Mathias Sandorf (TV seriál)

Matyáš Šándor

Francie / Maďarsko, 1979, 45 min

Svého času u nás dost populární seriál, důstojné a poměrně výpravné zpracování rozsáhlého románu Julese Vernea.(19.7.2007)

• triatlet

I mně v dětství tento příběh splýval s Monte Christem. Na hodnocení počkám, až ho někdy znovu uvidím. Z nostalgie bych odhadl rovnou 4 ****.(11.11.2009)

• Rattus Rattus

Na seriál si poměrně dobře vzpomínám a domnívám se, že by obstál i dnes. Příběh maďarského revolucionáře Matyáše Sandorfa, který zrazen přichází o rodinu, druhy i své postavení. Po té co unikne smrti, zasvětí svůj život pomstě a pátrání po své dceři. Příběh velmi velmi podobný Hraběti Monte Cristo (nebo kapitán Nemo), ale méně známý než Dumasův příběh. Tato adaptace Verneova románu mi ale připadá lepší než kterákoliv z adaptací Monte Crista, kterou jsem dosud viděla (údajně je zajímavá ta černobílá ještě před Mariaisem). Možná protože mi Verne je často bližší než Dumas. Možná je to ale ta nostalgie...(7.9.2007)

Určitě by obstál i dnes a podobnost s Hrabětem Monte Christo je zarážející. Napínavý děj, jako jsem se dítě u některých pasáží i docela bál. Poprvé vůbec jsem v tomto seriálu viděl šifrovací mřížku a také představa ponorek, na tehdejší dobu dost futuristických tvarů, je docela zajímavá. A skvělí byli komedianti Pescade a Matifou.(25.3.2008)