Reklama

Reklama

Krysař

  • angličtina The Pied Piper (více)
Animovaný / Loutkový / Horor
Československo / Západní Německo, 1985, 53 min

Obsahy(1)

Moderní zpracování středověké německé legendy o krysaři, který ztrestá hříšné a zpupné město Hammeln. Je to jeden z nejnáročnějších filmů, které kdy byly ve světě animovaného filmu natočeny. Expresivně, dramaticky stylizované loutky a scény se stávají krutým obrazem života, z něhož vymizel cit a láska. Film Krysař patří plným právem mezi základní díla české i světové animované tvorby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

Sir-Filip 

všechny recenze uživatele

No... moc zajímavé.. když se přenesete přes těch pár úvodních minut a zvyknete si na ty skřeky.. tak uznáte sami.. jen pro děti bych to neviděl.. rozhodně si neumím představit, že bych jako dítě poté, co jsem zhlédl tohoto krysaře, vklidu a v pohodě usnul.. .. takže děti ne!! a rodiče = bavte se.... "ENJOY IT !!!" ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Rodinný / Animovaný??? To bych dětem neudělal, už kvůli jejich domácímu mazlíčkovi, shodou okolností potkánkovi :-) Vizuální a technické zpracování naprosto ojedinělé, Kocáb a Stivín se s muzikou též nebývale vytáhli, atmosféry to má na tři hrané filmy. Škoda, že se vystřílelo tolik prvotřídní filmařské munice na tak málo sdělení. Zajímavé – když jsem to viděl v šestnácti jako novinku, zdálo se mi to hrozně protirežimní, ti zkažení konšelé a tak, to musel mít někdo odvahu, že to vůbec prošlo do kin, a ta výtvarná a řemeslná kvalita, ta byla sama o sobě vzpourou proti konformitě a průměrnosti (smí se to vůbec, natočit něco tak opravdově pochmurného, ještě navíc když je to animované?). Dneska mi to kupodivu připadá tehdejšímu režimu příšerně poplatné – co obchodník, to zlý kapitalista, hrabivý Žid included (já vím, o to v té legendě jde, ale stejně je tu ona nezbytná měšťanská prohnilost tak nějak moc kách). Nicméně ta forma! Pouštěl jsem si to teď po dvaceti letech a některé obrazové prvky, animační fórky, zvuky jsem měl zažrané do paměti, jako bych to viděl naposledy včera. Výsledný dojem: Jsem rozerván, volím kompromisní hodnocení. ()

Reklama

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

916. hodnocený film: 2. shlédnutý film v Chorvatsku: Hodně kvalitní hudba, za kterou stojí známí autoři i jinak nefilmových projektů. Zvláštní zpracování a hlavně perfektní rozpracování postaviček, takže vám ani nepřijde, že by vám ten dabing chyběl. Nemůžu ale stejně dát víc než 4*, protože zkrátka nedokážu ocenit kvalitu, který tato loutkohra má. 4* ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Mám z tohoto díla rozporuplné pocity. Atmosféra je děsivá, hudba též, o skřecích, které se celým němým filmem linou ani nemluvě. Styl řezby loutek mi tak přímo nesedí, mám z něho takový nepřehledný dojem. Mrtvá krvácející zvířatka však vše umocňují. Zkrátka po formální stránce mi přijde český Krysař zajímavý a originální. Avšak sám sebe jsem přistihl, jak se mi při sledování rozutíkávají myšlenky do všech stran a při některých jsem se, ani nevím proč, zlehounka nudil. Takže asi tak: skvělé zajímavé dílo, které na mě nepadlo plnou vahou.. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

pro mne absolutní vrchol animační práce s loutkami, kde nemůžu najít slabého místa, neboť vše je z hlediska času krásně vyvážené a žádná pasáž netrvá tak dlouho, aby mohla začít nudit, byť jen na okamžik. Skvělá je taktéž hudba s vrcholem v podobě " Krysaří písně ", která krásně spojuje prostotu tónů s obrazovou temností. Vážně ony lidské pazvuky dělali lidé zmínění jako hrající? Snad jen toho Čoka bych tam poznal ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Ředitel Krátkého filmu Kamil Pixa původně nabízel svůj scénář Krysaře režiséru Juraji Herzovi, ten jej však přepsal do podoby, v níž hlavní roli měly hrát krysy a jejich stát. Pixa tedy přípravy zastavil a o rok později předal námět a scénář Jiřímu Bartovi. O samotné natáčení se Pixa nezajímal, a tak pro něj byla první projekce hotového filmu velké překvapení. Před Pixovou zuřivostí zachránil Bartu německý producent, který filmu zatleskal vestoje. Podle Bartova svědectví Pixa prohlásil, že druhého dne bude potřeba film přestříhat, naštěstí však byl do rána odvolán z postu ředitele. (Přemek)
  • Filmoví cenzori vo vtedajšej ČSSR chceli film zakázať, a to hlavne z dôvodu, že hudbu k nemu zložil Michael Kocáb, ktorý bol členom vtedy zakázanej kapely Pražský Výběr. Po čase však film získal niekoľko ocenení na zahraničných filmových festivaloch, a tak ho nakoniec cenzori povolili. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama