Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Enid (Thora Birch) a Rebecca (Scarlett Johansson) práve dokončili strednú školu a lomcuje nimi puberta. Miesto vo fast-foodovej americkej spoločnosti si hľadajú bombardovaním okolia uštipačnými hláškami. Navyše majú depresiu z toho, čo ich čaká. Budú si musieť nájsť nudnú prácu, čakať na prvý románik. Kým Rebecca sa zamestná v miestnej kaviarni a začne si šetriť na byt, Enid je bližšie flákanie sa s neurotickým romantikom Seymourom (Steve Buscemi). Skúška dospelosti je za dverami - obe majú čo robiť, aby si obhájili svoje identity, splynuli so "systémom" a pri všetkých osobných zmenách zostali stále priateľkami. (POMO)

(více)

Recenze (322)

Lima 

všechny recenze uživatele

Komedie? Jen tak v náznacích. Spíš smutné drama o jedné sobecké puberťačce, která se potlouká od ničeho k ničemu a svojí sebestředností dokáže zničit vztah svému příteli. Citlivá Zwigoffova režie a skvělí herci dělají z tohoto filmu podívanou, kterou lze doporučit. Ale na 5* bych to neviděl. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Co k tomuhle filmu napsat... Souhlasím s Kassem a Pedrem - skvěle napsané postavy odehrané s naprostou uvěřitelností, vztahy mezi nimi budované jsou velmi skutečné a, opět musím použít to slovo, uvěřitelné. To je vlastně asi i to nejlepší, co můžu při popisu tohohle filmu použít - uvěřitelnost. Nic moc děj, ale přesto mám po shlédnutí pocit, že se na plátně stalo víc, než jsem viděla a dokázala si během filmu uvědomit (což zmiňuji jako klad!). ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dvě skvělé mladé herečky + mírně bizarní příběh = moje nejoblíbenější komiksová adaptace (a to i přes fakt, že jsem o takovém komiksu nikdy předtím neslyšel:). 85% Zajímavé komentáře: Legas, jondzavid, Radek99, JayKey, drinker ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Drama! Drama s vtipnými, ironickými až sarkastickými glosami životních situací od holek, které se nechtějí jen tak zařadit. Pravdivý film o tom, že i ti z nás, kteří nemusejí mít to nejnovější zboží a nemají v jednom kuse namontovaný úsměv č. 4 různých vypatlanců z reklam, mají právo na život. Opravdu jsem nečekal, že se tak výborně pobavím, budu obávat i dojmu. Všichni z nás mají právo na porozumění ve slabší chvilce. Což myslím není příklad tvůrců filmu. DO PODZIMU BUDEŠ V KUNDÍM RÁJI. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Film začíná poměrně "akční" rokenrolovou scénou, což je asi nejdramatičtější pasáž v jeho průběhu. Jinak je děj opravdu "nenápadný", ale na konci filmu s překvapivě silným dopadem. Steve Buscemi coby gramodeskový "maniak" a neúspěšný "balič" opět předvádí, jak dobrým a nedoceňovaným hercem je. Z obou hlavních protagonistek je rozhodně více "na koni" Thora Birch, nejen pro více zkušeností a větší prostor, ale i díky tomu, že se do role více vložila a její konání je věrohodnější, byť se může zdát místy pěkně "ujeté". Opravdu jde o film, jenž si na nic nehraje, neklade si žádné velké nároky a není plný očekávání mnoha filmových cen - o to je ale silnější a zajímavější. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $7miliónovTržby USA $6,217,849Tržby Celosvetovo $8,764,007║ roztomilo uletené /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tenhle film mi nepřišel úchvatný ani moc zajímavý, ale pouze a jen čistě nezávislý. Nezávislá natolik, že je vlastně o ničem, ale tváří se jako plnohodnotný film, který by jste měli vidět a to nejen kvůli budoucí hvězdičce Scarlett. Jen varuji, kdo nemiluje nezávislost nenajde nic víc než slabý film v kterém se nezávislí herci snaží zaujmout hollywood. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Celý film je prakticky o ničem,ale přesto nutí k silnému zamyšlení stejně jako diskuse v kursu nad díly, které účastníci tvoří a mají obhájit jejich smysl a který hlavní hrdinka navštěvuje - díla se zpočátku zdají také beze smyslu stejně jako samotný film, ale po chvíli nás tvůrce díla, stejně jako tvůrce filmu dokáže "přinutit" k hlubšímu zamyšlení, což občas není na škodu. Jinak nade vše vyniká herecký projev Buscemiho, jenž opět dokazuje, že skutečně umí a neváhal bych jeho výkon zařadit hned po bok jeho geniálního vystoupení v Mém oblíbeném baru. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Enid a Rebecca jsou nerozlučné kamarádky a právě dokončily střední školu. Teda skoro, Enid má ještě nějaký ten rest. „ Je to divný, skončit školu. Mít to konečně za sebou. Fakt divnej pocit. – Jo. Mě to zatím nezasáhlo“. A než si seženou společný byt a začnou poznávat ten nový svět..proč se zatím nepobavit na něčí účet. Krutý žert, který zatřese nejenom jejich přátelstvím. A poznání, že ta opravdová zkouška dospělosti, může být velmi těžká a velmi hořká. Výborný scénář, skvělá trojice herců a především Thora Birch . Pro mě 5* záležitost.. „Už vím, proč nikam nechodím. Nechápu 99 procent lidstva. – To já taky ne. Ale nemyslím, že je to úplně ztracený“. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl skutečné zjevení - Thora Birch zaškatulkovaná do rolí podivných ujetých holek ztvárňuje postavu, která se hledá v tomhle divném světě, divnějším než ona sama, až najde podivína, stejně divného jak krásného - jako ona sama. Starý sběratel ještě starších gramofonových desek (herecký koncert Steve Buscemiho) a jeho tiché kultivované království, do něhož postupně mladá objevovatelka života proniká... Její věrná kamarádka (typově přesná Scarlett Johansson) nakonec bez problémů zapadne hluboko do soukolí společnosti (skončí v podstatě stejně jako oběmi děvčaty tolik vysmívaná třídní premiantka - symbol prázdného mělkého povrchně prožitého života) a Enid zůstává tak před iniciací dospělostí sama. Film o jinakosti, nekompabilitě se systémem, hledání vlastní identity, vnitřní kráse, podpovrchové nádheře člověka...zjevný dozvuk Americké krásy (a to nejen takřka totožnou rolí pro Thoru Birch)... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Film který pobaví a můžete si i zapřemýšlet. je tam skvělej humor (satanisti, ten rock'n roll týpek v obchodě atd.) Opravdu povedenej film se skvělým scénářem. Můj nejoblíbenější film podle comicsu. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Snad v každé z postav jsem našel něco ze sebe - berličkové výrazy ( "To prostě musíme", "Totální nářez", "To je frajer" ), outsider Steve Buscemi ( "Počkej, musím si rozmyslet, o čem se s ní budu bavit" ). Nejlépe to asi vystihla Cinema - Tenhle snímek by měl rezonovat se srdcem teenagera. Což se mu povedlo. Ne ve všech scénách, ale v hodně. A není to jen o sexu jako Prcičky. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Zbytečně nadhodnocený film, který se nemůže rozhodnout, jestli bude komedií nebo dramatem a nakonec dopadá jako nahořklý příběh o klasickém hledání životních cest. Bohužel ale snad všechno, co je v něm k vidění, už tu nejméně jednou bylo. Zajímavý loser, znuděná a cynická dvojice holek, epizodní role jednoduché premiantky nebo třída plná divných existencí s uměleckým zaměřením. Jestli je něco prvotřídní, je to Steve Buscemi, kterému jsem věřil všechno, od neurotických záchvatů po lásku k deskám. Škoda trochu vypočítavě nedořečeného konce, zbytek je příjemný, ale rychle zapomenutelný. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pekne divnej film. Jsou dva typy takovejhle filmu, bud film vypada, ze je o nicem a taky takovej je a nebo vypada, ze je o nicem, ale pritom se tam resi spousta veci. A tohle je nastesti ten druhej pripad. Zhruba do poloviny to je ciste komedie s vynikajicima scenkama a hlaskama a pak pride druha polovina, kdy hlavni hrdinku Enid vsichni opousti a zacne to bejt slusny drama. A obe tyto casti se Zwigoffovi povedly. Je to skutecne takova druha Americka krasa. Hodne filmu pomaha slusna chytlava hudba a hlavne perfektni herci v cele s mym oblibenym Stevem Buscemim, kterej tu hraje paradniho trapaka. Ale i vykon obou hlavnich hrdinek je perfektni, hlavne Thora Birch, ktera uz ma nejaky zkusenosti s timhle typem filmu prave z Americky krasy. Scarlett sice tolik prostoru nedostava, ale ani mi to nevadilo. Zwigoff ukazal, ze se da film o pubertacich natocit originalne, vtipne a bez nejakejch nechutnejch scen. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Snímek, který pro měl byl velké zklámání vzniklé z ohromného očekávání. Nuda, téměř žádné poselství ani pointa, která by ukončila tuhle 110 minut dlouhou pouť. Asi sem neměl věřit tomu, že se jedná o Americkou krásu 2 a pustit si snímek s čistou hlavou. Škoda. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Souhlasím, že je to silný a zajímavý film, ale nějak si nejsem jistej, o co tam vlastně šlo. Hledání místa v životě a systému? Pokus žít si svou vlastní individualitou a nepřizpůsobit se? Vážně nevím, každopádně je to zajímavý komorní snímek. Některý motivy se mi líbily hodně, některý míň, některý šly mimo mě (těch bylo nejvíc). Odlišovat se od ostatních je asi důležitá vlastnost. Uniformita není důvodem našeho žití, ale občasné pokusy hlavní hrdinky se odlišit (i když to tak může připadat jen mně) byly křečovité a hloupé. A jak si tak čtu po sobě ten svůj komentář, tak zjišťuju, že vlastně ani nevím, co o tom filmu napsat, aby to nevyznělo jako povrchní bláboly. Líbil se mi, ale o čem byly komiksy, to si představit nedovedu. To bude možná to nejlepší, co na to můžu říct. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Kdyby film pokračoval v takovém tempu, jakým začal, bylo by to jasně za pět. Ovšem režisérovým záměrem bylo ukázat dívky, jak pomalu dospívají. Škola je za nimi a není jednoduché se zažít do světa dospělých. Neuvěřitelně rebelná Thora Bitch i Scarlett Johansson. Díky svým vnadám zde hraje starší dívku, jinak to bývá naopak, a to dosti radikálně. Jen ať rostou ;-) Nesmím zapomenout na Steva Buscemiho, jeho Seymour je geniální ňouma! ()

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Reklama

Reklama