Reklama

Reklama

Herecký koncert dámy českého filmu Jiřiny Bohdalové, která zazářila v titulní roli miliardářky Kláry Zachanassianové. Jedno z nejlepších a také nejhranějších děl předního švýcarského dramatika Friedricha Dürrenmatta „Návštěva staré dámy" má za sebou dlouhou cestu našimi divadly a v titulní roli se zaskvěly mnohé naše přední herečky. Slavná hra čerpá motivy z antické tragédie, středověké morality i soudobé dramatické vize. Není proto divu, že si titul vybral i režisér Zdeněk Zelenka pro vynikající herečku Jiřinu Bohdalovou. Jde o velmi silný a stále aktuální příběh ženy, která si přijíždí do svého rodného města pro spravedlnost. Žádá absolutní spravedlnost, která může být naplněna pouze smrtí člověka. Slíbí, že po splnění této podmínky věnuje omšelému a zcela zbídačenému (ačkoliv dříve skvěle prosperujícímu) městečku Güllenu obrovský peněžitý dar. A v tuto chvíli nastává pozvolná, děsivá proměna většiny obyvatel tohoto zdánlivě slušného, morálku vyznávajícího města... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (51)

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Pokud se najde výborná předloha (a to samotná hra setsakra je), kvalitní scénář s inteligentními dialogy, to vše dovršeno hereckým umem, je mi úplně u ... tedy jedno, zda-li jde o televizní snímek se všemi svými limity nebo vyfintěný velkofilm určený pro kina. Jde o výjimečně povedené zpracování Dürrenmatta a možná jedno z posledních televizních počinů, než se pro TV začaly točit produkty, navzájem si podobné jak housky na pultě. (Btw a ať už mám z "Bohdalky" jakkoli smíšené pocity, je to přese všechno Paní Herečka a rolí Kláry Zachanasjanové mi znovu připomněla, že bez jejího talentu by nebylo Ucha, Světáků, Dalskabátů, ale třeba i Daňkova útržku pruského.) ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Aź mrazivý výkon Jiřiny Bohdalové, která zde dokazuje, že není jenom rádobyvtipnou tetou z televizních estrád. Film o lidské morálce, vině, trestu a hlavně odpuštění. Hodně silná předloha se díky Zelenkovi přetavila v hodně silnou televizní adaptaci, která sice není tak precizního jako například Kieslowskiho Dekalog, ale jako česká alternativa chutná báječně. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Kdepak, pánové, první láska se nezapomíná. Tu s sebou člověk nosí celý život.“ Jenže vzpomínky 2 lidí se mohou poněkud lišit, když si jeden z nich chce pamatovat jen to, co se mu hodí…Možná nenápadný, ale o to co do vyznění silnější film. Splnění podmínky, která by mohla udělat ze zchudlého a zašlého místa znovu prosperující město, je fatální, a brzy se začnou odkrývat charaktery jednotlivých postav. Jakože reakce městečka je vskutku jednotná a krásně připomíná supy kroužící nad raněným zvířetem, kterému už nezbývá příliš mnoho sil. A to vše objímající pokrytectví („Přesto si dovoluji jednoznačně prohlásit, že v tomto případě vůbec nejde o peníze.“) vyvolává hořký úsměv stejně jako potřebu zvracet. Ale hlavní pozornost na sebe strhává Bohdalka, pomstychtivost její postavy skloubená s tvrdostí, dávnou bolestí a výsměchem lidskosti („Já počkám.“) je více než autentická. Dávám solidní 4*. „Věnuju 1 miliardu a koupím si za ni spravedlnost.“ - „Promiňte, ale…spravedlnost se přece nedá koupit!“ - „Všechno se dá koupit.“ ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Hra je to dobrá, ale v tomto zpracování... Naprosto otřesná kamera a laciný televizní look (i na tv film). Zkrátka příběh dobrý a zamyšleníhodný, ale ne zásluhou tvůrců této adaptace. Je zde mnoho známých herců, ale ani po této stránce mě to vůbec nezaujalo - nicméně nebýt jich, budu si myslet, že se jedná o nějaké amatérské dílo. Navíc až teď vidím, že je film až z roku 1999, vypadá však na minimálně 10 let starší. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Návštěva staré dámy aneb kronika ohlášené smrti. Město za mrtvolu, prosperita za vraždu. Bohatá podnikatelka uskuteční zajímavý sociální experiment. Budou obyvatelé provinčního městečka ochotni popravit jednoho ze svých řad za miliardu? Ona sama o tom ani v nejmenším nepochybuje a jak podotkne ke svému personálu, dlouho se určitě v místním hotelu nezdrží. Dürrenmatt s ní souhlasí a výchozí situace je základnou pro spoustu jízlivého sarkasmu a hodně černého humoru. Zdeněk Zelenka v 90. letech ještě čerpal z pokladnice toho nejlepšího, co nabízí světová literatura a divadelnictví, takže jeho tehdejší televizní inscenace měly nezpochybnitelnou hodnotu. Zvlášť, když se mohl opřít o tehdejší hereckou špičku. Jiřina Bohdalová svoji Nemesis a ženu, která už dávno přivykla tomu, že může manipulovat a přikazovat bez omezení, sice hraje spolehlivě, ale to opravdu zajímavé po herecké stránce obstarávají především pánové Švehlík, Němec a další. A v miniatuře utahané ženské ze sousedství dokazuje Simona Stašová, že není malých rolí. Celkový dojem: 80 %. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Scény v kostele byly natáčeny v obci Vacov v okrese Prachatice. Filmovalo se také v obci Kašperské Hory. (Kacer)

Reklama

Reklama