Reklama

Reklama

Kombinácia kriminálneho filmu a mysteriózneho hororu rozpráva príbeh o Juanovi, ktorý zistí, že všade okolo nás žijú duchovia, duše mŕtvych, ktorí umreli príliš skoro, aby sa stihli odobrať na druhý svet. Títo duchovia však bažia po pomste za svoju smrť, lebo iba tak sa cítia byť nažive. Podarí sa Juanovi zachrániť svoju rodinu? Alebo je to všetko len výplod jeho fantázie? (ricci.s)

(více)

Recenze (20)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

No, tohle je takovej ten film, kterej si celou dobu konstantně drží vysokou kvalitu, velmi pěknou, místy až mrazivou atmosféru a disponuje poměrně slušným příběhem (v rámci subžánru), ale stejně na vás (respektive na mě) nakonec nezapůsobí tak silně jako nějaký (klidně i slabší) "konkurent", který se v klíčový moment rozhodl určitým způsobem "zariskovat". Prostě mi v tom filmu chybí něco, abych měl důvod si jej nějak zvlášť pamatovat. Říkám tedy "velmi dobré", ale chybělo málo a mohl jsem říkat "absolutní bomba". A to mě trochu mrzí. Horror movie of the year ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Juan je policajt pracujúci na prípadoch nezvestných osôb. Jedného dňa ho povýšia spôsobom pridelenia prípadu niekoľko rokov nezvestného muža menom Sergio Barreiros. O celej veci sa rozhodne poradiť s bývalým vyšetrovateľom Josem Medinom, ktorý na prípade pracoval. Má to však háčik. Medina skončil v blázinci a jediná veta, ktorú vysloví je: "Oni nás sledujú." Juan nechápe, ale čoskoro pochopí. Všetko totiž má svoje príčiny. Juanova minulosť s prítomnosťou vyšetrovania daného prípadu majú spoločného viac, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Najsilnejšom stránkou filmu je jednoznačne príbeh. V tomto španieli vždy vynikali a beriem to ako samozrejmosť. Práca s napätím však mňa nijako nezasiahla. Pokiaľ čakáte aspoň duchárske lakačky, tak ste taktiež na zlej "adrese". Záver ponúka "polo šťastný" koniec čoho tiež nie som zástancom. Suma sumárum, ide o pekný film, ktorý však zo žánru horor, takmer nič neponúka - 50%. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Bohužel mě Nos Miran ničím neuchvátil a nevzal, což je poměrně škoda. Čekal jsem něco jiného a dostal jsem 104 minut obrovské nudy. Zítra už nebudu vědět ani název. Pár scén bylo dobrých a napětí k závěru také nechybí. Bohužel jsem čekal daleko větší odvaz a víc všeho, co se dobrých thrillerů a hororů týká.. 4/10 = 40% ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Perfektná španielska ducharina. Síce to s Others, The (2001) veľa spoločného nemá, určte to dosahuje vysokú kvalitu, ako väčšina španielskych hororov. Film začína ako krminálka, no už je cítiť v deji istú tajomnosť a človeka začína trochu mraziť. Obsahuje to klasické prvky kriminálky, ako napr. ditektív sa stráca svojej rodine, niekto vie pointu, ale nemôže ju povedať, lebo je šialený / mŕtvy / stratený a mnoho iných znakov. Film veľmi rýchlo graduje s postupne sa odkrývajúcou pointou a odhaľovaním minulosti hlavnej postavy - detektíva. Film je fakt bravúrne natočený a pri nejednej scéne ma naozaj mrazilo, čo sa mi často stávalo aj pri už spomínaných Others, The (2001). Španielsko rozhodne patrí k elitám eurohororu, určite čo sa týka ghost subžánru a škoda, že tento snímok je tak neznámy. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Podobně jako v Těch druhých si malé děti povídají s někým, kdo očividně není normálně viditelný a jejich táta policajt tyto neviditelné hodlá odhalit přes případ zmizelého člověka a dalších zmizelých, kteří jednoho dne prostě zmizeli bez jakékoli stopy. Záhadnosti přidá ještě bývalý policajt a současný chovanec ústavu pro šílence, který vyšetřoval případy těchto záhadných zmizení a všechno pečlivě popsal ve svých zápiskách až nakonec sám skončil v blázinci s jedinou správou pro ostatní, že "Oni nás sledují" (Nos miran). Mysteriózně detektivní zápletka je tu zpracovaná pěkně a docela i svižně, ale bohužel není až tak vyhrocená jako třeba v Los sin nombre a závěrečné rozuzlení je spíš bližší Těm druhým než třeba s Habitacion del niňo, se kterým má Nos miran taky něco společného. Víc by se mi líbilo, kdyby to bylo zahnané do větších extrémů a většího napětí nebo kdyby to bylo víc hororové, takhle to je jen fajn, ale na tu čtyřku se to dostane jen s odřenýma ušima kvůli troše zdlouhavosti a hlavně kvůli rozmělňování napětí vedoucí až k závěru na styl Těch druhých na úkor něčeho pořádně strašidelného. Možná že kratší televizní zpracování nebo jako díl Películas para no dormir by to fungovalo o trošku líp, protože to těží hlavně z nápadu a nijak zvlášť výjimečných hereckých výkonů nebo nějakých překvapivých příběhových kliček se člověk nedočká. Celkově je to ale fajn a hlavně ukázka toho, že se ve španělsku objevují v posledních deseti letech zajímavé hororové nápady jak na běžícím páse. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Melodramatická duchařina s dětmi. Tímhle žánrem jsem v posledních letech už poněkud přesycený, ba znechucený. Navíc čím jsou zúčastněné děti mladší, tím je jejich herecký výkon žalostnější (zde hlavně malá dcerka) => tím jde horrorová atmosféra filmu víc do kopru. V tomhle případě lze sice jako polehčující okolnost zmínit dobu jeho vzniku nebo španělskou provenienci, ale to zdaleka nevyváží nudnou rozvláčnost děje a nesnesitelně sentimentální finále. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Koukat na to ve španělštině s anglickejma titulkama od půl 12 večer předem řikám, neni dobrej nápad:D. Možná i proto je to zatim nejslabší španělskej film, co jsem viděla. Mělo to potenciál, mělo to typicky španělskej "happy end", ale mně to jednoduše nic moc neřeklo, neměla jsem z toho dva dny naděláno a nebudu z toho mít noční můry. Škoda:D. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Film pripomína pátranie po nezvestných, ktoré odchádza do stratena. Do záznamov z vyšetrovania postupne preniká ezoterika a mágia. Pre protagonistu - inšpektora Juana Garcíu je to veľmi osobné pátranie - v detstve prišiel záhadným spôsobom o sestru. Nos miran je znekopojujúci film. Dáva samé otázky. Prečo tí, ktorí zmizli bez stopy a dostali sa na druhý breh stále zostávajú medzi nami? Jediný, kto pozná odpoveď: je šialený a neustále opakuje "nos miran" (oni nás pozorujú). Policajné zápisky šialeného pána Medinu by som si rád prečítal, zneli ako okultistický spis a možno boli ešte zaujímavejšie než tento film. Áno, mal niekoľko strašidelných momentov a desivých zrkadlení duchov zosnulých, ale celý sa odohrával v jednej tónine. Chvílu sa zdalo, že sa príbeh zdvihne k dramatickému vyvrcholeniu, ale nestalo sa tak. V melodramatickom závere znie chrámový spev. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Poměrně kvalitní krimi-horor, který se v rámci španělské produkce drží zlatého hororového standartu. Španělé nám zkrátka už pár let ukazují, že vědí jak na to a umí postrašit. Ne že by tento horor byl nějak zvlášť strašidelný, ale pár příjemně mrazivých momentů se najde. A ta gradace příběhu, postupně se zvyšující posedlost detektiva světem mrtvých... radost pohledět. Závěr je pak skoro až dojemný. Přesto udílím tři hvězdičky, protože i přes poměrně stálou kvalitu po celou stopáž mě to neoslovilo tolik jako jiné filmy podobného ražení. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tak na tohle zrovna nálada nebyla. A že na španělské duchařiny ji mít opravdu musím. Ne vždy je to ale záruka toho, že bude dobrá. V tomto případě se nestalo ani jedno. Nikdy mi ty pointy nevyzní tak výrazně, jak bych potřebovala. Navíc příběh je zdlouhavý, trochu nudný, atmosféru jsem nepocítila, ač jsem se snažila jí opravdu vnímat. Vlastně mi Nos Miran hodně rychle vyklouzne z paměti a pravděpodobně si za pár měsíců vzpomenu akorát tak na výrazného Carmela Gómeze. ()

Sludger 

všechny recenze uživatele

Mrazivý mix kriminálneho thrilleru (asi do polky filmu) a duchárskeho hororu. Hustá a nepríjemná atmosféra, skľučujúce prostredie a do zrkadla sa nepozriem, aspoň nie dnes. Najdesivejšie boli tie deti v čiernom, ich by som poslúchol tiež. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Áno, "Oni nás pozorujú". Pomerne neznámy španielsky horor, nie nepodobný The Others (2001) a Mirrors (2008), patrí podľa môjho názoru k tomu kvalitnejšiemu čo v subžánry ducharina vzniklo. Krásne nasnímané lokácie nám pripomínajú takmer všetko klišé typické pre tento druh hororu. Máme tu starý, veľký dom s vŕzgajúcimi, dreveným schodmi, temné uličky španielskeho starobylého mesta, či v tme zahalený opustený cintorín. V tomto prípade však klišé nepôsobí ako rušiaci moment, naopak, veľmi rád som si pripomenul atmosféru klasických hororov osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. Režisér naozaj zručne pracuje s exteriérmi a kamerou, čím sa hrá s nervami a predstavivosťou diváka. Na druhej strane však až taký dokonalý nie je samotný príbeh, ktorý v určitých chvíľach pokrivkáva a niekedy som mal pocit, že sa dokonca nudím. Ale aj keď mi táto skutočnosť môj filmový zážitok z filmu rozrušila, rozhodne ho neznechutila. Nos Miran ako celok pôsobí dojmom kvalitne odvedenej filmarčiny a určite patrí k novodobému hororovému nadpriemeru. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Ďalší z továrne španielskych hororov, ktoré patria k tomu lepšiemu čo sa v rámci subžánru natočilo. ,,Nos miran,, má podobné prvky ako napr. ,,The Others,, alebo ,,Mirrors,, . Cez to všetko si film dovolím označiť za námetovo originálny. Aj keď sa atmosfericky stále drží v jednej tónine a diváka príliš nedesí, je stále hororom i cez detektívnu zápletku filmu, ktorá mu prospieva a kde záverečná pointa dobre zapadá do mozaiky celého deja. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Zajímavé spojení krimi, duchařiny a tajemna. Nečekejte však žádné šoky nebo lekačky, převažuje to mystérium. Film nám předkládá možnost, co se děje s lidmi, kteří zemřou náhle nebo předčasně a nejsou ještě připraveni přejít na "druhou stranu". Pokud by to byla pravda, pak by se jich mezi námi pohybovalo opravdu hodně a z děje vyplývá, že ne všichni jsou přátelští. Není to špatné, ale chybělo více napětí a ten závěr byl dost divný, ikdyž vlastně očekávaný. ()

Cechyno4 

všechny recenze uživatele

První pocit zamrazení z atmosféry a první lekačka hned po 12 minutách. Opravdu velmi dobrý začátek filmu. Ovšem to je vše. Atmosféra se ztrácí a diváci už jen sledují temnější detektivku. Duchové se zjevují ve dnech a jen tam tak stojí. Někde jsem četl, že tohle je španělská adaptace na The others. Tak to nevím co to má s originálem společného. The Others má o hodně navrch oproti tomuto snímku. Ať je to děsivou atmosférou po celou dobu filmu, příběhem, tak i konečným rozuzlením. U tohohle filmu jsem se celkem nudil. Námět slušný, ale nic víc. Označení horor ? No nevím... ()

baronGrga 

všechny recenze uživatele

Má-li být Amado čerstvým větrem španělského hororu, pak jsem já čínským velkovezírem a celé Nos miran vybroušeným klenotem duchařského subžánru s jemně vykreslenou psychologií postav, který svižným tempem vypráví děsuplný příběh sympatického policajta a jeho neméně půvabné rodiny. 35% ()

Reklama

Reklama