Reklama

Reklama

Rozpaky kuchaře Svatopluka

(seriál)
  • Československo Řekni ano, řekni ne (pracovní název)
Československo, 1984, 13 h 41 min (Minutáž: 52–73 min)

Kamera:

Jiří Lebeda

Hrají:

Josef Dvořák, Kateřina Macháčková, David Matásek, Josef Bláha, Dagmar Havlová, Zuzana Bydžovská, Stella Zázvorková, Jiří Vala, Karel Augusta, Jiří Bruder (více)
(další profese)

Epizody(13)

Populární cyklus televizních komedií z kuchařského prostředí z roku 1984, který byl výjimečný v tom, že diváci měli možnost rozhodovat o dalším ději a jednání hlavních hrdinů. Využití tohoto principu při premiéře bylo novátorské a vzbudilo tehdy velký ohlas. (Česká televize)

Recenze uživatele Big Bear k tomuto seriálu (1)

Rozpaky kuchaře Svatopluka (1984) 

Nevím jak na tom byli s podobnými formáty jinde, ale tohle byl takový český australopitékus všech dnešních reality show. O tehdejší sledovanosti si mohou dnešní pořady nechat jen zdát... Ono prostě nic jiného tehdy v TV nebylo. Dnes běží na každém kanále jiná reality TV, tu předvádí teenageři jak neumí zpívat, jinde nějaká zapomenutá serebrita klohní v tuku eidam s broskví, onde valzuje Jirka Šmicr v jégrovkách sálem... Pošlete SMS svému šampiónovi hřímají obrazovky a operátoři si mnou ruce... V roce 1984 se na daný pokyn z obrazovky musel divák zvednout a jít rozsvítit. Úsporné zářivky v paticích E14 a E27 byly tehdy jen vlhkým snem fantazírujících elektrotechniků a tak těch pár sto watovek v každém obýváku pěkně provětralo dráty přenosové soustavy. V Dukovanech asi museli přihodit pár lopatek uhlí :-). Energetici ten nápor uměli změřit a přepočíst dokonce na obyvatele.... Podle spotřeby se pak rozhodovalo, jak bude seriál či dokonce jednotlivé epizodky v rámci jednotlivého dílu pokračovat. Epizodky ovlivňovali i hosté ve studiu, kteří držící krabice s tlačítky ano/ne a malým majáčkem (každý samozřejmě připojen kabelem na zásuvku :-) a už jen to asi někde prohřálo zásuvky) - hlasovali co má kuchtík udělat. Na těch hlasovacíh zařízeních byly dokonce napsány profese jednotlivých hostů z lidu a tak zde kromě celkem běžnéhom důchodce, prodavačky, vedoucí zeleniny a odborného referenta máme možnost narazit i na ještěrkářku :-)))) ! Pořadem nás prováděl Josef Dvořák, který si střihl i hlavní roli kuchaře Svatopluka Kuřátka. Ten také v pauznutých a vypjatých momentech dílů vstupuje s mikrofonem mezi hosty a táže se je jak by se v dané situaci zachovali oni. Hosté reprezentující lid byli však asi nejen prolustrováni, ale lety normalizace i znormalizováni a tak jsou odpovědi vlahé, neutrální či dokonce vyhýbavé... Přeci si někdo neuškodí, že si v TV v přímém přenosu otvře hubu naplno a sdělí národu svůj názor na to či ono že, byť jde o kuchyň... co kdyby se toho někdo ve fabrice chytnul ? Pohled do velkokuchyně v hotelu v Mariánských Lázních stojí sám o sobě za vidění... Ty některé místnosti s opráskanými kachlíky a okopanými rohy by dnes asi Pohlreichovi utrhly aortu... I ta jídla... Naše kuchyně v rámci těch - ano skoro 20 ti let poskočila kamsi jinam. Díly jsou tématicky skoro o ničem a řeší běžné problémy na pracovištích nejen v jídelnách a restauracích. Seriál je plný tehdy populárních herců, což mu po herecké stránce celkem prospělo. Za komančů to asi bylo kvůli možnosti ovlivnit seroš hodně zajímavé ale dnes? Proč nám to proboha svatého ČT v neděli v podvečer pouští? Krista pána to už opravdu není nic horšího? V rámci jakéhosi bloku např. co se vysílalo za Husáka bych to jako určitou předváděcí látku pochopil, ale takhle jen tak bez výstrahy.... U mne je to za dva knedlíky. * * ()

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama