Reklama

Reklama

Nebudeš sama

(festivalový název)
  • Austrálie You Won't Be Alone (více)
všechny plakáty
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Odlehlá horská vesnice je ohrožována krvelačnou čarodějnicí Marií, jejíž duch se dokáže vtělit do těl zavražděných lidí či zvířat. Jednoho dne čarodějnice poznamená novorozenou Nevenu, čímž navždy zpečetí dívčin osud… Debutující režisér makedonského původu ve svém atmosférickém hororu zavádí diváky do prostředí své rodné země v 19. století; originálním způsobem pracuje s místní mytologií a zároveň přibližuje dobové poměry, umně spřádá folklórní motivy s tématem postavení žen i existenciálními otázkami. Malickovsky poetický, místy notně krvavý snímek doplňuje hypnotický soundtrack Marka Bradshawa a výrazné herecké výkony ženského hereckého ansámblu v čele s Anamarií Marincou či Noomi Rapace. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (56)

Psychor 

všechny recenze uživatele

Elevated horror s velkým E, který se směle může poměřovat s Eggersovou The Witch či Aronofskyho Mother!. Kdo nebo co je Bůh? Odkud jsem přišel? Kam směřuji? Co je to za podivný svět, ve kterém jsem se ocitl? Debutující režisér Goran Stolevski pochopitelně neposkytuje konkrétně formulované odpovědi, ale naopak pobízí diváky k tomu, aby se do významu sdělovaného pokusili ponořit, což u většiny z nich zákonitě vyvolá frustraci z nepochopení věci. Snímek You Won't Be Alone by samostatně obstál i jako duchovní cvičení, ale s ohledem na extrémní náročnost látky a zvolenou formu vyprávění ho rozhodně nemohu doporučit laické veřejnosti. Nevybavuji si film, který by s takovou technickou a estetickou grácií dokázal zachytit propojení kosmické a osobní perspektivy, neboli tanec života. Pokud patříte k opravdovým hororovým fajnšmekrům, kteří dokážou rozpoznat skutečnou kvalitu, tak se můžete těšit na první letošní pětihvězdu. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Čakal som, že sa nebude jednať o klasický príbeh s bosorkou, ktorých sa každý rok vyrojí veľké množstvo a sú len tuctové či obyčajné. Tento i keď ide svojou kludnou cestou, nenudí, lebo stále predhadzuje nové a nové informácie o tom, že keď raz sa vám podarí presrať smrť, tak s tým už neskončite. Je fakt, že v niektorých momentoch som sa strácal a niektoré súvislosti som pochopil až na konci. Veľký problém som mal z postavami, v tom dedinskom štýle mi všetci prišli rovnakí a vyznať sa v nich mi troška robilo problémy, ale zvládol som to. Doba v ktorej sa odohrával príbeh bola ponurá, ako aj atmosféra, ktorá z nej vyžarovala. Stačí si spomenúť na ženu, ktorá porodila na poli a hned po tom do práce a o tom bol život, žiadne pn-ky ale len drina a sex a toho tu bolo tiež plno. Čo ma nebavilo boli úvahy hlavnej postavy, ktorá veľa hĺbavo rozmýšľala, len škoda, že nahlas a to ma fakt nebavilo, práve naopak, sralo ma to. Ale inak celkom v pohode, je fakt, že tento druh filmu až tak nevyhľadávam, ale zas na druhú stranu, práve tento bol spracovaný takou zaujímavou formou. Silné 3*. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

,,Tak takto má vyzerať horor!´´ Povedala by mi osoba so šálom na krku a východozápadným účesom, s chuťou si usrkávajúc čaju, zakúpeného v nejakom ezoterickom obchode. Rozhodne by som, s príhodnými gestami a smiechom nesúhlasil, argumentujúc tým, že v čarodejníckom subžánri existuje mnoho akčnejších príspevkov ( SEASON OF THE WITCH, THE LORDS OF SALEM či hocaký gothic horror zo zlatých 60. ). Artové a meditačné pokusy o potlačenie stereotypu v ktoromkoľvek žánri, ma z 90% svojej produkcie zúfalo unudilo. Lenže potom si spomeniem, že aj v sci-fi existuje popri STAR WARS, aj taká 2001 : VESMÍRNA ODYSEA. A teraz tu je NEBUDEŠ SAMA, sugestívne podaný kúsok, ktorý ma z 90% zúfalo neunudil. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dobový Folk/Witch Horor je pro mne zatím letošním největším diváckým utrpením, naposled jsem takhle trpěl při Asi to Ukončím. V zahraničí i kritici se z filmu můžou nadšením posrat, já v tom však žádný zázrak ani umění nevidím. Film se odehrává v 19. století v malé vesničce v Makedonii, kde malá dívka je unesena a přeměněna v čarodějnici, když neštastně zabije jednoho místního z vesnice získá jeho podobu. Máme tu tedy další Shape-shifter Drama ( jediný hororový element zažívá divák při sledování). Jestli si film pustíte kvůli Noomi Rapace, tak ta je zde všehovšudy asi 20 minut, takže jasný clickbait. Režisér zvolil hodně experimentální režii plnou metafor, existence, meditace a to rozhodně není, to co bych vyhledával né jen v hororech, ale filmech obecně. Who fuckin cares. Nepřišlo mi to atmosférické ani temné, gore 2 krátké scény, 2 hodiny se tu pořádně nic neděje, žádný intenzivní vyvrcholení, jen hromada nezáživných dialogů o tom jaké to je být člověkěm, no chce se mi zvracet jen když o tom píšu. Přehlídka všeho, co ve filmech nesnáším, co se mi protiví a čím opovrhuji.  Film není pro mainstream diváky, ale ani pro regulérní fanoušky hororů, jen pro fanoušky slow burn arthousů, kteří si při tom nenápadně vyhoní a poté 2 hodiny se svými vrstevníky budou filozofovat jak to bylo krásné, lidské a k zamyšlení. Jedna hvězda za relativně dost nahoty a sexu, což bylo to jediné zajímavé a sledovatelné. Jestli Vás baví Kaufman,Malick,Trier, tak Vás to zaujme. Enjoy. Příběh 2/5. Akce 0/5, Humor 0/5, Násilí 1/5, Zábavnost 1/5 Hudba 2/5, Vizuál 3/5, Atmosféra 2/5, Napětí 1/5, Emoce 1/5, Herci 3/5. 2/10. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Mě to přijde jako přesně ten film, který má za cíl uhranout kritiky, protože mainstreamový divák trpí a žánrový fanoušek se musí fakt hodně snažit, aby našel něco pozitivního. Samotné zasazení do netradičního prostředí jihoslovanské vesnice je sice fajn a celková podstata čarodějnice a její technika převtělování působí neotřele, ale celé to zabíjí utlrapomalé tempo, naprosto příšerná kamera a snaha působit za každou cenu artově. Zhruba po třičtvrtěhodině mě přestalo úplně zajímat, co se děje a film jsem dokoukal jen s tím největším sebezapřením. 10% ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama