Reklama

Reklama

Lord Carlton, vedoucí královského cenzorského úřadu, dostane k posouzení několik ožehavých fotografií, na nichž je nahé ženské tělo a plyšový psíček. Snímky nejdříve bez váhání odsoudí a je rozhodnut fotografie zamítnout. Ovšem, ještě si je vezme k „meritornímu“ prozkoumání domů. Tím ovšem spustí sérii neočekávaných událostí… Komedie byla natočena režisérem Jiřím Krejčíkem v roce 1970. Tehdy ale byla kritizována pro svůj výrazně erotický náboj, a tak se v premiéře na televizní obrazovce objevila až 28. 12. 1982. Pojďme se dnes znovu podívat na tuto satirickou komedii a potěšit se skvělým hereckým výkonem Miloše Kopeckého, ale i Marie Drahokoupilové a Juraje Herze. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Psíčky jsem rozhodně neviděl jako nějakou revoltu vůči socialistickému zřízení a cenzuře, spíš naopak. Krejčík servíruje příběh o morálním úpadku , který pod pláštíkem aristokratické etikety vládne v britské monarchii. Kapku to ale přehnal s lascivností cenzurovaných fotografií s psíčky, které se v  rozličných detailech dostávají do mnoha záběrů, a tak zřejmě tehdejší socialističtí cenzoři usoudili, že tohle se prostě nedá rozumně prostříhat a pustit. Jako  decentní prasárnička rozhodně ne nezajímavé, jen škoda, že v rámci erotiky zůstalo jen u pohledů přes rameno na předmětné fotografie a třeba Božidara Turzonovová. mimochodem velmi krásná, zůstala jen ve spodním prádle. Jako komedie pak také velmi decentní a střídmé, místy možná až moc a vzhledem k hereckému obsazení  bych očekával občas řekněme třeskutější přístup. Na druhou stranu mne docela bavilo koukat na umírněného a zcela necholerického Miloše Kopeckého a Juraj Herz byl pak v roli tajemníka naprosto dokonalý.  Potěšil pak i netradiční happy end, kde se ukázalo, že mít věrného zaměstnance je k nezaplacení.  Je schopen se postarat naprosto o vše. Pohodová trojka. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ze Psíčků lorda Carltona mi po letech od prvního zhlédnutí zůstalo v paměti snad nikde jinde mnou neslyšené či nečtené slůvko meritorně. Na domácí film své doby pak též neotřele choulostivá zápletka kolem erotických fotek s legračními plyšovými psíčky vedle ženských aktů, dialogy s přesahem do satiry na cenzuru, a půvabná Marie Drahokoupilová, pro mě snad nejkrásnější „femme fatale“ československého stříbrného plátna a televizní obrazovky z éry normalizace. Ani není divu, že v tomhle období znovu nastupující cenzury skončila taková satira na řádku let v trezoru. Ze svého kouzla však pro mě určitě toho moc neztratila a to vedle paní Marie i zásluhou výtečně napsaných a sehraných dialogů ve stylu suchého anglického humoru mezi Milošem Kopeckým coby jeho lordstvím a jeho tajemníkem v netypickém obsazení známého režiséra Juraja Herze. Ten mi zde dost evokoval soudobého britského komika Petera Sellerse a to nejen fyzicky, ale i přímo svou komikou s důrazem na hlasové i jazykové hrátky s cizím přízvukem. Potěšily i scény z autentických lokací dobového londýnského centra či atraktivní sekvence s natáčením televizní reportáže. Za sebe tuto černobílou komedii můžu doporučit, byť zápletce ve stylu jednoduché povídky s překvapivou pointou by možná k dokonalosti slušela o něco kratší stopáž s místy svižnějším tempem některých scén (návštěva z Itálie). ,,Pro pár nahotinek se svět přece nezboří..." :-) [85%] ()

Reklama

Faustka 

všechny recenze uživatele

Miloš Kopecký ve zcela netypické herecké poloze, která ale není o nic méně okouzlující, právě naopak. Anglický lord, pravý gentleman, nebojím se toho slova, až asketické povahy, když už usoudí, že by po dlouhé odmlce bylo třeba splnit manželskou povinnost, tak u této bohulibé činnosti stydlivě zhasne. Krásná lady Carlton však tento počin vnímá jinak, než jako galantnost. A Božidara Turzonovová tu sice nemá velkou roli, nicméně její temperament, svěží hravost a kvalitní italština mě velmi mile překvapila. Troufnu si ji směle přirovnat k neméně půvabné Gině Lollobrigidě. Režisér Jiří Krejčík nám odhalil, že všudypřítomná cenzura může mít mnoho tváří. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Nesmysly! Žvaním, já přece tak žvaním! To špatně skončí. Měl bych říct pravdu. To by byla katastrofa! Ne, nic! Zapřít, nepřiznat, utajit! Utajit se tuto vpravdě pikantní aférku samozřejmě nepodaří a proto je tenhle anglicky střižený film Jiřího Krejčíka opravdu prvotřídní zábava v precizním hereckém provedení: za všechny stačí připomenout rozkošného Miloše Kopeckého v roli poněkud puritánského lorda, který je nucen meritorně prozkoumat sérii lechtivých fotografií, a Eduarda Kohouta v maličké roličce senilního vědce, jakousi (ne)přiznanou karikaturu Zdeňka Nejedlého. Staré dobré vědomí, že vše je na svém místě. A vždy bude. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Chcete poznat pravé čistokrevného lorda, prototyp anglického gentlemana a  vzor cnosti a loajality? Miloš Kopecký je tu. A ním i neskonale půvabná Marie Drahokoupilová. V tahle svěží televizní hříčce z prostředí staré dobré Anglie mj. zaznívá otázka, kde je vlastně hranice mezi cudností a nestoudností Na dobu jejího vzniku (počátek normalizace) je ten lehce erotický nádech této inscenace docela pozoruhodný. Mohlo to být tedy krapánek kratší, ale jinak příjemné pokoukáníčko. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu jsou na svou dobu dost hanbaté scény, tedy spíše fotografie Marie Drahokoupilové. Ta se později od scén distancovala s tím, že to nebyla ona. Jedná se o podobný příběh herečky Vlasty Fialové, která byla nahá ve filmu Divá Bára (1949) – i ta popřela, že by to byla ona. (sator)
  • Juraj Herz nejdříve roli odmítl s tím, že už je režisér a navíc si nepamatuje texty. Krejčík však vymyslel, že Kopeckému na záda lepili taháky pro Herze a ten se musel naučit zcela nepřirozeně chodit, protože se musel točit zády od kamery. Kopecký pak Herze za to neměl dlouho rád. (sator)
  • Hlavnú úlohu mal pôvodne hrať Miloš Kopecký, avšak v dobe, keď sa mal film natáčať, bol príliš vyťažený, a tak bol namiesto neho vybraný Václav Voska. Ibaže ten sa s režisérom Krejčíkom názorovo nezhodoval a tak natáčanie opustil. Nakoniec sa predsa len k postave vrátila pôvodná voľba - Miloš Kopecký. (lilina133)

Reklama

Reklama