Plakáty
Snímek vypráví příběh z vězení propuštěného kriminálníka Maxe Demba, jenž se snaží znovu začlenit do společnosti, nalézt si normální práci a být poctivým občanem. Jenže není to tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Brzy je opět uvězněn a pod vlivem následujících událostí se vrací na cestu zločinu.
Americké kriminální drama bylo natočeno podle novely "No Beast So Fierce" skutečného zločince a vězně Edwarda Bunkera, který se rovněž podílel na scénáři a zahrál si ve filmu epizodní roli. (Vojcl)
Renton
Scénář: Alvin Sargent, Jeffrey Boam, Edward Bunker(8.10.2011)
woody
Obrovská, obrovská škoda, že takových rolí neměl Hoffman víc - zamlouvá se mi mnohem více jako psychicky labilní gauner se sekáčským knírem než jako transvestitní herec, autista nebo bázlivý slaboch ze Straw Dogs či z Maratonce ... Obrovská škoda.(15.6.2011)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $9,900,000║Tržby Celosvetovo $-║(23.3.2010)
Rob Roy
Hovno průměrný. Suverénní koncentrovaný výkon Dustina Hoffmana perfektně obsazeného proti svému typu do role propuštěného kriminálníka. Nevzpomínám si na silnější a upřímnější film na téma "Trestanec po propuštění. Co a jak dál?" Hoffman dokázal vybalancovat jednu nesmírně těžkou věc - mírnost a agresivitu. Trestaneckou ambivalentnost. Ukazuje bývalého trestance jako sympatického člověka, ale když dojde na věc, jde z něj respekt a nechtěli by jste mu vstát v cestě. Když si někdo odpyká svůj trest a chce začít normální život, znamená to, že se zbavil svých násilných sklonů? Nebo je jenom hodně dobře ukrývá? Některé přechody mezi klidem a agresivitou svou intenzitou snesou srovnání se Scorseseho filmy. I vedlejší role jsou přesně obsazené a bez jediného slabého místa. Známé ošlehané tváře, přesně vybrané do rolí bývalých kriminálníků P.S. Scénář napsal Edward Bunker - následující posty z IMDB mluví za vše ----- wrote the novel on which the film is based after spending time in prison for armed robbery --- Has been convicted of numerous crimes since early childhood ---- By 17, Bunker had established himself as the Doogie Howser of the California penal system, parlaying a series of robberies, assaults and the stabbing of a prison guard into a stint in San Quentin (he was the youngest inmate there at the time). ----- He is a close friend of Michael Mann since the two worked on the screenplay adaptation of his first novel, "No Beast So Fierce". Bunker worked on Heat (1995)--as prison technical advisor--with Robert De Niro, Val Kilmer, Tom Sizemore, Kevin Gage and Dennis Haysbert. He taught them how to think, react and walk like ex-prison convicts. Recently, he announced that he and Mann are working closely on a TV series about gang life in prison. -- Zahrál si také pana Modrého v Tarantinových Gaunerech(5.9.2008)
mandes
rozpočet : ? tržby americke : $9,900,000(27.5.2008)
movie
Trochu jiný Hoffman ve filmu, který na mě už v dětsví působil dost důrazně. Vpodstatě psychologický obraz bývalého trestance Edwarda Bunkera, který se po propuštění z vazby snaží začít znovu, ale jinak než by se čekalo. O víc jak dvacet let později Bunker napsal scénář k vezeňskému snímku ANIMAL FACTORY (režíroval Steve Buscemi), který rovněž doporučuji!(28.9.2008)
KarelR
Ale už vážně. Existuje role, kterou by Hoffman nezahrál?(25.6.2009)
Rogue
Neznámá pecka, která mi ze všeho nejvíc připomíná Instinct de mort, za což dost pravděpodobně může ten knírek... očividně jsem našla nový symbol kvality, ehm. V daném subžánru jednoznačně nejlepší film, co jsem viděla. Hoffman bez komentáře.(7.11.2008)
Aky
Tak trochu dva muži po americku. Na rozdíl od Francouzů, zde se hlavní postavě trošku obtížně fandí. Není to totiž bzchybný a vymydlený Alan Delon, ale v podání Dustina Hoffmana skutečný zločinec, u něhož lze pochopit motivace jeho kriminální kariéry, ale stěží se s jeho činy lze ztotožňovat. Nicméně sdělit to, že někomu se nedaří žít ani na svobodě ani v kriminále, přičemž však tato druhé možnost je přece jen přjatelnější, se povedlo dokonale.(16.10.2011)
Chrustyn
