Reklama

Reklama

My všichni školou povinní

(seriál)
TV spot
Drama / Rodinný
Československo, 1984, 13 h 4 min (Minutáž: 55–67 min)

Režie:

Ludvík Ráža

Scénář:

Markéta Zinnerová

Kamera:

Josef Pávek

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Miroslav Vladyka, Veronika Žilková, Jiří Bartoška, Jana Šulcová, Zbyněk Honzík, Milan Šimáček, Jaromír Hanzlík, Jana Preissová, Jana Janatová, Karel Augusta (více)
(další profese)

Epizody(13)

Snad každý vzpomíná na svá školní léta – ať už s nostalgií, úsměvem či dokonce nelibostí - nevyhnul se tomu nikdo. I proto se těší takové divácké oblibě filmy a seriály ze školního prostředí. Jedním z nich je i český seriál My všichni školou povinní, který v roce 1984 natočil režisér Ludvík Ráža. Opět tedy můžeme sledovat životní příběhy žáků, učitelů i jejich rodin, které spojuje jedna škola. Setkáme se s malým prvňákem Jirkou Olivou, jeho bratrem Lubošem, s Jitkou Povejšovou a Barčou Hrdinovou, Jolankou a Jindrou Joklovými, jejich rodiči soudcem Olivou (Jiří Bartoška) a jeho ženou (Jana Šulcová), herečkou oblastního formátu Alicí Povejšovou (Jana Preissová) a jejím manželem, hudebníkem Filipem Povejšem (Václav Hanzlík), budeme sledovat rozvodové problémy rodičů Joklových (Jiřina Bohdalová a Vladimír Brabec). V neposlední řadě je tu učitelský sbor: oblíbený učitel Lamač (Jiří Sovák), ředitelka školy (Věra Galatíková), krásně nesympatická nervní učitelka Hajská (Gabriela Vránová), nastupující učitel Michal Karfík (Miroslav Vladyka) a nová pionýrská vedoucí Jana Vychodilová (Veronika Žilková), učitelka Zmatlíková (Dana Medřická) a mnoho dalších. Všichni tu prožívají své osudy, někdy se vzájemně prolínající a nejen děti, ale i dospělí zjišťují, že se stále mají čemu učit a že jsou v životě i situace a věci, které už se nedají vzít zpět. Pochopitelně nechybí ani přiměřená dávka humoru. Jednotlivé postavy jsou vcelku věrohodně napsány i zahrány, takže diváky vtáhnou do děje, který společně s nimi mohou prožívat. A přitom si opět zavzpomínat na ta svá školní léta… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (249)

lucascus 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru jeden z nejlepších českých seriálů... (teda po roce 1989 se lepší seriál než tento nenatočil). Samozřejmě i tady se dají najít mouchy... Třeba některé dětské "herecké" výkony jsou nesnesitelné, ale seriál jako celek je dost dobrý a hraje zde plejáda skvělých českých herců. A některé scény jsou už legendární. Tento seriál mi připomíná vše krásné, dávno ztracené a dávno prožité, co se už nevrátí. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzajímavějších českých seriálových počinů, který i po letech, krom oslovení soudruhu/soudružko, neztrácí na zajímavosti. Školní prostředí je plno žáků a učitelů mezi, kterými může vzniknout nepřeberné množství témat a příběhů, které lze donekonečna rozvíjet. Za 13náct dílů se zde ukázala docela slušná plejáda českých hvězd. ()

Reklama

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Příjemný oddechový seriál, z českých ze školního prostředí jednoznačně nejlepší. Především díky tomu, že jej stačili natočit ještě za normalizace. O takových 6 nebo 7 let později už by to zřejmě bylo nekoukatelné, tak jako naprostá většina polistopadových seriálů. Kvalitní scénář Markéty Zinnerové, skvělé obsazení nejlepšími herci té doby a i ta depresivní hudba, to vše společně vytvořilo jednu českou seriálovou legendu. Když pominu osvědčenou hereckou gardu (Sovák, Galatíková, Havelková, Brabec, Obermaierová, Menšík, Augusta, Vránová a plno dalších), tak mi zde byli sympatičtí i herci tehdy mladé generace, např. Vladyka nebo Kudláčková. Vlastně je toto jediný seriál, v němž mi dokonce ani Žilková nevadí a to už je co říct. Je tu dobře propojena linie školního prostředí s osobními rodinnými starostmi žactva i učitelského sboru. S různorodým vykreslením charakterů se Zinnerová nemazlila, jsou tu postavy kladné, záporné i takové, u nichž to jednoznačně určit nelze, neboť se v průběhu děje a nastalých situací postupně vyvíjí a mění. Ze 3 * zvyšuji na 4. 75% ()

gonga 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dosti depresivní seriál, ale v porovnání s peklem, které se točí dne, hotový skvost. Sice tu někdo vykládá jak byl prorežimní, ale já si toho až na oslovení soudruhu a soudružko a semtam nějaké kecy soušky ředitelky na poradě, nevšiml. Úvodní znělka a vlastně veškerá hudba navozuje atmosféru, jakoby seriál byl z prostředí hřbitova a ne školy, tady myslím, mistr Hapka příliš tlačil na pilu. ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

Tak moje hodnoceni asi pochopi (aspon doufam) jen ten, kdo byl na zakladce naprosto nechutnym zpusobem sikanovan ucitelkou jeste horsi jako ta blizna Hajska (timto zdravim uchylnou pizdu vsech pizd = ucitelku Tureckovou ze Zlina). Ve druhe tride (v prvni bezproblemova a chvalena jednickarka), po zmene skoly a ucitelky (stehovani) jsem najednou mela same trojky a ucitelka me navrhla do pomocne skoly. Po dlouhodobych peripetii a perverzni sikane me osoby me poslali k psychologovi aby mi napsal posudek na skolu pro blbecky, ale ten rekl ze to vypada ze mam vyssi IQ nez ta ucitelka a rodicum doporucil preradit me do jine tridy (na normalni skole, samozrejme). Odpor ke skole a neduvera k ucitelum ve me zustal az do vysoke skoly. Mnohalete trauma. Kdyz se divam na My vsichni skolou povinni tak z dejove linky Jirky Olivy dostavam neskutecnou deja vu tresavku. Nic pravdivejsiho, nic co by na me fyzicky a psychicky tak pusobilo jako tady tohle jsem jeste ve filmove ani televizni tvorbe nezazila. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (53)

  • Ředitelka školy (Věra Galatíková) použije obrat: „Četl nám levity.“ Když někdo někomu čte levity, něco mu vyčítá, za něco ho kárá. Třetí kniha Mojžíšova zvaná „Leviticus“ obsahuje pravidla, jak se správně chovat. (sator)
  • Pro roli Barči si představitelku Michaelu Kudláčkovou vybral sám režisér Ludvík Ráža. Kvůli Kudláčkové se dokonce přepisoval i scénář, protože původně měla být představitelka Barči vysoká. (cariada)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama