Reklama

Reklama

Krysař

  • angličtina The Pied Piper (více)
Animovaný / Loutkový / Horor
Československo / Západní Německo, 1985, 53 min

Obsahy(1)

Moderní zpracování středověké německé legendy o krysaři, který ztrestá hříšné a zpupné město Hammeln. Je to jeden z nejnáročnějších filmů, které kdy byly ve světě animovaného filmu natočeny. Expresivně, dramaticky stylizované loutky a scény se stávají krutým obrazem života, z něhož vymizel cit a láska. Film Krysař patří plným právem mezi základní díla české i světové animované tvorby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Sakra. Ale jo, tak budu za kulturního barbara. Příběh by i šel, hudba je dobrá, potěšilo zapojení živých potkanů, ale mě prostě vůbec nesedí to provedení. Ono mě dokonce až irituje. Navíc mi to přijde hrozně natažené, ten začátek je neuvěřitelně roztahaný. Tohle je zrovna takový ten případ ambivalentního až antagonistického hodnotícího vztahu - uvědomuji si, že je to svým způsobem možná až stěžejní a pro českou loutkově-animovanou tvorbu určující dílo, které možná dokonce nějak operuje s kvalitou, ale mě to prostě nijak nezasáhlo a nelíbí se mi to. Podruhé už do toho nejdu. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Rodinný / Animovaný??? To bych dětem neudělal, už kvůli jejich domácímu mazlíčkovi, shodou okolností potkánkovi :-) Vizuální a technické zpracování naprosto ojedinělé, Kocáb a Stivín se s muzikou též nebývale vytáhli, atmosféry to má na tři hrané filmy. Škoda, že se vystřílelo tolik prvotřídní filmařské munice na tak málo sdělení. Zajímavé – když jsem to viděl v šestnácti jako novinku, zdálo se mi to hrozně protirežimní, ti zkažení konšelé a tak, to musel mít někdo odvahu, že to vůbec prošlo do kin, a ta výtvarná a řemeslná kvalita, ta byla sama o sobě vzpourou proti konformitě a průměrnosti (smí se to vůbec, natočit něco tak opravdově pochmurného, ještě navíc když je to animované?). Dneska mi to kupodivu připadá tehdejšímu režimu příšerně poplatné – co obchodník, to zlý kapitalista, hrabivý Žid included (já vím, o to v té legendě jde, ale stejně je tu ona nezbytná měšťanská prohnilost tak nějak moc kách). Nicméně ta forma! Pouštěl jsem si to teď po dvaceti letech a některé obrazové prvky, animační fórky, zvuky jsem měl zažrané do paměti, jako bych to viděl naposledy včera. Výsledný dojem: Jsem rozerván, volím kompromisní hodnocení. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Krysař se v české animované tvorbě rozhodně neztratí. Je totiž úplně jiný. Bárta vytvořil zajímavé frigurky, ale nejvíce mě dostávají jeho domy a vlastně veškeré lokace. Pohledy na město z ptačí perspektivy jsou geniální. Všechny ty podivné stavby vytvářejí bizarní svět pokroucených stěn a děsivých chrličů, který by mohl závidět Tim Burton. Pod hudbou jsou podepsáni Kocáb, Pavlíček a flétnu nahrál Stivín, není co dodat. ()

Ukko 

všechny recenze uživatele

Perfektní ukázka české filmové animace, která se konečně začíná prosazovat ve světě (jen u nás o ní nikdo neví :( ). Poetický příběh na motivy Vikora Dyka o Krysaři a Agnes. Melancholická atmosféra, minimalistická hudba opravdu nechutné "krysy" ale především perfektní zpracování dřevěných loutek, které hezky vystihují charaktery lidí. Pozn: v ČR vyšlo nové knižní vydání Krysaře, které obsahuje návrhy Jiřího Bárty a moc hezky to vypadá. Malá osobní reklama: Na profilu mám odkaz na Krysaře drama co hrál náš divadelní klub, hezky fotky (hraju velkého pana K.) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých letech mě tenhle film opět chytl za srdce. Jen považte - všechny loutky, kulisy, scenérie - ruční práce! Nemluvě o malované sekvenci v duchu romanticko naivistických krajin. Původní záměr použít cvičené krysy se neukázal jako dobrý, tudíž až na pár záběrů i ony jsou animované. Hudba členů Pražského výběru + skřeky části z nich snímku na kvalitě přidaly. Obecné poselství je aktuální v každé době, dnes možná ještě více. Honba za penězi a majetkem nemůže nakonec skončit jinak než záhubou. Celkově chmurná atmosféra snímku předpovídá od začátku jeho směřování... Stará německá legenda zůstává nadčasovou stejně jako např. zpracování V.Dyka. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Filmoví cenzori vo vtedajšej ČSSR chceli film zakázať, a to hlavne z dôvodu, že hudbu k nemu zložil Michael Kocáb, ktorý bol členom vtedy zakázanej kapely Pražský Výběr. Po čase však film získal niekoľko ocenení na zahraničných filmových festivaloch, a tak ho nakoniec cenzori povolili. (Jello Biafra)
  • Ředitel Krátkého filmu Kamil Pixa původně nabízel svůj scénář Krysaře režiséru Juraji Herzovi, ten jej však přepsal do podoby, v níž hlavní roli měly hrát krysy a jejich stát. Pixa tedy přípravy zastavil a o rok později předal námět a scénář Jiřímu Bartovi. O samotné natáčení se Pixa nezajímal, a tak pro něj byla první projekce hotového filmu velké překvapení. Před Pixovou zuřivostí zachránil Bartu německý producent, který filmu zatleskal vestoje. Podle Bartova svědectví Pixa prohlásil, že druhého dne bude potřeba film přestříhat, naštěstí však byl do rána odvolán z postu ředitele. (Přemek)

Reklama

Reklama