Neznámý ale překvapivě výborný snímek o muži, který se po návratu z vězení snaží tak moc začlenit do společnosti a žít "normální" život ale později pochopí, že zloděj zůstane zlodějem. Standardně výborný Dustin Hoffman a civilní režie. Škoda, že tempo nevydrží až do konce.(16.6.2011)
mm13
Vzácne neokázalý portrét zločinca, ktorý budí toľko sympatií, koľko odporu. Inštinktívne a zároveň nepochybne premyslené herectvo Dustina Hoffmana, ktorý to zviera pod zdanlivo sympatickým povrchom stvárňuje natoľko presvedčivo, až som ho chvíľami vystrašený nepoznával. Sa len tak nevidí! Jedna ruka otvorená v dlaň, núkajúca pomoc, druhá zovretá v päsť a nad tým nutkanie dvihnúť ich oba v ochrannom a teda nutne odmietajúcom geste. Len sa s takým nezapliecť, nech už je zdanie o pochopení jeho situácie akokoľvek silné. ...though the man above might say “hello”, expect no love from the beast below(10.10.2011)
YURAyura
5/10 Dva muzi ve meste potkavaji Psi odpoledne. Jak Dustin ano a moc dobre a jeho nasrani a dalsi vyvoj docela pochopitelne a snad i opodstatnene. Ale na druhe stane mi v tom tak nejak chybela ta druha motivacni linka spojena s ostatnimi dost plochymi charaktery - knizni predloha musi byt asi podstatne o dost lepsi. Nicmene hlavni iniciacni zapornak - kurator Blood "Walsh" Simple je na zabiti jako dycky ;]] A kocka Theresa ma design, ktery se opet vraci do mody. Filmove to nejsou ty bezstarostne kvetinove sedesatky, kdy na prepadeni kramu stacila detska pistole, ale porad to ma ten fyyyling...(27.3.2012)
Duke90
Dalsi z mnoha vynikajicih roli Dustina Hoffmana, tentokrat jako propusteneho trestance "na svobode"... Je neuveritelne jak tento herec dokaze udelat z uplne obycejneho pribehu filmovou pecku uz jen tim jak mluvi nebo se tvari. Dustin na me v tomto filmu opet udelal dojem profesionalniho herce......(12.2.2011)
Snorlax
Chvilku se mi zdálo, že se Na svobodě snaží napodobit o pět let starší Giovanniho film Dva muži ve městě. Ale ta jistá dávka napětí záhy vyprchala a film sklouzl do dlouhé a nudné gangsterky, jakých je 12 do tuctu. Hoffman z toho udělal alespoň trochu koukatelný snímek.(25.3.2012)
JARDAHONDA
Po letech za mřížemi je Max Dembo ( Dustin Hoffman ) na svobodě.Doufá,ž to bude znamenat nový život,práci,místo,kterému by mohl říkat domov a možná dokonce i dívku...Namísto toho míří nenávratně ke katastrofě..Americké drama u mě zabodovalo za ****(24.10.2011)
Brain-D
Podle mě je to jeden z nejlepších filmů Dustina Hoffmana a je mi líto, že ho vidělo tak málo lidí. Byl to skvělé psycho drama, kde hral Hoffman postavu Max Dembo (sebevědomý, cílevědomý a trochu dětinský zloděj). Dost mi to připomínalo Dog Day Afternoon s Al Pacinem a takové filmy já rád.(3.7.2011)
sator
Pro mě jeden z nejslabších filmů v kterých Hofmann hrál ...(1.5.2011)
ZackSawyer
Život na svobodě není vůbec žádnej med, ví to Dustin, který skvěle zahrál kriminálníka Maxe, který prožívá netradiční romanci s (dle mého názoru) skvělou Jenny, která za ním stojí a se kterou žije a zkouší nastoupit cestu napravení. Má to ale jedno Ale.... Skvěle zahráno, vybalancována jemnost i drsnost, láska i normálnost, dobovost, poutavost. Výborný a zase další netradiční vězeňský film.(14.9.2011)
Tanner
Mně osobně by ke spokojenosti bohatě stačilo zírat na ty neuvěřitelný bouráky :-). Ale když se k tomu přidal parádní Hoffmanův výkon, sedmdesátkový zeitgeist a krásná Theresa Russel, byl z toho výtečný filmový zážitek. Jde o takovou drsnou obžalobu nápravných zařízení a metod, které na plné čáře selhávají v pokusech o navrácení trestaných lidí do společnosti, protože z nich předem dělají delikventy a předpokládají recidivu, pročež propuštěného člověka svazují a sledují. A tím ho k ní vlastně doženou. Motiv Maxovy vzpoury proti tomuto systému mi byl sympatický (ne tolik už metody); jediné, s čím jsem měl trochu problém, byl náhlý zlom v jeho přístupu. Celkově ale vynikající záležitost.(25.10.2011)
Ernie_13
Dustin Hoffman perfektne zahral svoju rolu, no zaujala aj vtedy len 20 ročná Theresa Russell. Škoda, vtedy by som jej predpovedal hviezdnu kariéru.(16.8.2011)