Reklama

Reklama

Poslední lup

  • angličtina The Last Theft
Krátkometrážní / Animovaný / Horor / Krimi
Československo, 1987, 22 min

Obsahy(1)

Černá groteska Jiřího Barty o nenasytném zloději, kterého touha po zlatě zavede do světa iluzí a klamů.  Krátký film J. Barty je vlastně hraným filmem s minimem animace a přece s maximem výtvarného výrazu. Výtvarné je nejen scénické aranžmá, maskování aktérů a záběrová kompozice, ale především kolorit, jenž dává této hororové moralitě o tom, jak kosa lačnosti narazila na kámen krvelačnosti, další dimenzi ironického nadhledu. Jde o černou grotesku o zaslepeném lupiči, který je posléze svými obětmi z onoho světa okraden o to nejcennější, o vlastní krev. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ty nejnovější metody k získávání oblíbeného, živočišného nápoje pro nemrtvé, si na vlastní kůži vyzkouší nenasytný zlodějíček, náhle obklopený nádherným mámením, jenž mu servírují velmi podezřelí hostitelé. Nekonečné pohledy trvající až do rozednění. Potom už jen věčný spánek, můžete si zatleskat, je jedním z Vás. Brilantní atmosféra, skvostná role pro Frantu Husáka a pro mě osobně pozvánka na další Bartovy počiny. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Toto mě tak neskutečně rozsekalo, že absolutně nedokážu pochopit, jak mohlo něco tak krystalicky geniálního vzniknout. Každá vteřina tohoto skvostu tak přetéká nezměrnou krásou a netušeným děsem, že jsem v pokušení napsat, že jsem lepší horor snad v životě neviděl. Umřel jsem u něj hrůzou a estetickou slastí. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Ubrat minimálně pět minut a budu spokojen, nápad totiž dle mě nemá na to, aby sám od sebe utáhl dvacet minut a zpracování je sice dobré, ale ne tak závratně, aby dokázalo vyvážit přemrštěnou stopáž. Upřímně, od spojení dvou vynikajících českých animátorů bych rozhodně čekal víc, skoro jakoby Bartovy nesedla absence loutek, škoda, myslím si, že pokud by loutky byli použity, nebo pokud by si Mergl Poslední lup natočil sám, byl by výsledek lepší. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Toto krátkometrážne dielo som našiel v akomsi zozname najlepších československých hororov. Bez predošlých informácií o tom, kto je jeho režisérom a scenáristom ma na ňom skôr lákalo spracovanie netradičnej upírskej tématiky vo vtedajšej totalitnej kinematografii, ktorá mohla nájsť väčšie uplatnenie v prepojení s animovanými prvkami. Napriek krátkej minutáži by išlo z obsahovej stránky vyťažiť isto viac a ako už bolo napísané, dej je ľahko čitateľný. Formálne však ide o veľmi solídny a pozoruhodný počin, kde sa mi pri scéne s nohami pod stolom na okamih zastavil dych. Vo svojej úlohe ma prekvapil Ivan Vojtek, ktorého som spoznal až kdesi v polovici. (444. hodnotenie, 33. komentár k filmu) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Hudba, kterou složil M. Kocáb je skutečně okouzlující. Nikdy bych to do něj neřekl. Co se týče tohoto snímku, tak jde do jisté míry o velice zajímavé a působivé dílo. Ačkoliv se mi líbilo, tak mám k němu určité výhrady. Hrátky s barevnými filtry jsou super, stejně jako mimické výkony většiny herců, ale nemohl jsem se občas zbavit pocitu lehké nudy. Tato chvíle nastala v okamžiku, kdy se začaly hrát kostky. Styl střihu, který použili není zrovna můj šálek čaje, protože chaotické střídání scén (navíc často se opakujících) je trochu otravné. I tak si však tento kousek určitě zaslouží nadprůměrné hodnocení. 70% ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama