Reklama

Reklama

Návštěvníci

(seriál)
  • Západní Německo Die Besucher (více)
Sci-Fi / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 7 h 17 min (Minutáž: 29–30 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Bláha, Josef Dvořák, Dáda Patrasová, Jiří Datel Novotný, Vlastimil Brodský, Viktor Král, Vladimír Menšík, Dagmar Havlová, Eugen Jegorov (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Nesmrtelný český sci-fi seriál pro celou rodinu. Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem...
Taková je výchozí situace seriálu Návštěvníci, který s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti. Popravdě ale tohle srovnání pro nás nedopadá zase tak špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž vidí pokračování lidské existence nikoli v odosobněné a přetechnizované budoucnosti, ale v obyčejném lidském citu, toleranci, zvídavosti a zdravém selském rozumu, který odjakživa posunoval dějiny lidstva tím správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze (465)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tenhle skvělý "Sci-fi" seriál si maximální počet hvězdiček určitě zaslouží ! Hledání deníku Adama Bernaua v minulosti je jedním z nejlepších témat v našich seriálech. Nezapomenutelná expedice ADAM 84 s Josefem Bláhou v čele :) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Klasický český Sci-Fi seriál, který překonává drtivou většinu zahraniční produkce nejen svojí doby. Výborný po všech stránkách, hudba Karla Svobody je dodnes nezapomenutelná. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Česká seriálová sci-fi klasika děství!!! Za pěěěěět!!! Tak co, jdeme humidovat??? ;-) Stejně mám Jindřichu Polákovi za zlé, že nechtěl prozradit, co to vlastně je. Asi to bude nějaká sprosťárna... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dětská sci-fi klasika, která neomrzí ani po letech. Tedy neomrzí pamětníky, dnešní omladinu to už nějak nebere. A vůbec... "hlavně nenápadně". :-) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vychytaný český seriál na který se jistě díval v mládí každý a někdo se dívá i po mnoha ltetech. Hezky vymyšlené, chvílemi neuvěřitelně vtipné a hezky vymyšlené. Jednoznačně nejlepší český sci-fi seriál všech dob. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

S odstupem času je viděno dnešníma očima opravdu neuvěřitelné, jak tenhle rodinný sci-fi seriál odolal zubu času a nezestárl! I dnes obstojí v záplavě konkurenčních, často o dekády mladších projektů... Formální stránka je opravdu špičková a není divu, když se na ní podílely špičky ve svých oborech (animace Jan Švankmajer, hudba Karel Svoboda, kostýmy Theodor Pištěk, kameramané Jiří Macháně a Jaroslav Brabec, plejáda dobové herecké elity atd.), stejně jako stránka obsahová - opravdu originální námět, silná dějová linka, doslova vtahující svět, neuvěřitelná řada nápadů a technických vychytávek, doslova gejzír kreativity a nespoutané fantazie, silně autorské podání, na tehdejší dobu přelomový a v dobové kinematografii naprosto přehlížený (neboť buržoazní a západní) žánr, pro znalce filmografie Jindřicha Poláka je ještě zajímavý ten rámec, který pan režisér utvořil směrem ke své kultovní Ikarii XB 1...opravdový pionýr žánru sci-fi v dějinách československé kinematografie...osobně vám za to děkuji, pane režisére! Návštěvníci - byť je v nich budoucnost zobrazena jako ryze komunistická - ostatně jako ve Star Treku, etalonu světové seriálové sci-fi produkce - opravdu jeden z absolutních vrcholů naší dětské tvorby... ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem chtěl být Centrálním mozkem lidstva, ale dnes bych raději humidoval. Opravdu, pro všechny věkové kategorie. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Mám tuhle záležitost celkem rád, ale pět hvězdiček dát prostě nemůžu. Částečně kvůli tradičně špatnému Josefu Dvořákovi, částečně proto, že dílů bylo přece jen o něco víc než nápadů. Nicméně Josef Bláha je zde vynikající! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každý večer naplňuji popelnici jednou použitým oblečením, auto si vybírám podle kvality krtkování, navštěvuji pouze restaurace nabízející amarouny, ze zásady neposlouchám centrální mozky lidstva, mám předplacené noviny z příštích pondělků a přitom svědomitě dodržuji heslo: "Hlavně nenápadně!". Netvrdím, že mne tento seriál tak trochu nepoznamenal, ale MUDr. Chocholoušek tvrdí, že se postupně zlepšuji. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál, který dokazuje, že s minimálními prostředky lze dosáhnout maximálního efektu. Mimo to jsem vždycky měla ráda úvodní melodii a taky děda Drchlík je bezkonkurenční sympaťák. A akademik taky. Představitel Adama zase vypadá jako můj taťka zamlada a amarouny vedou! Hlavně nenápadně. ()

choze 

všechny recenze uživatele

CML, amarouny, žhavení, krtkování, humidování... TERMINÁTOR po česku, to jest bez vražedných robotů, zato se smyslem pro humor, který mění celou časocestovatelskou misi Adam 84 v zábavnou frašku plnou záměn, omylů a sci-fi udělátek, jak to Polák předvedl v ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM. Stejně jako tam musím i tady ocenit množství nápadů, celkovou hravost (barvité názvy epizod, animace čísla té které epizody...) a smysl pro budování komických situací, které ale neatakují mou bránici tolik, jak bych si přál. Z herců exceluje především Josef Bláha jako asociální akademik okouzlený dětským géniem (místy to působí až pedofilně), Bróďa coby hrabalovský pábitel se zlatýma českýma ručičkama, a Viktor Král jako suverénní Adam Bernau v pozadí, přičemž Dáda a Lada dodávají seriálu sexapeal. A k tomu další Svobodova pamětihodná seriálová znělka. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Energeticky výživná šlichta zvaná Amarouny, CML nepostrádající sebereflexi a děda Drchlík, znající dopředu sportovní výsledky jako předloha pro Back to the Future Part II. Marně sháním teplákovku expedice Adam 84.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jeden z absolutních vrcholů naší dětské tvorby ve mně vyvolal a návaznými informacemi i utvrdil pocit, že k tradiční validitě scénáře a režie i hereckých výkonů, příznačných pro naši filmovou tvorbu druhé poloviny dvacátého století, tentokrát přibyla i mimořádná invence triková. Hravost a vtipnost, ztotožňovatelné pro svou rozvernou něžnost s českou i slovenskou filmovou školou jako její spolehlivé identifikační znaky, jsou další předností tohoto klasického díla. Galerie velikánů naší Thálie a jejich skvělých výkonů druhé poloviny minulého století tento dojem jen násobí. Vzniká tak přesvědčivý nadčasový obraz jasně vymezitelné doby, obraz, který je i zracadlem, i nadhledem. Dojímá mne skutečnost, že německé webové stránky provozuje příslušník mladé německé generace. Evropská identita určitě není prázdný pojem, můžeme-li podobné přístupy považovat spíše za pravidlo než výjimku. ()

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama