Reklama

Reklama

Epizody(9)

Obsahy(1)

Šedesátá léta, malá pražská hospoda a v ní Eliška Rabasová, její rodina a lidé kolem ní. To je svět jednoho z prvních komediálních seriálů Jaroslava Dietla, významného tvůrce naší televizní seriálové tvorby. Jeho "Eliška a její rod" znamenala v šedesátých letech výrazné vykročení na cestě za původním českým seriálem. Sklidila divácké uznání i proto, že režisér František Filip vyzval ke spolupráci takové herecké osobnosti, jakou byla Olga Scheinpflugová, Josef Kemr, Jiří Sovák, Iva Janžurová a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

ondrula 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že herectví Scheinpflugový je poměrně nepříjemný a taková ta její rázovitost a sebevědomá nekompromisnost nepůsobí sympaticky. Na druhou stranu tam zase Jiří Sovák předvádí vrchol komediálního herectví a díky němu je seriál poměrně dost zábavnej. Je výborný, že už v 60. letech začal ve svých rolích nosit tu připitomělou rádiovku, kterou pak nonšalantně nosil i třeba v Chalupářích nebo v Marečku, podejte mi pero. Skvělej je i Kemr, kterej jednoho dne náhodou přespí u Scheinpflugový a už tam zůstane nakvartýrovanej navždy. Poměrně konsternujícím dojmem na mě působí fakt, že u takhle profláklýho seriálu se poslední dva díly nenávratně ztratily. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Seriál o nějaký divný starý bábě, která se každýmu plete do života a má potřebu pořád něco řešit. Taky mi dost lezla na nervy Janžurová, ze který jsem měl pocit, že tam hraje mentálně postiženou. Viděl jsem sice jenom 3 díly, ale obrázek jsem si o seriálu udělal a rozhodně nelituju, že jsem neviděl všech 7. ()

Reklama

Greg25 

všechny recenze uživatele

Na to, že je Eliška a její rod průkopnický český (československý) seriál je opravdu dobrý. Je točený opravdu stylem "ze života", většina scén proto působí opravdu jako kdyby se skutečně staly, je to takový děj, který byste v té době mohli vidět asi v každé desáté hospodě s "babkou", která se do všeho plete, skoro jako by v nějáké hospodě zmačkli tlačítko zapnout na kameře, večer se vrátili a pak to jenom prostříhali a vybrali nejvtipnější momenty. Takové náměty ze života snadno můžou sklouznout kamsi do smetiště seriálové tvorby, ale tady to s přehledem nehrozí - relativně vtipný scénář, vynikající herci v čele s opravdu výbornou herečkou Olgou Scheinpflugovou. Na tu dobu opravdu dobré a i dnes po tolika letech se na to dá s přehledem dívat a pobavíte se, s nadhledem to strčí do kapsy kdejaké současné rádoby seriály. 80% ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Průkopnický český seriál, jakási kombinace sitcomu a pozdějších dietlovek (pokud vím, jako scénáristé se střídali Jaroslav Dietl a Jiří Hubač). Olga Scheinpflugová v roli kuchařky, která chvílemi dost protivně strká do všeho nos, Iva Janžurová hrající znuděnou šestnáctku a Jiří Sovák jako bodrý, leč mírně cholerický hostinský s obligátní rádiovkou. A samozřejmě Josef Kemr jako podivín Sova. No, zub času je tady znát, ale myslím, že je to pořád docela dobrá zábava. 70 % ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Jestli byl seriál původně myšlen jako sitcom, tak se (aspoň v prvních třech dílech) trochu míjí účinkem. Nicméně jestli to je opravdu první český pokus o něj, tak trochu slov uznání bych měl a navíc toto silné obsazení (nejlepší je asi Vladimír Menšík, ale i Iva Janžurová nezůstává pozadu) jen těžko zklame... až tedy na hlavní roli paní Scheinpflugové, kde jsou vážně vidět malé zkušenosti s filmem. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (23)

  • Dům i s hospodou, v kterém se celý seriál odehrává, je tehdejší Měšťanská beseda v Praze na adrese Jungmannova 28/17, kde sídlila i Československá televize, a o který se musela dělit s nájemníky, kteří v něm bydleli. (sator)
  • V epizodě se objeví sada kuchyňského náčiní firmy Bahco. Firma byla založen v roce 1886 ve Švédsku. (sator)
  • Poprvé se spolu před kamerou objevily sestry Jana a Dana Hlaváčovi. (M.B)

Reklama

Reklama