Reklama

Reklama

Krysař

  • angličtina The Pied Piper (více)
Animovaný / Loutkový / Horor
Československo / Západní Německo, 1985, 53 min

Obsahy(1)

Moderní zpracování středověké německé legendy o krysaři, který ztrestá hříšné a zpupné město Hammeln. Je to jeden z nejnáročnějších filmů, které kdy byly ve světě animovaného filmu natočeny. Expresivně, dramaticky stylizované loutky a scény se stávají krutým obrazem života, z něhož vymizel cit a láska. Film Krysař patří plným právem mezi základní díla české i světové animované tvorby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (139)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Rodinný / Animovaný??? To bych dětem neudělal, už kvůli jejich domácímu mazlíčkovi, shodou okolností potkánkovi :-) Vizuální a technické zpracování naprosto ojedinělé, Kocáb a Stivín se s muzikou též nebývale vytáhli, atmosféry to má na tři hrané filmy. Škoda, že se vystřílelo tolik prvotřídní filmařské munice na tak málo sdělení. Zajímavé – když jsem to viděl v šestnácti jako novinku, zdálo se mi to hrozně protirežimní, ti zkažení konšelé a tak, to musel mít někdo odvahu, že to vůbec prošlo do kin, a ta výtvarná a řemeslná kvalita, ta byla sama o sobě vzpourou proti konformitě a průměrnosti (smí se to vůbec, natočit něco tak opravdově pochmurného, ještě navíc když je to animované?). Dneska mi to kupodivu připadá tehdejšímu režimu příšerně poplatné – co obchodník, to zlý kapitalista, hrabivý Žid included (já vím, o to v té legendě jde, ale stejně je tu ona nezbytná měšťanská prohnilost tak nějak moc kách). Nicméně ta forma! Pouštěl jsem si to teď po dvaceti letech a některé obrazové prvky, animační fórky, zvuky jsem měl zažrané do paměti, jako bych to viděl naposledy včera. Výsledný dojem: Jsem rozerván, volím kompromisní hodnocení. ()

Knuckless 

všechny recenze uživatele

Městečko Hammeln má problém- je v něm totiž plno "krys". Naštěstí se objeví cizinec ostře řezaných rysů, nadaný nejen hudebním talentem... Nu myslím že v popisu děje asi netřeba dále pokračovat. Celkově hodně ponuré a co se loutek týče, tak nečekejte žádný roztomilý maňásky... A ještě k hudbě- pánové Stivíne, Pavlíčku a Kocábe- bravo! ()

Reklama

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Výtvarná stránka je nejsilnějším aspektem Bartova Krysaře. Zakroucené a kostrbaté město mi připomínalo německý expresionismus (viz Kabinet doktora Caligariho). Loutky v kombinaci s motivem lidských neřestí mi zase připomněly Fimfárum, je ale tématem pracováno lépe. Příběh lze shrnout do dvou vět a ačkoliv je odvyprávěn dost dobře na to, aby se obešel bez dialogů (přítomná jsou pouze různá citoslovce a huhlání), tak já bych je tam raději měl, protože by mi mohly poskytnou další potěšení - krom toho vizuálu tam totiž žádné další nevidím. Obsahově je to příliš povrchní a klidně by to mohlo mít jen 20 minut. ()

H.Gordon 

všechny recenze uživatele

Tento film je pro mě spíše mysteriozní a psycho než rodinný. Je dokonale propracovaný. Hrozně se mi líbí, že v tom jejich "vymyšleném" nesrozumitelném jazyce jde slyšet jak čeština, tak i němčina. Kombinace německé dikce s českou intonací. Na krysaře se doposud nemohu podívat sama, jen s někým, jelikož z filmu mám po dokoukání velmi nepříjemný pocit. Je docela depresivní a pro mě hororový. 4, 40*. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Výtvarné provedení bere dech, ale dechberoucí je i příběh samotný - režisérovi se podařilo natočit mýtopoetické vyprávění, které rozhodně není jen jednoduchou alegorií, ale přitom má archetypální, symbolické rozměry. Dotýká se především lidské bídy a zkaženosti, ale nepostrádá ani záblesky světla. Velmi silné, mnoha způsoby interpretovatelné a přitom na jednoduché mravní poučky neredukovatelné dílo. Skvělá harmonie formy a obsahu. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Filmoví cenzori vo vtedajšej ČSSR chceli film zakázať, a to hlavne z dôvodu, že hudbu k nemu zložil Michael Kocáb, ktorý bol členom vtedy zakázanej kapely Pražský Výběr. Po čase však film získal niekoľko ocenení na zahraničných filmových festivaloch, a tak ho nakoniec cenzori povolili. (Jello Biafra)
  • Ředitel Krátkého filmu Kamil Pixa původně nabízel svůj scénář Krysaře režiséru Juraji Herzovi, ten jej však přepsal do podoby, v níž hlavní roli měly hrát krysy a jejich stát. Pixa tedy přípravy zastavil a o rok později předal námět a scénář Jiřímu Bartovi. O samotné natáčení se Pixa nezajímal, a tak pro něj byla první projekce hotového filmu velké překvapení. Před Pixovou zuřivostí zachránil Bartu německý producent, který filmu zatleskal vestoje. Podle Bartova svědectví Pixa prohlásil, že druhého dne bude potřeba film přestříhat, naštěstí však byl do rána odvolán z postu ředitele. (Přemek)

Reklama

Reklama