně druhé další důkaz, že multikulturní společnost je (naše) blbost, na kterou jednoho dne strašlivě doplatíme.(8.10.2008)

Díky Bohu za Dardenny, člověk se může radovat, že skutečný umění ve filmu ještě nevymřelo (nemyslim to úplně vážně, naštěstí se pořád objevuje něco zajímavýho). Co se mi líbí nejvíc, není sociální komentář and realističnost, ani suverénní zvládnutí filmových prostředků v rámci jejich pojetí, ale ten obraz změny duše člověka, kterej zdrcen tíhou skutků svých, neupadá, ale z popela vstává a hledí věci napravit. K tomu jsou výborně vybraný herci, který tohle umí vyjádřit a máme zde sociálně -psychologický a svým působením až metafyzický majstrštyky, nic si nezadavší s těma největšíma mistrama minulosti, a posilující naději v tvůrcích samých i v nás.(23.7.2009)

Zase moc složité a tentokrát to nemá ani pořádný náboj. Téma je hodně ohrané.(2.3.2012)

Film, ktorý nemôžem hodnotiť za zlý. Napriek tomu v ňom len ťažko nachádzam niečo, čo by som označil za dobré. Mám zmiešané dojmy, bohužiaľ táto dráma ma nechala úplne chladným. A nie je to ani chémiou medzi otcom a synom, ktorá fungovala. Jediné konštruktívne, čo ma momentálne napadá je porovnanie s Billym Elliotom, ktorý si ale (narozdiel od Sľubu) moje srdce získal doživotne.(8.12.2007)

Odvrácená strana bohaté Belgie. Bídné poměry ilegálních přistěhovalců. A v tom dojemný příběh zatím ještě nezkaženého bílého kluka a Afričanky, pro kterou nastávají ve vysněné Evropě zlé časy. Otázky: Potřebuje Evropa pracanty z chudých zemí? Asi jo. A dokážeme tu s nimi žít?...75%.(6.10.2008)

Po Diteti muj druhy film tohoto reziserskeho dua. Nejvetsi silu tohoto filmu bych videl v nametu, myslim si, ze ilegalnich uprchliku je v Evrope tolik, ze filmu na toto tema neni nikdy dost. Velice dobre je i vystizeny vztah mezi otcem a synem, kde je sice kamaradsky vztah, i tak je pro syna tata velkou autoritou. Az jeho slib a nasledne svedomi dokaze otci vzdorovat. Syrove a dobre zvladnuty film o NECEM ( kdyz si jen clovek vzpomene, co se momentalne toci u nas... ).(6.10.2008)

Nenechajte sa pomýliť. Svojou obyčajnosťou snímok rozpráva hlboko ľudské posolstvo. Všetko v typickom štýle bratov Dardenneových. Bravo páni.(15.2.2009)

Syrový příběh nemilosrdně odhaluje zoufalé podmínky ilegálních emigrantů v Belgii, ukazuje bezútěšné osudy, které jsou nesmyvatelnou skvrnou (spolu s mnoha dalšími nevypratelnými fleky) na zdánlivě pěkně upraveném, uklizeném povrchu celého našeho kosmopolitního společenství - protože zdaleka nejsou jenom belgickou výsadou. Dokonce ani nemusíme nutně chodit za hranice, stačí se rozhlédnout kolem sebe ... A drama patnáctiletého chlapce, kterému ještě úplně neokoralo srdce. Našel v sobě hranici, kterou nechtěl překročit - a především sílu vzepřít se v rozhodující chvíli svému otci, jehož řekněme ryze "praktická“ výchova by měla naopak logicky vést k potlačení jakýchkoli morálních zábran. Děti zkrátka vždycky dokážou překvapit - rostou si po svém a v některých případech se nenechají úplně zkazit. Jérémie Renier jako Igor byl neuvěřitelně přesvědčivý.(2.6.2009)

Příběh patnáctiletého Igora, který dosud bezstarostně pomáhal otci v podvodech, krádežích a hlavně ve vykořisťování uprchlíků a v bezohledném parazitování na jejich tíživé životní situaci. Tragická smrt Afričana Hamidou jej však naráz postaví do zcela odlišné pozice, z níž se najednou na svět dívá zcela jinak a začíná chápat svou zodpovědnost a nutnost rozhodnout se, zda pro svůj další život zvolí cestu dobra či zla. Vynikající herecký výkon Jérémie Reniera.(15.10.2008)

Viděl jsem 2 filmy režisérů bratrů Dardennových (Dítě a Slib) a v obou ztvárnil mladistvého hrdinu Jeremie Renier. Oba filmy s motivy života na ulici popisují příběhy lidí, kteří mají neustálou nouzi o peníze a jsou schopni použít všechny prostředky pro jejich získání. Filmy vzbuzují silné emoce, protože bezprostředně jednající postavy dokážou chladnokrevně zalhat stejně jako riskovat svůj život pro někoho jiného. Život a smrt je pro ně mnohem bližší realitou než pro normálního člověka.(21.6.2009)