Reklama

Reklama

Krysař

  • angličtina The Pied Piper (více)
Animovaný / Loutkový / Horor
Československo / Západní Německo, 1985, 53 min

Obsahy(1)

Moderní zpracování středověké německé legendy o krysaři, který ztrestá hříšné a zpupné město Hammeln. Je to jeden z nejnáročnějších filmů, které kdy byly ve světě animovaného filmu natočeny. Expresivně, dramaticky stylizované loutky a scény se stávají krutým obrazem života, z něhož vymizel cit a láska. Film Krysař patří plným právem mezi základní díla české i světové animované tvorby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (139)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Stoprocentně působivé. Pavouky a krysy nesnáším obzvlášť. Pamatuju se, jak jsem se jako malé dítě chvěl před obrazovkou strachem. Poprvé u tohoto díla a poruhé u Něčeho z Alenky Jana Švankmajera. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Nekompromisně pochmurná atmosféra, která dokonale koresponduje s legendárním příběhem, stojí hlavně na neodolatelně dekadentních kulisách, výborné hudbě (Pavlíčkova kytarová „Krysař theme“ je dokonalost) a v neposlední řadě skvělých loutkách, které i přes hodně expresivní formu dokonale vyjadřují emoce i dané charaktery (samotný Krysař je zatraceně charismatický kus dřeva). Tak jako tak, začínám chápat, proč jsem se coby malé robátko raději klasické české loutkové animaci programově vyhýbal, pro děti v ní opravdu moc není. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výborný loutkový film, který oživuje Krysařův mýtus se stejnou silou jako Dykova novela. Nádherné výtvarné zpracování laděné do pochmurné a protáhle gotické nálady nutně utkví v paměti. Nádherný příběh v uhrančivém hávu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo zbytecne natahovany a film mel nakejch 25 minut, tak je to pecka. Jenze jelikoz je pribeh hodne prostinkej, dostavuje se po case urcitej stereotyp, precejen sledovat dvacet minut panaky prehrabujici se v penezich a nasledne dvacet minut odevsad vylezajici krysy neni dvakrat zabava. Nastesti film je hodne zajimave stylizovanej, coz mu pridava na atmosfere, ktera jeste zhoustne po prichodu krysare, takze ve vysledku docela atmosferickej animak. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Četla jsem, konečně i viděla jedno filmové zpracování. Kdybych ho dostala u maturity, tak se nebojím, jsem připravena :-D Aneb jak si Zíza počkala na Krysaře a pohltila ho dvakrát jinak ;-) ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

film sem viděl jako malej, a byl sem z něho opravdu vyděšenej. Pak sem ho viděl znova, asi před 3mi lety a byl sem z něho naprosto nadšen. Skutečně působivé dílko ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mistrovský kousek Jiřího Barty a jeden z vrcholů české animované tvorby natočený podle stejnojmenné novely Viktora Dyka. Temné dílko podbarvené výbornou hudbou. Základem úspěchu byly výtvarně pozoruhodné loutky a jednoduchá animace, ze všeho nejvíc ale scénář, který využívá atmosféry středověkého hanzovního města. Pocit rozkladu hodnot je znát z každého pohybu loutky, z každého obrazu všudypřítomných krys. Téměř dokonalá ukázka hororového žánru v rámci animovaného filmu. Celkový dojem: 100 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Vcelku nepříjemný, dost působivý film s výtečnou polohororovou (žánr "rodinný" mi nepřipadá jako moc vhodné označení) atmosférou a dokonale padnoucí hudbou. Tento styl animace mi příjde mnohem zajímavější než u tuctových animáků, ale posouzení nechám na znalce :-) Nebude to sice čistých 5* (atmosféra i vyobrazení krys by mohly být IMHO ještě víc strašidelnější a drsnější), ale Krysařovi je po zásluze rád přiklepnu. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vcelku prostý námět je oblečen do mimořádně invenčního a působivého roucha jak výtvarného pojetí tématu i hlavních figur. Výsledkem je mimořádně silný dojem, který je ještě násoben rafinovanými gradacemi děje, v nichž se místy uplatňuje i náš specifický humor, řadou Anglosasů označovaný za "zvlášť černý". Tísnivé podobenství krysaře v Bartově pojetí tak získává celou řadu podnětných objevných nových pohledů. KRYSAŘ je nesporně dalším úspěchem české školy animovaného filmu, jak postupně vznikala a rozvíjela se od čtyřicátých let minulého století. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dokonalé po všech stránkách. Krysaře jsem se dříve bál. Dnes z něj sice "jen" mrazí, nicméně z působivosti neztratil vůbec nic. Loutky jsou bezchybné (stále žasnu nad tím, jak živě vypadají animované krysy), režie nesmírně nápaditá, hudba jedinečná... A ten příběh, to je zkrátka klasika nejklasičtější, která má stále co říct. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Když má člověk vizi a odvahu zpracovat všem známou látku originálním způsobem, je to vždycky dobře. A Jiří Bárta ji měl. Už jenom to samotné město je vyobrazeno výborně, stejně jakou jsou zpracovány lidi v něm žijící. K tomu si ještě připočtěte ponurou atmosféru a opravdu výbornou hudbu a vyjde vám z toho film, ze kterého budete mít chvílemi husí kůži. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Město nerovných stěn a pokroucených tvarů, ostrých hran a špičatých rohů, město zkřivené uvnitř i navenek je dějištěm Bártova krysaře. Surreálné loutky vycházejí z tradic středověkého řezbářství poučeného českým rondokubismem. Doplňovány jsou ovšem reálnými rekvizitami (jídlo, víno, krev). Řeč je nahrazena skřeky. Městu vládne atmosféra rušného schraňování a schánění. Lidské úsilí se příliš neliší od krysího. Lidé a krysy se navzájem podobají a dlouho žijí v určité symbióze. Ve dne se lopotí lidé a v noci město ovládnou krysy. Obludně velké krysy však nabírají navrch. Jednoho dne však vkráčí do "Města" Krysař jako fantastické stvoření z mýtů a vyčistí město od všech krys. V závěrečné sekvenci nabírají lidé spolu s krysí povahou rovněž krysí vzhled. Jejich konec je neodvratným a logickým vyústěním příběhu. - Jiřímu Bártovi se podařilo natočit mrazivě pravdivé ztvárnění Dykova příběhu. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Aktuálně pichlavé - a možná proto tak krásné! Řinčení řetězů a expresivně pokřivené kulisy důkladně utahují smyčku sebepoznání, a co potom, když ozubené kolo města Hammeln spolyká ty, jež holdují obžerství? Rozhostí se ticho, které prolomí pláč dítěte. Snivost se prolíná s hororem a láska se smrtí; Bartův umělecký počin trhá rekordy a klamně mate mysl. Tak zvláštní jako sny, co mě v noci svazují... ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

pro mne absolutní vrchol animační práce s loutkami, kde nemůžu najít slabého místa, neboť vše je z hlediska času krásně vyvážené a žádná pasáž netrvá tak dlouho, aby mohla začít nudit, byť jen na okamžik. Skvělá je taktéž hudba s vrcholem v podobě " Krysaří písně ", která krásně spojuje prostotu tónů s obrazovou temností. Vážně ony lidské pazvuky dělali lidé zmínění jako hrající? Snad jen toho Čoka bych tam poznal ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Krysař se v české animované tvorbě rozhodně neztratí. Je totiž úplně jiný. Bárta vytvořil zajímavé frigurky, ale nejvíce mě dostávají jeho domy a vlastně veškeré lokace. Pohledy na město z ptačí perspektivy jsou geniální. Všechny ty podivné stavby vytvářejí bizarní svět pokroucených stěn a děsivých chrličů, který by mohl závidět Tim Burton. Pod hudbou jsou podepsáni Kocáb, Pavlíček a flétnu nahrál Stivín, není co dodat. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých letech mě tenhle film opět chytl za srdce. Jen považte - všechny loutky, kulisy, scenérie - ruční práce! Nemluvě o malované sekvenci v duchu romanticko naivistických krajin. Původní záměr použít cvičené krysy se neukázal jako dobrý, tudíž až na pár záběrů i ony jsou animované. Hudba členů Pražského výběru + skřeky části z nich snímku na kvalitě přidaly. Obecné poselství je aktuální v každé době, dnes možná ještě více. Honba za penězi a majetkem nemůže nakonec skončit jinak než záhubou. Celkově chmurná atmosféra snímku předpovídá od začátku jeho směřování... Stará německá legenda zůstává nadčasovou stejně jako např. zpracování V.Dyka. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Bravurní surreálná loutková adaptace hříchů obyvatel města Hammeln. Ačkoliv němá, řekne mnohem víc, než literární předloha... ()

Reklama

Reklama