Reklama

Reklama

Sisi

(seriál)
Německo / Rakousko, (2021–2023), 15 h (Minutáž: 45–55 min)

Tvůrci:

Andreas Gutzeit

Hrají:

Dominique Devenport, Jannik Schümann, Désirée Nosbusch, David Korbmann, Tanja Schleiff, Julia Stemberger, Marcus Grüsser, Pauline Rénevier (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Je ikonou, císařovnou a legendární kráskou: Sisi, první evropská superstar. Její láska ke svobodě a příslib, že dá habsburské monarchii něžnější tvář, uchvátily Evropu. Jde o skutečný příběh plný intrik a touhy. Bezstarostná dospívající dívka Sisi se bezhlavě zamiluje do mocného a žádoucího muže, ale ten má utajovanou temnou a nebezpečnou stránku. Taková láska je nežádoucí. Sisi si musí vybrat a výzvu přijímá. Příběh vypráví o dospívání, o uličnici, z níž se stává sebevědomá moderní žena, která bude muset učinit těžká rozhodnutí, vyrovnat se se ztrátou a nakonec naplnit nezávislou roli císařovny. Nejedná se o historický kostýmní epos, ale univerzální a nadčasový příběh o lásce, svobodě, rodině, sebeurčení a povinnosti, oděný do půvabu dvorské módy 19. století. (Viasat)

(více)

Recenze (28)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nový německo-rakouský seriál na téma Sisi je výjimečný tím, že si předsevzal převyprávět život císařovny Alžběty (1837-1898) konečně jako celek. Samozřejmě spadá do nové vlny obliby tohoto fenoménu společně s dalšími filmy a seriály: Die Kaiserin (2022), Corsage (2022) a Sisi & Ich (2023). Navíc všechny dosavadní filmy, televizní inscenace, divadelní hry, muzikály, cokoli vás napadne, si vždycky vybíraly jen něco. Stejně tak zdramatizované osudy jiných členů rodiny této wittelsbachské princezny. Na seznam hereček, které se kdy staly Sisi, by rozsah tohoto komentáře skutečně nestačil, proto zmíním jen svoje nejoblíbenější počiny - Elisabeth von Österreich (1931), Sissi (1955), Kronprinz Rudolfs letzte Liebe (1956) a Záskok pro Sissi (1995). ()

Trixinka 

všechny recenze uživatele

Ano, takto nějak si představuji reálnější ztvárnění příběhu rakouské císařovny Sisi oproti původní třídílné filmové sérii. Co mi ovšem nesedlo byl výběr herců (až na Dominique Devenport - té se císařovna postupem času dala i věřit), způsob pojetí osudů hlavních postav (císař naprosté jelito na facku, císařovna si vybere jako dvorní dámu prostitutku, před svatbou pobíhá v jedněch šatech x dnů - cesta do Ischlu, projížďka na koni, hledání šatů na ples, žádost u matky císaře...). Těch nevhodných, hloupých a místy až moc moderních momentů tam bylo bohužel hodně, takže víc jak 3* dát nemohu. Ale snaha se cení. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rakouský seriál o císařovně Sisi tentokrát v modernějším provedení, které ukáže realistické vztahy, syrovost a atmosféru doby  víc než Sissi (1955) se Schneiderovou, nicméně autorská licence se odchyluje o historie úplně stejně, jako když Angličani točili o Ludvíku XIV. Versailles  (2015) , což bylo trochu propracovanější, ale cílilo to na stejné publikum zbraněmi sex, vztahy a akce alá akční béčko a to vše podpořeno solidní výpravou, krásnými kostými a úžasnými exteriéry. Výsledkem je taková koukatelná telenovela, která počítá s druhou řadou, protože šestý díl končí uprostřed děje. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šokujúce a nedôstojné poňatie, priam zahanbujúce, vyšla len jedna časť a to piata prvej série. Hneď prvý záber seriálu a Sisi onanuje. Potom Sisi chodí po bordeloch a učí sa sexuálnym praktikám, lebo to bolo vtedy v polovici 19. storočia úplne bežné, najmä v silne katolíckom a prudérnom Rakúsku. Ešte si aj za komornú vezme kurvu, úplne normálne, jasné, že by to prešlo! Sú tu aj trápne scény, keď sa cisárovná necháva unášať fanúšikmi na rukách ako nejaká rocková hviezda. Dominique Devenport bola inak výborne zvolená, hoci som bol spočiatku skeptický, výzorovo ale sedí. No ale keď už človek po štvrtej-piatej časti má pocit, že seriál sa dostáva do normálu, tak Sisi si nechá vylízať šušku slúžkou, pretože jej zomrelo dieťa. To je až na pľuvanec do tváre úchylákov, čo toto stvorili. Iná výtka sa týka aj dabingu za čo pôvodné znenie nemôže, ale nerozumiem, prečo naši "kvalitní" prekladatelia Uhorsko preložili rovno ako Maďarsko, keď u nás je historicky jasne zaužívaný názov do roku 1918. Ale tak tu by som vzdelanosť asi márne hľadal a scenáre prekladá zrejme google translate. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Hodnota historických faktů mizivá. Sissi husičkovitá, ale umí dobře maďarsky. Její choť Franz Josef I., kterého většina lidí zná (pokud ho vůbec zná) jako dědka s licousy z c. a k. mincí nebo poštovních známek, a kterého ve stáří už nemohli ani pustit z hajzlu, aby jim nepodělal celý Schönbrunn (Švejk), je tu prezentovaný coby osvalený bijec a dominantní macho nabušený testosteronem. Z celého seriálu jsem si nejvíc zapamatoval scénu, kterak Sissiina komorná, kurva, kterou si císařovna z rozmaru přitáhla ke dvoru, pašuje v kabelce dildo. Tenhle moment myslím vypovídá o celém seriálu (i o jeho "energii") nejlíp. A poněkud plebejská "česká" Marie Terezie, kterou jsme zkoukli nedávno, se vedle tohohle popkulturního pseudohistorického zmetku rázem jeví být vydařeným historickým seriálem. ()

Galerie (488)

Zajímavosti (19)

  • Natáčanie prebiehalo od apríla do augusta 2021 v Lotyšsku, Litve, Rakúsku, Maďarsku a Nemecku. (Arsenal83)
  • K pokusu o atentát na cisára Františka Jozefa I. (Jannik Schümann) nedošlo, ako je znázornené, pri krste princeznej Sophie, ktorý sa konal v roku 1855, ale vo februári 1853. (Arsenal83)

Reklama

Reklama