Reklama

Reklama

Rozpaky kuchaře Svatopluka

(seriál)
  • Československo Řekni ano, řekni ne (pracovní název)
Československo, 1984, 13 h 41 min (Minutáž: 52–73 min)

Kamera:

Jiří Lebeda

Hrají:

Josef Dvořák, Kateřina Macháčková, David Matásek, Josef Bláha, Dagmar Havlová, Zuzana Bydžovská, Stella Zázvorková, Jiří Vala, Karel Augusta, Jiří Bruder (více)
(další profese)

Epizody(13)

Populární cyklus televizních komedií z kuchařského prostředí z roku 1984, který byl výjimečný v tom, že diváci měli možnost rozhodovat o dalším ději a jednání hlavních hrdinů. Využití tohoto principu při premiéře bylo novátorské a vzbudilo tehdy velký ohlas. (Česká televize)

Zajímavosti (40)

  • Hlavní role Svatopluka Kuřátka byla psána původně na Josefa Abrháma. Ten se však bál následných živých přenosů s hlasováním diváků, a tak roli dostal Josef Dvořák. (mnaucz)
  • V seriálu je možné v různých epizodách občasně vidět Miloše Čáleka ve velice drobných roličkách až komparzu. V epizodě Pivař (1984), kde hraje postavu fotografa na svatbě s jedinou stěží slyšitelnou větou, skutečně provádí reálně svojí profesi fotodokumentaristy. (Jirka85)
  • Ačkoliv pro exteriéry seriálového hotelu Vltava posloužila budova Panorama Hotelu v Praze-Krči, je ve 12. díle "Špalek" na balíku s vidlemi adresa Nám. Curieových 41/5, kde se však nachází hotel InterContinental. (velkyvezir)
  • V 1. díle se v čase přibližně 52:20 jako hlasující divák z obecenstva objeví fotbalový trenér František Straka. (herr_carter)
  • Waldemar Matuška, který zpívá titulní píseň, byl kvůli emigraci v roce 1986 odstraněn ze závěrečných titulků. (Martin1979)
  • Hotel Vltava, který se objevuje v závěrečných dílech, je hotel Panorama na Pankráci v Praze 4. Interiéry se však natáčely v bývalém Paláci kultury, tedy v dnešním Kongresovém centru. (Haniczka)
  • Během natáčení seriálu se nevědělo, jak bude v praxi celé hlasování diváků probíhat. Finální verze je proto předem připraveným „podvodem“, jelikož výsledek hlasování měl v rukou jediný člověk, a to Ing. Rejlek, kterému telefonoval Svatopluk Kuřátko (Josef Dvořák) do centrálního energetického dispečinku. (Standey)
  • Natáčelo se v hotelu Slovan v okružní ulici č.p.131 ve Špindlu. (M.B)

Rozpaky kuchaře Svatopluka - Zatáčka (1984) (epizoda) (E10)

  • EV 687 Balkancar, vysokozdvižný vozík, o který jde v příběhu, je bulharské provenience. Takže věta, že devizy, tedy devizové prostředky jsou pouze na jeden vozík, je nesmyslná. Rada vzájemné hospodářské pomoci byla obchodní organizace, sdružující v době studené války socialistické státy sovětského bloku a ty mezi sebou v devizách neobchodovali. Měna, ve které socialistické státy obchodovaly, byl tzv. nesměnitelný rubl – převoditelný, avšak nekonvertibilní. Legendární převoditelný rubl sloužil jako reálná clearingová měna. (sator)
  • Kritika sa v roku 2013 vyjadrila k seriálu takto: "Dá sa povedať, že to bola beletrizovaná a surrealistickejšia verzia sovietskej televíznej šou, ktorej zámerom bolo vštepiť divákom túžbu robiť svoju prácu lepšie. Nedostatok fantázie v scenároch sa dal vysvetliť účelom seriálu: rozhodnúť, ako rozpaky vyriešia, totiž nemal kuchár Svätopluk, ale divák.“ (Raccoon.city)
  • Natáčanie seriálu bolo s kapacitných a ekonomických dôvodov zadané do výroby Krátkemu filmu Praha. (Raccoon.city)
  • Tvorcovia seriálu stihli natočiť všetky diely s predstihom, natáčacia doba sa skrátila z dvoch rokov na jeden rok, čím došlo k úsporám nákladov. (Raccoon.city)
  • Josef Dvořák (Svatopluk Kuřátko) dostal v deň prijatia hlavnej role  úlohu prečítať a naučiť sa trinásť kníh scenára. [Zdroj: iDnes] (Raccoon.city)
  • David Matásek (čašník z hotelu Slovan) v dobe natáčania a vysielania seriálu ešte nemal televíziu. [Zdroj: iDnes] (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama