Reklama

Reklama

Rozpaky kuchaře Svatopluka

(seriál)
  • Československo Řekni ano, řekni ne (pracovní název)
Československo, 1984, 13 h 41 min (Minutáž: 52–73 min)

Kamera:

Jiří Lebeda

Hrají:

Josef Dvořák, Kateřina Macháčková, David Matásek, Josef Bláha, Dagmar Havlová, Zuzana Bydžovská, Stella Zázvorková, Jiří Vala, Karel Augusta, Jiří Bruder (více)
(další profese)

Epizody(13)

Populární cyklus televizních komedií z kuchařského prostředí z roku 1984, který byl výjimečný v tom, že diváci měli možnost rozhodovat o dalším ději a jednání hlavních hrdinů. Využití tohoto principu při premiéře bylo novátorské a vzbudilo tehdy velký ohlas. (Česká televize)

Recenze (211)

golfista 

všechny recenze uživatele

Kinoautomat na bázi výchylky spotřeby elektrické energie. Pořad byl v dobách nemožnosti výběru tak sledovaný, že pouhý pohled na svítící a nesvítící sídliště ukázal vůli diváků :-) Docela dobrý nápad ! ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejvíce ideologický seriál z dob normalizace. Ideologie nepočívá v tom, co se říká oficiálně, ale jak se deformuje realita a její deformace se stává přijatelně sdílenou. Seriál stojí na iluzi zdánlivé spoluúčasti na dění (divácké "ano"/"ne" ale nemá žádný vliv na výsledek děje) a tímto cynicky odráží vlastně celou tu dobu. Svoboda volit je mystifikací a divák má jediné vysvobození: při pohledu na jídlo na obrazovce jít do ledničky a odměnit se za svou "věrnou službu". Obraz zadostiučení ve formě uspokojivého životního standardu výměnou za politickou pasivitu se stává přímým naplněním "života ve lži". Možná to při pohledu na tent zdánlivě roztomilý a nevinný seriál působí přemrštěně, ale právě tímto dokázala média nahlodávat lidi nejvíc. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál u mě v průběhu let klesl od nadšení až k relativně solidnímu průměru. Nejenom kvůli tomu, co tady píší ostatní (hodně toho komunálu a vlastně nemožnosti volby - i z tohoto důvodu je srovnávání s Kinoautomatem mylné), ale i proto, že jsou Rozpaky natočeny rutinně, v mnoha případech až odfláknutě (stíny kamery na hercích, množství přeřeků). Spousta rozhodnutí, které Kuřátko po divácích chce, jsou jednoduchosti, které by i kuře zvládlo levou zadní. Zajímavou postavou je pro mě náměstek v podání Petra Haničince, který je takovým Štrosmajerem tohoto seriálu - žoviální, vtipný, postarší doyen. 50%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

A to váhám ještě s více hvězdičkama , protože když se kuchař ocitnul v rozpacích , repubilka zablikala a kuchař věděl jak dál. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Kinoautomat je unikátní a výjimečný československý vynález Radúze Činčery, který ale dostal (těžko v tomto případě však napsat neprávem) mediální tvář Miroslava Horníčka, jenž ho uváděl a ,,obsluhoval". Diváci na Světové výstavě Expo‘67 měli sami možnost v určitých momentech rozhodnout o tom, jakým směrem se má ubírat děj sledovaného dramatického filmového kusu. Něco podobného se pokusili zapakovat československý seriálový král František Filip spolu s elitním českým scénáristou Jaroslavem Dietlem a vymysleli ,,teleautomat", tedy obdobu kinoautomatu, ovšem na seriálové bázi. Nápad to byl unikátní a v zatuchlých vodách československé postnormalizační televizní tvorby dokonce spásonosný...kdyby... Kdyby se tvůrci vyvarovali mainstreamové dobové produkce a hluboce neupadli do dobového tvůrčího stereotypu ála československá posedlost seriály. Dějově a obsahově je tenhle seriál skutečně hodně průměrný. Tři hvězdičky za nápad a nevšední originalitu, interaktivní přístup k televiznímu médiu, hodně skoupě ale za realizaci... ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že jsem si seriál nenechal ujít! V poslední době zjišťuji, že nejlepší program je dopoledne na ČT1 a to archívy, kdy jsou vysílány různé inscenace, seriály a televizní hry z 80-tých let! Jinak celý den hraje hov..! A to mám 140 programů! V seriálu hrají skvělí herci, Veškrnovou jsem měl vždycky rád, než se stala Havlovou!!! A nejvíc se bavím pohledem na soudružky, držící krabice s prodlužovačkou! A co říkáte na tu "plazmovku" ve studiu? Ta je excelentní :-) ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Navzdory všemu velmi příjemný, nenáročný seriál, na kterém mi paradoxně vadí jen trapný Josef Dvořák. Nicméně ostatní jsou znamenití, Jaroslav Dietl jako vždy napsal scénář, v němž připravil zajímavé, konfliktní situace i v tak zdánlivě nudném prostředí. Rozhodně mohu doporučit. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný seriál s Josefem Dvořákem. Na tomto seriálu každého nejvíce zaujme možnost volby (za totalita asi převratný seriál, který musel mít obrovský úspěch). ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Má si Sváta Kuřátko odskočit na malou nebo na velkou? Hrdina se podíval svýma psíma očima do kamery, republika se vrhla k vypínačům a Sváťa měl ve věci jasno. Také mne to chvíli bavilo, ale jen do chvíle, kdy tvůrci dokázali národu, že mají natočenou i druhou možnou verzi. Najednou se ukázalo, že Sváťa řeší pouze hovadiny, které spláchne pár sekundová scéna a pak už se pokračuje předem stanoveným směrem. Ono to zkrátka ani jinak nešlo, ale mne hrozně zklamalo zjištění, že svou stowattovkou nemám sílu nic ovlivnit, ačkoli jsem byl z obrazovky přesvědčován o opaku. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

2.10.2022. Měním původní komentář, protože musím říct, že to vlastně není vůbec špatný seriál. Uděluju o hvězdu víc. Strávníků se nelekejme, na množství nehleďme. ()

Segrestor odpad!

všechny recenze uživatele

Ten pořad je špatný stejně jako žrádlo za socíku. O co jde? V hledišti sedí zasloužilí hrdinové práce, soudruzi a soudružky, tlustí i vychrtlí, nacpaní v oblecích, aby jim zase tolik ta sláma z kapes nečouhala, všichni se zkaženým chrupem, a každý si drží kartičku, aby národ viděl, z jakého chlívku je vyhrabali. Sešli se tak soudruzi Josef Klátil - jezdí s Bobrem, Marie Hulínová - pěstební dělnice, Jan Zasunul - pokrývač dělnic z STS Chvojkovice/Brod (zřejmě slušnej oddíl), Blanka Panenská - průzkum trhu, Milan Podržel - ošetřovatel dobytka, Ota Mléčný - ostřikovač, Josef Chytil - důstojník PS, Jiřina Dudáková - dojička, a další a další jelimáni národa, páteř československého pěstebnictví, onen pracující lid, nositelé řádů, aby s připitomělými úsměvy, neskrývající radost, že jsou v televizi a že vidí naživo šaškujícího Pepu Dvořáka, losovali, kudy se bude vyvíjet příběh kuchaře Sváti Kuřátka. Ani jeden z těch moulů ovšem netuší, že to je stejně už dopředu předtočené, takže jejich volba je jen další habaďůrou na naivního prosťáčka u televizního přijímače. Jako všechno za socíku. Jistě, že to svého času vyvolalo rozruch a mezi diváky a televizí, nástrojem moci, vzniklo velké pouto, které mělo vydržet na věky, napříč všemi režimy. A co příběh? Sám o sobě taky stojí za vyližpepudvořáka. Sledujeme jen uměle dramatizované události tehdejšího velenudného života angažovaných kuchařů a vůbec života v hotelech různých kategorií. Vlastně je cílem ukázat, že i blbej kuchař je přeci jen taky člověk. Prostě se pořad veze v trendu, kdy si komunisté vzali za cíl, že každý seriál bude o nějakém povolání. Jednou to jsou celníci, jednou železničáři, jednou ouřadové ze severu, jednou kavaléristi z JZD, jednou nějací jiní pičoidi, tak letos to budou kuchaři. Tak, a měli jsme to - legendární seriál o Sváťovi. Dnes se jeví jako cudný homouš a agilní debil, kterého by v práci každý nesnášel. Na druhou stranu, jednou v budoucnosti se ještě na to nostalgicky znovu podívám a řeknu si: "jo, jo, gastrofekál za socíku, to byla ještě bžunda" a půjdu na kolonoskopii. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Z otravnej šede socialistických televíznych seriálov to vytrháva jedine to, že sa jednalo o pokus aktívne zapojiť divákov do formovania vývoju samotného deja. Niekoľko starostlivo vybratých súdruhov prišlo do štúdia, aby v určitých zlomových situáciach zahlasovali akou cestou sa má dať hlavný hrdina, kuchár Svatopluk Kuřátko. Ľudia pri televíznych obrazovkách dávali najavo svoj názor prostredníctvom zapínania či vypínania elektrických spotrebičov, čo v energetickom ústave vyvolalo výkyvy spotreby jedným alebo druhým smerom a tak sa rozpoznal hlas väčšiny. Bolo to originálne, nevšedné. V dnešnej dobe je podobný projekt už úplne nemysliteľný. ** ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Kvalitní herecká generace s problémem jménem socialismus a "dietlovský text".... špatná doba skvělých herců..a dobré hudby.! ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Nadčasový tatíček interaktivních filmů – aneb kam se hrabou hry od Telltale... Kdo za normalizace neblikal, jako by nebyl! Tímto děkuji ČT Boomer za opětovný vysílání v těchto dobách temna. 