Reklama

Reklama

Epizody(9)

Obsahy(1)

Šedesátá léta, malá pražská hospoda a v ní Eliška Rabasová, její rodina a lidé kolem ní. To je svět jednoho z prvních komediálních seriálů Jaroslava Dietla, významného tvůrce naší televizní seriálové tvorby. Jeho "Eliška a její rod" znamenala v šedesátých letech výrazné vykročení na cestě za původním českým seriálem. Sklidila divácké uznání i proto, že režisér František Filip vyzval ke spolupráci takové herecké osobnosti, jakou byla Olga Scheinpflugová, Josef Kemr, Jiří Sovák, Iva Janžurová a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

O. Scheinflugová nebyla dobrá herečka. Mrzelo mě to. Přál jsem si, aby byla. Ale je zajímavým dokladem toho, koho isi za ženu vybral Karel Čapek. Seriál je i mimo jiné ukázkou různých mezilidských problémů, které se v té době řešily, a které nejsou cizí ani v dnešní době. Hlavně se mi líbí dva díly - jeden, kdy hlavní představitelka podporuje svého syna (V.Menšík), věří mu, i když ten žije ve snech, a na vysoké noze. A tak se z něho stal defraudant, ale jeho máma ho má stejně ráda, chce v něm vidět dobráka, správného frajera. Druhý díl je o tom, jak se Sovák učí i neučí - anglicky, aby nakonec zjistil, že hospůdka v Praze je přece jen pro něho to lepší, než pracovat v zahraničí. Pěkná studie jedné lidské psychiky. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zašlý věk prvního, takřka konzuního vpádu plastů-umělých hmot, čas šusťáků a dederonových košil, první projevy blahobytu na příděl první poloviny šedesátých let, to všechno koncentrováno do mikrokosmu zašlého, neudržovaného lokálu a zestárlé zestátněné matky rodu - to je svět jednoho z prvých skutečných moderních televizních seriálů naší doby. Jeho hlavním šperkem bylo a je vynikající, byť až příliš kukátkovým pojetím ovlivněné herectví národní umělkyně a spisovatelky Olgy Schenpflugové. Kolem něj se soustřeďují buď již jsoucí, nebo budoucí velké postavy naší Thálie - Jiří Sovák a Iva Janžurová patří patrně k těm nejzřetelnějším. Fakt, že televizní i filmové umění se vyvíjí, je jedno, a Filipova invence, vložená do kvalitních scénáristických předloh, je to druhé. I klasika, zabalená do ne zcela atraktivních obalů, zůstává klasikou. Totéž platí o kvalitě, bez které je pojem klasiky nepředstavitelný. Nepředstavitelné je i to, že seriál stále není dostupný na DVD nosičích. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Průkopnický český seriál, jakási kombinace sitcomu a pozdějších dietlovek (pokud vím, jako scénáristé se střídali Jaroslav Dietl a Jiří Hubač). Olga Scheinpflugová v roli kuchařky, která chvílemi dost protivně strká do všeho nos, Iva Janžurová hrající znuděnou šestnáctku a Jiří Sovák jako bodrý, leč mírně cholerický hostinský s obligátní rádiovkou. A samozřejmě Josef Kemr jako podivín Sova. No, zub času je tady znát, ale myslím, že je to pořád docela dobrá zábava. 70 % ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Banální zápletky rozvedené do hodinových příběhů a tristní gagy roztahané do půlhodinových dialogů. Musím přiznat, že první zážitek z televize počátku devadesátých let byl silnější. Z dnešního pohledu tady navíc vidím paralelu s Ženou za pultem. Stejně jako Anna Holubová, tak i tady Eliška Rabasová kafrá do života kdekomu, aniž by o to kdokoliv stál. Jenže poetika šedesátých let a Švorcová za pultem je přecejenom sto a jedna. Proto i Eliška a její rod snese lepší hodnocení. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Na to, že je Eliška a její rod průkopnický český (československý) seriál je opravdu dobrý. Je točený opravdu stylem "ze života", většina scén proto působí opravdu jako kdyby se skutečně staly, je to takový děj, který byste v té době mohli vidět asi v každé desáté hospodě s "babkou", která se do všeho plete, skoro jako by v nějáké hospodě zmačkli tlačítko zapnout na kameře, večer se vrátili a pak to jenom prostříhali a vybrali nejvtipnější momenty. Takové náměty ze života snadno můžou sklouznout kamsi do smetiště seriálové tvorby, ale tady to s přehledem nehrozí - relativně vtipný scénář, vynikající herci v čele s opravdu výbornou herečkou Olgou Scheinpflugovou. Na tu dobu opravdu dobré a i dnes po tolika letech se na to dá s přehledem dívat a pobavíte se, s nadhledem to strčí do kapsy kdejaké současné rádoby seriály. 80% ()

Galerie (4)

Zajímavosti (23)

  • Hudební zařízení v hospodě je gramorádio Supraphon LE680A-5 z let 1965–1966. (sator)
  • Dům i s hospodou, v kterém se celý seriál odehrává, je tehdejší Měšťanská beseda v Praze na adrese Jungmannova 28/17, kde sídlila i Československá televize, a o který se musela dělit s nájemníky, kteří v něm bydleli. (sator)
  • Název epizody odkazuje na rivalitu mezi členy Národní strany a Národní strany svobodomyslné. V podstatě se jedná o generační rozdíly, které přicházejí s každou novou generací. (sator)

Reklama

Reklama