Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o zámku, kde si všichni rádi hrají... Pohádka vypráví o princezně (S. Nálepková), která se královským rodičům (P. Nárožný a I. Janžurová) narodila jako mechanická hračka. Na první pohled to vypadá jako jistá výhoda, neboť zlobí-li takové dítě, rodiče ho prostě nenatáhnou. Dostaví-li se ale čas dospívání a s ním i první láska, už to tak jednoduché není. Však také měla princezna Mařenka se svou „zvláštností“ nemalé potíže… (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Ale jo, ze všech těch nedělních českých pohádek, které jsem viděl tahle velmi výrazně vybočuje... A naštěstí k lepšímu... Mnoho vtipných gegů, sice ne zcela původní pohodková linie, což ale z této pohádky dělá netradičnější a pěkně koukatelnou pohádku... No a co stojí za zmínku je skvělé obsazení, které Petrem Nárožným začíná a pokračuje přes paní první Dámu a udýchaného Trávníčka až k Lábusovi, Vladykovi a Kaisrovi. Všichni tyto čeští herci podali v této české pohádce skvělé herecké výkony... :-) ()

cachanell 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička jen proto, neboť pohádky mám ráda. České pohádky obzvláště. Jednoduché, pohádkové, milé a vždy zvítězí dobro. TV pohádky jsou pro mě hodinová vyprávění, na které se vždy ráda podívám. Ale tohle není pohádka, to je satyra - děti nepochopí. Hrozně umělé a do pohádky, no nevím, nehodící se ... ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka s jednoduchým námětem a veselými dialogy. Jednoznačně nejvýraznější a nejkomičtější postava je vévoda Žán, zahraná P. Nárožným, o jehož genialitě se přesvedčujeme v každém záběru. O panování se v tomto vévodství stará trio intrikánů hrabě Brindalini, hrabě Cintalini a madame Bombelesová (O. Kaiser, J. Lábus, D. Veškrnová), jejichž některé momenty jsou nadčasové, na což poukazuje téma jejich ústředního songu, anebo scéna, v níž chtěli ´zachraňovat´ majetek při útěku, nicméně mnohdy na mě působí nevtipně až trapně. Velmi povedenou a vtipnou postavu spatřuji v princi inženýru Horáčkovi, nápadníkovi oné mechanické princezny Mařenky (životní role S. Nálepkové?), líbily se mi hlavně jeho zběsilé výpočty na kalkulátoru a i jinak hraje M. Vladyka svou postavu velmi dobře. V malé roli doktora se v této taškařici objeví i J. Wimmer. Pochopitelně nesmím zapomenout na elegantního Růžového kavalíra P. Trávníčka, zejména jeho entreé na taneční bál bylo vskutku mistrovské. Hudební doprovod nebyl vždy na vysoké úrovni a ani závěr mě příliš nenadchl, ale i přesto se pohádka O princezně na klíček z nekonečné dílny pohádkové královny L. Koutné může klidně připojit do dlouhé řady herecky vynikajicích, vkusných a nesmrtelných televizních pohádek 80. let. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Nejvtipnější pohádka všech dob. Neskutečně dementní, ovšem v nejkladnějším slova smyslu. V podstatě stojí celá na Petru Nárožném, který už má sice za sebou celou řadu přiblblejch panovníků, ale věřte tomu, že tady své kreace povýší doslova na meziplanetární level. Stalo se vskutku poprvé, abych u dopolední televizní pohádky zažil nefalšovaná muka záchvatů smíchu. Jeho vévoda Žán mimochodem stihne postavit loď ze sirek v neprůhledné láhvi, naolejuje bradla, či vynalezne létající koloběžku. Mezitím vypouští hlášku za hláškou jako: "Jé! Já už asi včera nabil dělo!" "Plešoune....Komu tykáš?!?" Nebo pro mě vůbec tu nejkultovnější: "Ano, hřebík na lahvičku...Proč ne?" Zkrátka parádní vanménšou, kterou nekazí ani tentokrát jen průměrní Kaiser s Lábusem, přehrávající Dagmar Veškrnová či nevýrazná titulní postava samotné princezny. Rozhodně nečekejte klasicky pojatý žánrový výtvor, spíš neprávem pozapomenutý šílený experiment z pera nedoceněného Josefa Hanzlíka. 90% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Oldřich Kaiser jako Hugo Kocórek z Brna mě dostal! Bláznivá a ztřeštěná pohádka, ve které si to všichni herci vehementně užívají. To je radost sledovat!! Osmdesátky nepřály jen zahraničním akčním filmům, komediím nebo hororům, ale i českým bláznivým pohádkám, které v těchto létech vznikaly. Novodobé paskvily postrádají vtip a hlavně hereckou elitu, která u nás dříve kralovala. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Exteriéry na natáčely na zámku Veltrusy ve Středních Čechách. (Mackin)

Reklama

Reklama