Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutečný příběh, který v roce 1955 otřásl Amerikou, podnítil několik dalších protestních akcí a zaměřil pozornost celého světa na sílící hnutí za občanská práva. V jeho centru stojí Mamie Till Mobley, matka 14letého Emmetta, který se těší na prázdniny u bratranců v Mississippi. Mamie posadí syna v Chicagu na vlak a nikdy ho už živého neuvidí. Po obvinění, že zapískal na bílou ženu v obchodě, ho unesou a brutálně zavraždí dva místní muži. Na Emmettově pohřbu Mamie trvala na tom, že rakev s jeho tělem musí zůstat otevřená, aby „svět viděl, co udělali jejímu dítěti“. Byl to bezprecedentní akt vzdoru proti útlaku a nenávisti, který vyslal jasný signál o tom, že spravedlnost nebyla určena pro všechny obyvatele Spojených států. Mamie svůj smutek dokázala proměnit v činy, které inspirovaly další bojovníky za občanská práva. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (10)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Priznávam, že som o prípade Emetta Tilla doteraz nepočul, takže bolo pre mňa všetko úplne nové. Príbeh je to nesmierne smutný a je hrozné, že za jednu hlúpu nerozvážnosť doplatil na to životom. Nechápem, na čo bolo dobre hvízdať na tú ženu v obchode... Ale celkovo mám skôr pocit, že film bol elégiou Emettovej matky, ktorá sa po tejto hanebnej vražde samozrejme zosypala. Film sa zameriava na emócie samotnej matky a vzniku aktivistického odporu proti útlaku Afroameričanov na americkom juhu. A to mňa osobne až tak nebavilo. Navyše, ten súd bol maximálne čudný, lebo 90% tých otázok, čo tam padali, boli úplne irelevantné vzhľadom na to, čo sa udialo. Ale chápem, že tým chceli poukázať na celkovú frašku rozhodovania súdu. Film dobrý, len škoda, že až príliš zameraný na ten aktivizmus v pozadí. Za to "len" 3* ()

Pepe_cz123 

všechny recenze uživatele

Spravedlnost pro Emmetta Tilla je zajímavý film. Zajímavé životopisné drama které někoho potěší ale některé lidi zase odradí. Přiběh sleduje kluka Emetta Tilla který vyráží za bratranci do Mississippi na prázdniny. Avšak Emmett pak je odvlečen z důvodu sexuálního obtěžování od rodiny a brutálně umlácen. Film je hezky natočen, hudba je též docela zapamatovatelná ale to je tak asi vše. Jinak je dost věcí co bych na filmu pozměnil. Třeba úvodní půlhodina kde se stane to co se stane, tak bych prodloužil, a celkově bych i postavu Emmetta víc prokreslil včetně ostatních členů rodiny. Film by tak nemusel mít 130 minut ale mohl by být třeba i o 30 minut delší. Myslím si že by tomu vůbec nic neuškodilo. Další věc je tempo filmu a tam si myslím že tempo filmu mohlo být trochu rychlejši a svižnější, a že to mohlo být trochu dojemnější. Celkově se ale jedná o poměrně zajímavý životo-dramatický film ohledně rasismu a čeho všeho jsou lidi schopní. Zajímavý kousek kterému dám 6/10, i když by se to mohlo ještě trochu doladit. Takhle trochu nevyužitý potenciál kterého je škoda. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pokud "filmy, které budeme pouštět dětem ve školách" považujete za legitimní formát, tohle je jeho velmi adekvátní naplnění. Přehledné představení zásadní události, které svůj emocionální dopad pokládá na ramena mateřského žalu a výkonu Danielle Deadwyler. Není toho hodně, ale není to ani nic a svůj osvětový úkol to určitě splní. ()

jara12 

všechny recenze uživatele

Autoři si vzali na paškál velmi důležité téma a zvládnul ho zpracovat celkem skvěle. Do hlavní postavy zasmušilé matky se můžete skvěle vcítit a naprosto respektujete činy, které hodlá udělat po samotné ztrátě. Párkrát se stane, že se to celé dost táhne a celková stopáž mohla být klidně o půl hodiny kratší. Poslední co bych vypíchnul je soundtrack, který je velice zapamatovatelný. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tento snímok kľudne mohol ašpirovať na jedného z Oscarov, keby bol zrežírovaný o niečo zručnejšie a s väčším drivom. V zásade sa jedná o veľmi depresívny a smutný príbeh, ku ktorému si nesadajte v zlom citovom rozpoložení. Chce to trošku viac námahy prekonať emócie. Na strane druhej sa miestami budete nudiť, nakoľko sa to v druhej polovici zvrtne len na priemernú súdnu ťahanicu. Každopádne ale presvedčil skvelý herecký výkon od Danielle Deadwyler. V rámci žánru určite ten nadpriemernejší snímok, ktorý mal ale na viac. 65 % ()

Galerie (97)

Zajímavosti (10)

  • Natáčanie sa konalo v okrese Bartow v štáte Georgia na jeseň 2020. (Arsenal83)
  • Postava Emmetta Tilla (Jalyn Hall) se objevila ve dvou epizodách fiktivního seriálu Lovecraftova země (od r. 2020). V osmé epizodě Jig-A-Bobo (2020) je zobrazen právě Tillův pohřeb v Chicagu a dlouhé fronty směřující k jeho otevřené rakvi. (TroiMae)
  • Film bol premietaný aj pre amerického prezidenta a prvú dámu Joea a Jill Bidenových v Bielom dome vo Washingtone, DC 16. februára 2023. (Arsenal83)

Související novinky

Warneři uzavřeli dohodu s MGM

Warneři uzavřeli dohodu s MGM

15.08.2022

Studia MGM a Warner Bros. Pictures uzavřela novou několikaletou smlouvu, podle níž v budoucnu přeberou Warneři zodpovědnost nad mezinárodní (tedy mimo USA) filmovou distribucí MGM. To mělo doposud… (více)

Reklama

Reklama