💗 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nevím jak na tom byli s podobnými formáty jinde, ale tohle byl takový český australopitékus všech dnešních reality show. O tehdejší sledovanosti si mohou dnešní pořady nechat jen zdát... Ono prostě nic jiného tehdy v TV nebylo. Dnes běží na každém kanále jiná reality TV, tu předvádí teenageři jak neumí zpívat, jinde nějaká zapomenutá serebrita klohní v tuku eidam s broskví, onde valzuje Jirka Šmicr v jégrovkách sálem... Pošlete SMS svému šampiónovi hřímají obrazovky a operátoři si mnou ruce... V roce 1984 se na daný pokyn z obrazovky musel divák zvednout a jít rozsvítit. Úsporné zářivky v paticích E14 a E27 byly tehdy jen vlhkým snem fantazírujících elektrotechniků a tak těch pár sto watovek v každém obýváku pěkně provětralo dráty přenosové soustavy. V Dukovanech asi museli přihodit pár lopatek uhlí :-). Energetici ten nápor uměli změřit a přepočíst dokonce na obyvatele.... Podle spotřeby se pak rozhodovalo, jak bude seriál či dokonce jednotlivé epizodky v rámci jednotlivého dílu pokračovat. Epizodky ovlivňovali i hosté ve studiu, kteří držící krabice s tlačítky ano/ne a malým majáčkem (každý samozřejmě připojen kabelem na zásuvku :-) a už jen to asi někde prohřálo zásuvky) - hlasovali co má kuchtík udělat. Na těch hlasovacíh zařízeních byly dokonce napsány profese jednotlivých hostů z lidu a tak zde kromě celkem běžnéhom důchodce, prodavačky, vedoucí zeleniny a odborného referenta máme možnost narazit i na ještěrkářku :-)))) ! Pořadem nás prováděl Josef Dvořák, který si střihl i hlavní roli kuchaře Svatopluka Kuřátka. Ten také v pauznutých a vypjatých momentech dílů vstupuje s mikrofonem mezi hosty a táže se je jak by se v dané situaci zachovali oni. Hosté reprezentující lid byli však asi nejen prolustrováni, ale lety normalizace i znormalizováni a tak jsou odpovědi vlahé, neutrální či dokonce vyhýbavé... Přeci si někdo neuškodí, že si v TV v přímém přenosu otvře hubu naplno a sdělí národu svůj názor na to či ono že, byť jde o kuchyň... co kdyby se toho někdo ve fabrice chytnul ? Pohled do velkokuchyně v hotelu v Mariánských Lázních stojí sám o sobě za vidění... Ty některé místnosti s opráskanými kachlíky a okopanými rohy by dnes asi Pohlreichovi utrhly aortu... I ta jídla... Naše kuchyně v rámci těch - ano skoro 20 ti let poskočila kamsi jinam. Díly jsou tématicky skoro o ničem a řeší běžné problémy na pracovištích nejen v jídelnách a restauracích. Seriál je plný tehdy populárních herců, což mu po herecké stránce celkem prospělo. Za komančů to asi bylo kvůli možnosti ovlivnit seroš hodně zajímavé ale dnes? Proč nám to proboha svatého ČT v neděli v podvečer pouští? Krista pána to už opravdu není nic horšího? V rámci jakéhosi bloku např. co se vysílalo za Husáka bych to jako určitou předváděcí látku pochopil, ale takhle jen tak bez výstrahy.... U mne je to za dva knedlíky. * * ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Každou sobotu večer, kdy se Sváťa pouštěl do svýhch dobrodružství s hrnci a pánvemi, museli v jaderné elektrárně v Dukovanech zvyšovat výkon reaktoru, aby ČSSR při prvním pokusu o svobodné volby energeticky nezkolabovala. ()

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama