Útěk ze seriálu (TV film)
Komedie
Československo, 1989, 89 min
Hynek BočanHrají:
Petr Nárožný, Karel Heřmánek, Marek Vašut, Jana Švandová, Veronika Žilková, Barbora Štěpánová, František Husák, Ladislav Trojan, Jan Kraus, Vlastimil Venclík, Jiřina Bohdalová, Jiří Císler, Jaroslava Kretschmerová, Vlastimil Bedrna, Pavel Nový, Oldřich Vlach, Zdeněk Dítě, Vladimír Kudla, Vladimír Kratina, Petr Vacek, Uršula Kluková, Eva Jiroušková, Ludmila Roubíková, Karel Koloušek, Dagmar Patrasová, Jan Kuželka, Radoslav Brzobohatý, Emma Černá, Antonín Molčík, Monika Kvasničková, Bohumil Švarc st., Karel Smyczek, Milan Šimáček, Miloslav Štibich, Pavel VacekObsah
Příběh herce hrajícího hlavní roli v nekonečném seriálu, který díky vnějšímu tlaku i událostem v osobním životě přestane odlišovat reálný svět od fiktivní skutečnosti seriálového hrdiny. Brněnský autor Miroslav Skála ve spolupráci s režisérem Hynkem Bočanem, s nadhledem i ironizujícím odstupem a s humornou nadsázkou, vytvořili televizní komedii, ve které si hlavního hrdinu, herce Hofmana, zahrál Petr Nárožný. (oficiální text distributora)
Tosim
Nikdy jsem si nemyslel, že Češi dokážou tak perfektně postihnout jev, kdy se diváci s rolí herce ztotožní tak mocně, že v podstatě nedokážou rozeznat skutečnost od fikce. Sám jsem byl od různých "televizních diváků" svědkem něčeho podobného a tady je to zobrazeno skutečně velmi věrně!(7.5.2003)
Renton
Scénář: Miroslav Skála, Hynek Bočan .. Perfektně napsaný, vtipný a slušně obsazený český Living in Oblivion ze seriálového úhlu.(15.4.2008)
Enšpígl
Tak tohle byl ústav jak sviňa. Společný scény Petra Nárožnýho a Karla Heřmánka byly k pomilování, nebyla jediná při kterých bych nevyváděl jak čerstvě pochcaná borůvka.(24.3.2011)
Oskar
Petr Nárožný v roli seriálového herce, který se zblázní ze své role. Scény, které zkazí, protože přestává umět (a chtít) hrát, jsou velmi vtipné.(7.5.2003)
D.Moore
Povedený film o tom, že z nekonečných seriálů mohou snadno zblbnout nejen televizní diváci, ale také herci. Výkon Petra Nárožného je výborný, ale když pominu všechny jeho humorné výstupy, nejvíce na mě stejně zapůsobila vážná chvilka při natáčení scény skoku do Vltavy, kdy režisér Karel Heřmánek herce Hofmana peskoval za to, že není dost smutný a že se netváří jako před sebevraždou... Potěšil i nápaditý konec s Karlem Smyczkem: "Pan Nárožný je prosimvás definitivně hotov... Konečně..."(30.11.2011)
codeas
O tom jak vzniká seriál, jaké má nástrahy. Prolínání reality se seriálem..(14.11.2004)
fantoci
Docela vtipná komedie s Petrem Nárožným.(1.6.2005)
6thSun
Jako satira na ujetý seriálový obecenstvo to funguje výtečně, pak taky scénka s rudlo-kolečkem je skvělá, Heřmánkovy hlášky sou dobrý, ale to je asi tak všechno, co stojí na tomhle filmu za řeč. 55%(28.3.2011)
Terva
Tuhle komedii jsem měl a stále mám velice rád. Asi hodně pro to udělal můj nejoblíbenější český herec Karel Heřmánek.(22.1.2012)
PaulAvery
Vskutku povedená taškařice, zejména když se Dustovi Hofmanovi odlepuje bradový vous ve scéně v bazénu.(15.4.2008)
Stegman
Ošklivá, rádobykomická televiznost je tu cítit tak moc, až mi bylo trapně i za Petra "Dustu Hoffmana" Nárožného. Škoda, námět vypadal zajímavě.(24.9.2010)
brooklyn73
Velice zajimavy pocin, pri kterem je tezke odhadnout o kterou z roli hlavniho hrdniny Hofmana se vlastne jedna.Petr Narozny mi v jendom okamziku silne pripomnel V.I.Lenina.Jinak se na jednicku zhostil sveho partu.Jeho prvni zena Kretschmerova se mi do jeji role vubec nehodila,stejne jako jeho druha pani pi Svandova,ktera vse navic podtrhovala tim ,ze jakozto maskerka byla neuveritelne zmalovana.V jedne ze svych dalsich roli jednoho z filmoveho stabu se dvakrat ukaze Jan Kraus.Karel Hermanek v roli rezisera jednickovy. Film zakoncuje svym minutovym stekem reziser Karel Smyczek.(28.11.2008)
Aelita
Polopatický, avšak nikoliv triviální obraz pro filmové teoretiky a domorodé filosofy. Vše o příliš populárním, a tím pádem i dlouhém seriálu, počínaje psaním scénáře, přes produkci a adaptaci a konče dopadem na realitu. Výstižná metafora našeho života - čím dál víc se stáváme tou postavou, roli které hrajeme, ať již tu roli odmítáme nebo ne. ___ "Synecdoche, New York" po našem, po vesnicku.(23.1.2012)
Georgex
Po naprosto famózní sérii Šéfů, kde dvojka Petr Nárožný a Karel Heřmánek fungovali jako geniální dvojka, která se skvěle doplňovala a zaručovala výbornou zábavu na úrovni, jsem se na tento televizní film těšil. Abych řekl upřímně tak zklamán jsem nebyl, ale film nevyužil svůj obrovský potenciál. Nedá se říci, že by se jednalo o komedii, při které se budete řáchat smíchy pod stolem. Film bych spíš nazval dramatem s prvky komedie. Celý film staví na perfektním Petru Nárožném, který stvoji roli stvárnil bezchybně. Seriálová hvězda, která prakticky přišla o svojí pravou totožnost, jelikož všichny kolem zajímala pouze stvárněná v postava ze seriálu a nedokázali odlišit, že herec svoji roli pouze hraje. Společné scény s režisérem v podání Karla Heřmánka byly parádní, bylo jich ale méně než jsem očekával. Pohled na soukromý život herce byl takový nemasný neslaný, opět podle mě nevyužil svůj potenciál. Je pravda, že fanoušci, kteří svého seriálového oblíbence milovali a jeho stvárnitel je prakticky nezajámal bylo zajímavé pozorovat. Dá se říci, že něco podobného prožívají všichni seriálový herci, jelikož lidé si je s tou rolí prostě ztotožní. Hold herec tvrdej chleba má. Moje hodnocení 60%(10.7.2011)
donkocicak
Něco tek nevtipného a nezáživného jsem dlouho neviděl, ani Nárožný to nezachránil.(29.3.2011)
rakovnik
Rozhodoval jsem se mezi 2 a 3 *, ale nakonec dám více a to především díky závěrečné pointě. Tento film mě nijak nenadchl, přestože je nabitý hvězdami a označení komedie považuji téměř za přehnané. Ani Petr Nárožný či Karel Heřmánek svými výkony nepotěšili, spíše je zajímavé pozorovat jejich proměny do dnešní doby nebo to, jak vypadá (?) natáčení. Nenáročná skoro zábava na jedno použití.(24.3.2011)
macetoma
Skvělý film plný nadsázky. Výborné obsazení, naše první herecká liga. Zvlášť výstupy pánů Heřmánka a Nárožného jsou opravdu na úrovni. Je vidět, že oba pánové umí. Dávám 4 hvězdy.(25.3.2011)
Scooby..
Ani bych nečekal že se film bude takhle odehrávat, každopádně je to dobré dílo a rád se na to znovu podívám. Až na pár drobností seper film.(16.1.2011)
Danulinda
Velmi zajímavý námět (i když spíše ze života, než-li komediální), kdy herec hrající hlavní roli v oblíbeném seriálu může mít (nejen) díky manželkám-slípkám problémy v soukromém životě. Škoda jen, že nebyl scénář více rozpracován a místy trochu nudil či zaváněl primitivností, chtělo by to více vtipnější omáčky mimo hlavní myšlenku a nemělo by to chybu. Takto pouze průměr. P. S. Zajímavé a velmi nápadité je zakončení scény režisérem panem Smyczkem.(15.4.2011)
Saesulkun
Několikrát jsem zahlédl ukázky z tohoto TV filmu v medailonech typu Úsměvy a divil jsem se, proč se moc nevysílá. Až nedávno ho ČT přece jen nasadila a já jsem pochopil. Všechno, co z dílka stojí za to, už jsem viděl před lety v těch ukázkách.(25.4.2011)