Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lilly Cummingsová se vdává a její sestra Gwen má jako družička nejen krásné šaty, ale také pořádnou kocovinu. Za sebou má totiž další z mnoha velkých pitek. Urazí svatebčany, zničí svatební dort a jen v kombiné se vydá v ukradené limuzíně koupit nový. Nabourá se a skončí před soudem, který jí nařídí čtyřtýdenní odvykací kůru. Sebevědomá žena se odmítá zapojit do aktivit v léčebně, bojkotuje skupinovou terapii. V parku požádá o cigaretu neznámého muže a zeptá se ho, kde by mohla sehnat alkohol. Vzápětí zjistí, že mluvila s ředitelem Cornellem. Jak se žena seznamuje s ostatními pacienty a poznává jejich problémy, začíná si uvědomovat závažnost toho svého. Vybavují se jí vzpomínky na dětství, prožité s matkou alkoholičkou. Snaží se usmířit s lidmi, kterým nejednou ublížila, zejména se sestrou Lilly. Gwen marně hledá někoho, s kým by si mohla promluvit, a postupně se sbližuje s některými pacienty - mladou spolubydlící Andreou či bývalou baseballovou hvězdou Eddiem Boonem. Na cestě k řešení problému ji však čeká ještě nejedna překážka, zklamání a řada bolestných rozhodnutí. (TV Nova)

(více)

Recenze (158)

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Tady zombie teda asi nebudou... Lily je alkoholička, nebere si servítky a bez láhve není schopná vydržet ani na sestřině svatbě. Ale z ničivé situace ji paradoxně vykoupí autonehoda, který ji odsoudí k 28 dennímu pobytu v odvykacím institutu. A ať Lily vnímá prvně proces léčby jako ztrátu času a touží se vrátit k svému příteli, který ji v nerozvážném životním stylu podporuje, postupně díky komunitě pochopí závažnost svojí situace a dojde k prozření.. Možná až zbytečně vypočítavý tah zasadit příběh do léčebny, kde se zase vše nese v pozitivním duchu (Přelet nad kukaččím hnízdem, Čas probuzení atd.), ale ono to i tentokrát funguje.. Spíše průměrný kousek, který se nemůže rozhodnout, zda má věci brát odlehčeně anebo vážně, a tak mu moc nejde ani jedno. Sandře Bullock jsem nikdy na chuť nepřišel a tady tomu není jinak. Ale co dělá 28 dní fajn je jak vždy nad věcí Steve Buscemi, tak i v tolik nekomfortním prostředí stále charismatický Viggo.. Prostředí a happy end tentokrát na víc nestačí.. 50% ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Každý jsme odpovědní sám za sebe, každý si zvolíme cestu, po které chceme jít. Ale co když někdo rozhodne za nás, co když nemáme na výběr? 28 dní ukazuje, jak se může projevit zájem či nezájem rodiny, alkoholismus matky na budoucnosti jejich dětí. Typicky hollywoodská podívaná však nemá tu potřebnou hloubku a zápolí z tou takzvanou vyumělkovaností. Sandra Bullock podává na své poměry celkem solidní herecký výkon, ale třeba oproti Winoně Ryder, jenž ztvárnila podobnou roli v Narušených to rozhodně není ono, jako srovnávat růži s kopretinou. Obě jsou jistě krásné, ale každá na jiné úrovni. Zcela upřímně tak své party zvládají především Azura Skye v roli mladičké narkomanky Andei a Viggo Mortensen jakožto na alkoholu a drogách závislý hráč baseballu. Scénář sám má dost slabin, hlavní je v kontrastu mezi jednotlivými postavami, od vtipálka k dítěti co si rádo ubližuje. Právě tahle ucelenost, kdy mají postavy svou vážnost je u podobných filmů z léčeben dost nutná tady naprosto chybí. A pak, chvílemi jakoby se scenáristka nemohla rozhodnout, jestli chce lehkou komedii nebo psychologicky vyzrálé drama. Přesto přezevšechno životní pravda, že hluboké krize sbližují, ukazuje i tady svou tvář. I když ne třeba tak upřímnou jako v jiných povedenějších filmech, ale pořád do očí hledící divákovi. Závěr sám o sobě už je jen sentimentálním završením toho zvláštního propletence, který vám před očima těch víc jak 100 minut vzniká. Nejsou to čisté 3 hvězdičky, spíše dvě a půl, z toho ta půlka za to, že filmu ukazuje mnou oblíbené prostředí. Psychologie je závazek no a toho tu bohužel nebylo dostáno. ()

Reklama

Frankie 

všechny recenze uživatele

Jestli je něco opravdu špatně, tak je to zpackané obsazení hlavních rolí, od čitelné Bullockový po zbytečného Buscemiho. Navíc je celý pohled do zákulisí léčebny nezajímavý, prvoplanovitě odvyprávěný, s absencí vlídné přirozenosti. Plochá umělohmotnost je sice tu a tam narušena přívětivou pasaží, kupřikladu narychlo připravená divadelní improvizace behem loučení s jednou z pacientek je usměvná i trefená ilustrace vzajemného sblížení nemocných v léčebně, tady se ale jedná jenom o plácnutí do vody. ()

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Tak tohle asi mělo být těžký drama ze života. Bohužel je to jen obyčejný kalkul s ne zrovna přesvědčivou Sandrou Bullock. Film má pár světlejších momentů a několikrát jsem se docela zasmál. Problém je v tom, že jsem se smál nejen tam, kde chtěli být tvůrci vtipní. Některé scény jsou totiž tak trapné, že jsem se prostě musel smát. Navíc je to celé zdlouhavé a tak trochu o ničem. Poslouchat téměř celých 100 minut řeči závisláků o vzájemné důvěře, to není zrovna nic čím bych si chtěl znovu projít. To radši zajdu na panáčka. ()

Sindymindy 

všechny recenze uživatele

Tento odvykací příběh se mi líbil. Nenazvala bych jej přímo drama - to by podle mě mělo mít hlubší kvality, ale celkem solidní inspirace, pokud jste na dně a chcete přestat s nějakým zlozvykem. Žádný naturalistický obraz života alkoholiků a jiných závislých ovšem nehledejte. Film má i trošku slušivého vtipu a pro mě sympatickou Sandru Bullock, která byla rozverná, pěkná a silná žena jako vždycky. I Viggo Mortensenovi tahle role seděla. Podstatně lépe než v Dějinách násilí. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (6)

  • Sandra Bullock pila před každou svou scénou, kde byl vyžadován nekontrolovatelný třes, trojité expreso. (Bauer)
  • Sandra Bullock pár dní pobývala v léčebně, když se připravovala na tuto roli. (Bauer)

Reklama

Reklama