Reklama

Reklama

Návštěvníci

(seriál)
  • Západní Německo Die Besucher (více)
Sci-Fi / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 7 h 17 min (Minutáž: 29–30 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Bláha, Josef Dvořák, Dáda Patrasová, Jiří Datel Novotný, Vlastimil Brodský, Viktor Král, Vladimír Menšík, Dagmar Havlová, Eugen Jegorov (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Nesmrtelný český sci-fi seriál pro celou rodinu. Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem...
Taková je výchozí situace seriálu Návštěvníci, který s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti. Popravdě ale tohle srovnání pro nás nedopadá zase tak špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž vidí pokračování lidské existence nikoli v odosobněné a přetechnizované budoucnosti, ale v obyčejném lidském citu, toleranci, zvídavosti a zdravém selském rozumu, který odjakživa posunoval dějiny lidstva tím správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze (466)

MarekT 

všechny recenze uživatele

V naší seriálové tvorbě se rozhodně jedná o perlu, hlavně když porovnám se současností (že, dámy a pánové z Novy), nicméně mě Návštěvníci až tak zaujmout nedokázali jako jiné původní seriály. I tak zde můžeme vidět zdařilou přehlídku výborného děje, na který se nabaluje i typický český humor a výborní herci. A samostatnou kategorií je hudba Karla Svobody. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Josef Bláha nejlepší, puntičkářský a přitom tak mile až pateticky něžný ke svému vědeckému teen vzoru. Taky si člověk uvědomil, jak byla Dáda nádherná a nemyslím tím její typické vlhké scény s delfíny ani Abrhámem, prostě ten půvab, který docenil až pan Felix díky té své dlouhé a na konci prudce zahnuté trubce, o pěstěném nátisku nemluvě. Jiří Datel Novotný měl myslím našlápnuto k idolu žen, jeho sympatický ksicht tehdy jistě nedojal jen Jitku Molavcovou či CML(čti cumel) v podání Miroslava Moravce. Akorát věčná luxusní svině Dana Bartůňková odolala, dajíce jako vždycky přednost materiálním hodnotám tentokrát nikoliv v podobě zláťáků od čertova švagra, nýbrž zlatým pískům v Bulharsku. Vlasta Brodský opětovně ideální pro svou roli. Josef Dvořák byl čtvrté kolo u vozu, holt bylo potřeba i někoho se slabostí pro technická udělátka či buřty, a ačkoliv se pro tuto roli Dáda veskrze nabízela, tvůrci si netroufli smělou myšlenkou dovézt do konce. Odejmuto od vtipkování, seriál nikoliv ideální, nicméně s jasně převažující skvadrou kladů, mezi něž přiřaďme i Svobodu, Švankmajera a hlavně celkově pozitivní až roztomilé charaktery hlavních i vedlejších postav. Milá vzpomínka. Každý seriál, který aspoň maličko zabolí, když končí, je přínos, zvláště z pohledu dnešních "projektů". 80% ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V roku 1983 bol natočený v československo francúzsko západonemecko švajčiarskej koprodukcii televízny seriál "Návštevníci" (Die Besucher). Vznikol pod režisérskou taktovkou Jindřicha Poláka. Je zložený z pätnástich samostatných, zhruba pol hodinových epizód. Je to rodinný komediálny sci-fi seriál, ktorý bol vo svojej dobe veľmi populárny a časom sa z neho stala takmer kultová záležitosť. Z roku 2484 je vyslaná naspäť do minulosti, konkrétne do roku 1984, štvorčlenná skupina vedcov, ktorá má za úlohu získať poznatky a zápisky o výpočtoch geniálneho matematika Adama Bernaua, ktorý žil koncom dvadsiateho storočia. Tieto informácie by dokázali odvrátiť prírodnú katastrofu, ktorá hrozí obyvateľom Zeme v roku 2484. Centrálny mozog ľudstva (CML) totiž vydal varovanie pred zničujúcou zrážkou s kométou. Osud Zeme je priamo závislý od úspechu expedície. **** ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgických 5* Možná v dnešní době by seriál vypadal naivně, ale tehdy v mém dětství a dospívání mě hodně bavil a užíval jsem si ho, a proto nemůžu dát menší známku. Skvělý mix humoru, sci-fi, kvalitních hereckých výkonů, co si víc děti mohli za komunismu přát ;-) Určitě kultovní seriál. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Už jako dítě jsem NÁVŠTĚVNÍKY před televizní obrazovkou doslova hltal a o to víc je úžasné, že se mi líbí i dnes. Po tolika letech! Jsou totiž nadčasovým dílem. Vynikající sci-fi seriál, jehož pouhých patnáct epizod se natáčelo přes dva roky a na kterém je znát filmová kvalita, cit tvůrců i vysoký koprodukční rozpočet v každém ohledu. Scénář, obsazení (takové hvězdy i v malých roličkách!), Svobodova kosmická hudba, triky a efekty - vše top. A vyniká především nápaditá režie mistra české filmové fantastiky Jindřicha Poláka (Ikarie XB1, Zítra vstanu a opařím se čajem atd.). Vtahující podívaná, která působí pořád neuvěřitelně svěže, v čele s nezapomenutelným Josefem Bláhou i sexy Patrasovou. Skvost, kult a klasika z roku, ke kterému mám jisté pouto. A díky ČT za vydaní na DVD. Srdce kluka ve mně zase tluče. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (78)

  • Seriál má kromě patnáctidílné také sedmidílnou verzi, kterou vysílala například slovenská JOJ. (lexa.k)
  • Seriál mohl zůstat nedokončený, protože v polovině natáčení před odjezdem k dotočení některých scén v Německu někdo poslal anonymní dopis, že Dagmar Patrasová (Emilia) chce emigrovat. Režisér a herečka byli předvoláni na ÚV KSČ, kde museli podat vysvětlení a zaručit se, že to není pravda. (raininface)
  • Termín "amarouny" se díky seriálu dostal do běžného slovníku, ve spojení s nevýraznou chutí jídla. (Karlos80)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama