Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Už jste někdy jedli račí nebo želví polívku? Pokud ne, nevadí. Podívejte se dnes s námi na pohádku, ve které ji mládencům, kteří se vydali do začarovaného lesa osvobodit zajatou dívku, uvaří bába Magi… Jak to všechno dopadne, zda vysvobodí zamilovaný dřevorubec Filip (P. Zedníček) svou Lesněnku (J. Boušková) z moci čarodějné báby, vám zatím prozradit nemůžeme. Ale jména hlavních představitelů pohádky napovídají, že to bude pouť spíše veselá než strašidelná. Užijete si spoustu legrace s Rudolfem Hrušínským v roli loupežníka Bujóna a Ivou Janžurovou jako bábou Magi. (Česká televize)

(více)

Recenze (133)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek, při které se vždycky pobavím u dua Janžurová - Hrušínský. Ovšem Havelkův zpomalený entomolog taky není špatný. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Takových let jsem slyšela svého tatínka říkat před každým obědem "A já si dám zabijačkovou", aniž by moje maminka kdykoliv tuto polévku skutečně uvařila. A teď konečně vím, z jakého skvostu tato hláška pochází. "Strach má velké uši!" ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších televizních studiových pohádek, která přes typicky jednoduché kulisy zabodovala jednak díky obsazení, jednak díky komediální stylizaci, kdy kreace Ivy Janžurové coby svérázné čarodějnice, Rudolfa Hrušínského jako stárnoucího loupežníka či Ondřeje Havelky coby chytráckého sebestředného starostova syna mě i jako dospělého spolehlivě rozesmějí. Spousta hlášek - "Polívka s f nebo v?" "F je hezčí.", nadsázky, písniček, vtipných dialogů a romantiky. Celkový dojem: 90 %. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

"Chřestovou si taky nedám....ale račí!" "Pe-ní-ze u stro-pu nej-sou, ty mám ta-dy v pix-le!". Pavel Zedníček poprvé jako drvoštěp aspoň pokud vím. Žádná hlubina myšlení, vlastně to je hodně schématické, ale tak nabité výbornými hláškami, které si vystačí prakticky jen s tématem polívka, že se člověk baví, ať chce nebo ne. "Račí, račí ... rači ne." ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Neskutečná praštěnost, ale v tom nejlepším slova smyslu. Na každém z herců je vidět, jak moc si natáčení téhle pohádky užíval. Obzvlášť sledování Ivy Janžurové a Rudolfa Hrušínského, tedy báby Magi a dědka Bujóna, je nezapomenutelné, ale ani nikdo z ostatních není k zahození. Scénář je navíc plný slovních hříček, které mám tak rád... Jen kdyby to všechno možná bylo o trošku, trošičku kratší. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Kdo se bojí, nesmí do lesa. Strach u drvoštěpa Filipa ( Pavla Zedníčka ) nehraje žádnou roli. Průměrná československá pohádka. ´´Jakoupak si dáte polívku?´´ ( Hodnocení: 6/10 ) ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem svou oblíbenou, maximálně excentrickou a žrací pohádku mohl vidět po letech v repríze a díky souhře náhod v těsném sledu po neméně originálním Pohlreichovu pořadu, tudíž mohu objektivně posoudit profesionalitu učinkujících v obou kulinářských perlách, je proto jasným a nepochybným vítězem majitelka restaurantu V Zátiší - baba Mági a její provozák Hrušínský coby dědek Bujón. Jejich kuchařská ekvilibristika jasně převyšovala předimenzovaného, řetězy ověšeného prasopsa z Blue Note a jejich éňoňéňo kuchyň vyzdobenou sračkami z Třicetileté války. Na račí, želví i lysohlávkovou polífku vždy jen k zmiňované babě, za ochutnání stojí i místní specialita a to "zabijačková", kterou si (pokud nechybí klika) můžete vylemtat za libých zvuků originálního jukeboxu. Přehledný jídelní lístek, vynikající kuchařka i servis, stylovost, veškeré jídlo z domácích surovin a geniálně rustikální, lepím na vchod 5 michelinů a příště si včas vyřídím rezervaci, abych nemusel sedět prdelí ve dveřích. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl jako dítě, tak docela šok, ale i po letech tahle pohádka neztratila nic na své působivosti. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Po čertech existenciální téma, přesvědčivě modernizované pohádkové motivy, epesní aranžmá a neobvyklé, třeskutě slibné duo Janžurová+Hrušínský ve správně blbinózní šílenosti nepostrádající nicméně bytelnou koncepci. Happyend sestává ze scény vysvobozené cudné slečinky v modrobílých šatečkách, ana laškovně ječí ohnuta přes koleno zámeckého pána v mysliveckém stejnokroji, a z hlášky „A tady tu knihu hoďte do ohně. Ať už je v tomhle lese jednou klid a pokoj.“ Všechny tyto vklady přicházejí téměř vniveč nestravitelnou upatlaností a rozpatlaností rozhodné většiny dialogů a scének, čemuž, dodávám velmi nerad, napomáhá i Hrušínského lenivé uchopení postavy. Ostatní jsou sice přesvědčiví, ale ti zajímavější z nich (Štěpnička a přesný Havelka) se nechávají vtáhnout do toho blátíčka no a Zedníček coby charakterní milovník to opravdu zachránit nemůže. Nad vodou to tedy drží samotná Janžurka a těch několik podařených zápichů i nečekaných odbourávaček. Jako čtvrt- nebo půlhodinová hříčka třeba v rámci Malého televizního kabaretu by to bývalo mohlo být i v této formě výživné, ale v sedumdesáti minutách to bylo vražedné. Úvodní zakletí v podobě ztráty paměti se v dalším průběhu zcela zrácí ze zřetele, motiv zůstává trestuhodně nerozvinut. Autorské nezvládnutí díla vyjadřuje i dosti nepřiléhavý název: strach je sice jedním z přítomných motivů, ale naprosto nepatří k těm dominujícím a hlavně postrádá jakoukoli motivickou jednotu. Přes to všechno trvám, že lze toto dílo doporučit: Jednáť se o chvályhodně bizarní kousek, který, dostanete-li se do správné nálady (což se mi žel, na rozdíl od Šandíka, PollyJean, M-arty, gudaulina a jiných, nepodařilo), má potenci stát se vaším kultovním. Ještě mu dám někdy šanci, projeví-li ovšem dcera zájem znovu to vidět. /// (únor 2016: Takže zájem projevila a musím přiznat, že nyní vůbec nechápu, co mi tenkrát vadilo a zvedám ze dvou na čtyři.) „Smělý pohled, v ruce kyj, světem kráčí Divobij!“ ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nedokázal som to sledovať viac ako pol hodiny. Nebudem zbytočne dráždiť mojich obľúbencov ani ostatných dôvodmi, pre ktoré považujem túto rádobymodernú rozprávku za nevydarené dielo, ktoré pre celkovú neujasnenosť nedokázali spasiť ani renomovaní herci. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Polívka je grunt a maso je špunt. Menu této komediální pohádky, která si přes všechnu ztřeštěnost uchovává i pohádkovost, je labužnické: herecky, scénáristicky (Jaroslav Pacovský) i hudebně (Jiří Václav) bezchybné. Slovní nápaditost - jména Magi, Bujón, Divobij, Chytrolín. A hrátky s Lesněnčiným jméném: Magi na Bujona v pozadí (přes Lesněnku): Zal/Lez/s - něnku jsem tě pokládala. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Televizní pohádka, působící dojmem nekončící bezuzdné improvizace. Většinou takový koncept plodí podivné nedomrlce, ale občas se přihodí malý zázrak, jako právě tady. Vlastně neumím odhadnout, je-li o rafinovaný režijní záměr nebo naprostou a dokonalou znouzectnost, ale výsledek je rozhodně ujetý tím správným směrem, jistě především díky nádherně pitvorným hereckým výkonům všech zúčastněných. Malý zázrak uprostřed papundeklové šedi československých televizních pohádek sedmdesátých a osmdesátých let. Celkový dojem: 85% Zajímavé komentáře: M-arta, gudaulin ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Česká pohádka, ve které exceluje především paní Janžurová jako babička, která vaří polévky "na míru". Tuhle uvaří polévku krabí, po které je neohrožený hrdina nucen chodit pozadu, tuhle zase polévku houbovou, po které slečna ztratí paměť. Zkrátka poctivá česká pohádka s hereckým obsazením par excellence a mnoha vtipnými scénkami. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Kouzelnost této pohádky tkví v jejím téměř dokonalém zpracování a musím pochválit i skvělé herecké výkony, zvláště paní Janžurovou. Toto je povinnost pro všechny děti. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Jo, tak todle mělo bejt strašení !! Tak to promiňte, milá strašidla, já myslel, že ty seš nastydlej a ty máš malý boty !!" ;) ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Nádherná pohádka plná humoru..koncert paní Janžurové a pana Hrušínského a i ostatní se v pohádce našli. Jedna z nejlepších pohádkových komedií natočená u nás v 80.letech ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Baba Magi jezdí po svém lesním lokále na kolečkových bruslích a opřádá okolí záludnými kouzly. Musím říct, že se pokaždý doslova těším, až uslyším polivkový věty "Dej si račí, tu mám nejračí." a "Teď přijde Bujóóón!" ()

Reklama

Reklama