Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dům se láme na kousky. Bučící kráva se ve víru zvedá do vzduchu. Traktory padají jako déšť. Těžký benzínový tanker se stává letadlovou bombou. Rozsáhlá ničivá přírodní síla devastuje vše a blíží se rychlostí 300 mil za hodinu. Tornádo udeřilo. Začíná vířící dobrodružství plné vzrušujícího napětí a skvělých speciálních efektů s Helen Huntovou a Billem Paxtonem v roli vědců stíhaných nejničivější silou přírody. Tito lovci bouří doufají, že pomocí elektronických senzorů získají dost informací na vytvořené lepšího varovného systému. Aby to dokázali, musí vražednému tornádu vstoupit do cesty. Honička začíná. (Universal)

(více)

Recenze (328)

POMO 

všechny recenze uživatele

Inteligentné, plné života a svižné dobrodružstvo s veľmi sympatickou ústrednou dvojicou postáv (a hercov). Akurát je otázne, koho zaň pochváliť. Asi všetkých do rovnakej miery. Produkčná ruka Stevena Spielberga z filmu sála každým pórom. Režisér Jan de Bont zúžitkováva kameramanské schopnosti a team od vizuálnych efektov tvorí krásne tornáda. Práve ony sú predsa hlavnými hrdinami filmu! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Tisíckrát omleté schéma, pouze zmutované bestie nahradil přírodní živel. Scenář je plný klišé, řešení citových problémů Helen Hunt mě nezaujalo. Ale úžasné triky (na svojí dobu) vše zachraňují. Tři body za tornádo plus jeden za letící krávu :o) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Normální děj katastrofického filmu (rozuměj stojí za starou belu - předem dáno, kdo bude mrtvý a kdo ne, naprosto předvídatelné situace, ...), ale výborné triky, sympatičtí herci a dobře plynoucí příběh způsobili, že jsem se docela i bavila a neměla ani moc času hledat logické chyby a rejpat do nich... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ve své době špička katastrofického filmu, dnes příjemné upomenutí na to, že v daném žánru jde tvořit i tak, aby se divák necítil podceňován nebo regulérně urážen schématickým patriotickým patosem s průměrnými efekty a přehrávajícími nebo přímo dřevěnými herci. I když jde stále o zábavu bez hlubšího smyslu, v Twisteru všechno funguje tak jak má, a proto stále stojí o třídu výš než Day After Tomorrow (a o straigt-to-DVD a televizních počinech, které máme zejména v okurkové sezóně to "potěšení" vídat o víkendových odpolednách, radši ani nemluvím). Zásluhou sympatické hlavní dvojice je nezpochybnitelná sedmdesátka povýšena na osmdesátku, a je nutné poznamenat, že jde zřejmě o poslední dobrý film Jana De Bonta:) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Bill Paxton, Helen Hunt, tornádo – solidní katastrofický film. 80% Zajímavé komentáře: POMO, Radyo, Isherwood, tron, Kaka, Lokran ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je to zábavné a celá ta partička přírodních nadšenců taky... I když jsem slyšel, že to "honění s tornády" je velmi nadnesené... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Jak toho Jan De Bont moc nenatočil, tak mu při usednutí na režisérskou stoličku nelze upřít až nezdravá hyperaktivita. I kočírování velkolepých digitálních orgií chce pevnou režijní ruku - Rolland Emmerich by mohl vyprávět. De Bont se ve smršti jím servírovaných tornád přímo vyžívá a zároveň jimi maskuje, na styčném bodu nula, uvíznutý příběh z pera Michaela Crichtona. Hromady šablonovitých scén a charakterů, které jsou vytáhnuty z nejrozmatinějších zákoutí Crichtonovi fantazie pak, možná ano, možná ne-úmyslně strhavájí výsledek De Bontovi práce níž. Jako příklad si může divák vzít vybavení konkurenčních partií lovců tornád. Joe s Billem se vozí v rozpadajících se kraksnách, zatímco konkureční partie se řítí po silnicích i polních cestách v moderních džípech černé barvy a členové posádky se nosí v šedém stejnokroji. Charaktery postav (velmi lehce) načrtnuté hned na začátku se do konce filmu nezmění. Jejich chování je předvídatelné podobně jako v Nebezpečné rychlosti , ale tam to nevrzalo tolik jako zde, což je možná dáno tím, že zde se vyskytuje mnohem více postav než v De Bontově prvotině. Pořádný katastrofický film potřebuje pořádnou hudbu. O katastrofičnosti filmu (co se velkoleposti týče) lze úspěšně pochybovat, ale o nabušenosti soundtracku Marka Mancini už rozhodně ne. Nad přehráváním Billa Paxtona a pokusu o hraní Helen Hunt, lze bez jakýchkoliv obav mávnout rukou, protože o herce zde nejde. Jde o to si to užít, jenomže sledovat dvě hodiny černé trychtýře, jak likvidují všechno co je sebelíp přidělané, vyžaduje od diváka taky trošku trpělivosti. Vystříhat rádoby příběhovou vatu, která si říká řešení manželské krize , tak nad pátou hvězdičkou nezáváhám ani na chvilku. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Podívaná, založená vpodstatě jen na geniálních tricích. Děj není nijak překvapivý (aspoň ne pro mne), navíc by se v něm určitě našly i nějaké nelogické prvky, ale koneckonců to asi v každém filmu. Ale na straně "pozitiv a sociálních jistot" stojí svižná režie, dobrá práce s kamerou, sympatická Helen Hunt a právě již zmíněné triky. Některé z nich jsou skoro až černě humorné (scénka v kůlně se spoustou ostrých kovových předmětů nebo ta s poletujícími krávami), ve většině případů ale jde o ryze "akční" triky a právě díky nim měl film poměrně slušný úspěch u diváků nejen v Americe. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Film se skvělými akčními scénami - vedle výborných triků při nich ještě De Bont nezapomněl , co předvedl v akčním žánru u Speedu. Společně s mistry z ILM se mu tak podařilo vytvořit pár nezapomenutelných minut. Mezi těmito akčními scénami jsou ovšem velice nezajímavé a špatně napsané dialogové scény řešící vzájemné vztahy hrdinů. Jednak je tu milostný trojúhelník (Paxton, Hunt a Gertz) a jednak rivalita dvou týmů (Paxton a spol. vs. Elwes a spol.) - obě tyto neakční linie jsou nudné. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hm vzduchem lítaj krávy a baráky ale když se dva lidi přivážou jakousi kůží nebo čim k trubce tak je to neodnese. :-) Ale jinak dobrá zábava dokonce jsem to viděl v kině. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Twister se může hrdě řadit k jednomu z nejlepších katastrofických filmů všech dob a zároveň i nejlepším filmům 90. let. Poté, co Jan de Bont vnesl jisté žánrové prvky do jednoho z nejlepších akčních filmů 90. let, Nebezpečné rychlosti, i zde v Twisteru vlastně vypráví romantický příběh s ustavující žánrovou scénou vzniku heterosexuálního páru v závěru, ale to vše na pozadí buď autobusu, který nesmí zpomalit pod 50, jinak vybouchne, nebo přírodní katastrofy, která bourá vše, co jí přijde pod "ruku"._____ Už úvodní titulky jsou vysokou ukázkou sebereflexivity stylu, žánru, kinematografických dějin a mediálnosti - poté, co twister zničí ústřední jména protagonistů, dávaje najevo, že nezáleží na jejich hvězdnosti, řiká nám tím, že jde výhradně o atrakce - film spadá "pod" kinematografii atrakcí. Navíc Twister byl jeden z prvních amerických filmů tykajících si s akčním (sub)žánrem, který stavěl akci jako takovou výhradně na zvukových efektech, do žánru začleňoval podvratné prvky v podobě humoru splývajícího s romantickými pasážemi a bořil schémata tím, že nechal proletět krávy, ale domy nechal v závěru stát. Geniální, nedoceněný film, který je z odstupu významnějši, než se na první pohled zdá. Těch 5* není za to, že Twister je posledním dobrým De Bontovým filmem, než spadl do bahna průměrnosti či sračkoidnosti, ale společně s Titanicem nejprogresivnějši biják 90. let, který je chytřejší, než si jsou mnozí připustit. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Mancina: 1. Humans Being - Van Halen ,2. Virtual Reality - Rusted Root ,3. Talula [BT's Tornado Mix] - Tori Amos ,4. Moments Like This - Alison Krause & Union Station ,5. Darling Pretty - Mark Knopfler ,6. Miss This - Soul Asylum ,7. Broken - Belly ,8. Love Affair - K.D. Lang ,9. How - Lisa Loeb & Nine Stories ,10. Melancholy Mechanics - Red Hot Chili Peppers ,11. Long Way Down [Remix] - Goo Goo Dolls ,12. No One Needs To Know - Shania Twain ,13. Twisted - Stevie Nicks & Lindsey Buckingham ,14. Respect The Wind - Edward And Alex Van Halen, ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Trikově výborné, po emoční stránce plytké až běda. Na hlavních postavách mi ani trochu nezáleželo a to je u katastrofického filmu docela problém. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Démonicky strhujúca atraktívna akčná šou, plná sympatických hrdinov (Huntová, Paxton, Hoffman, Davies), tvrdých ženských, rýchlych áut, hulákajúcej muziky, lietajúcich kráv, traktorov padajúcich z neba a pomaly sa dvíhajúceho vetra, ktorý predznamenáva príchod úžasného nepriateľa; zákerné tornádo v tomto filme má totiž osobnosť a rozum, hrdinov varuje a keď si nedajú napriek tomu povedať, začína ich krvilačne prenasledovať a zasahovať na citlivých miestach. Jan de Bont, Steven Spielberg a Michael Crichton v plnej poľnej. P.S. Pomôže znalosť ČARODEJNÍKA Z KRAJINY OZ. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto paradni oddechovka, ktera jede od samyho zacatku do konce aniz by nekde zastavila, takze to je vlasne jedna velka honicka. Navic je pribeh zajimavej a originalni, tornada a vse okolo jsou trikove zpracovany perfektne a herci jsou super, skutecne jim verite tu jejich radost a nadseni. Na 5* to sice o fous neni, ale na film se vzdycky rad kouknu. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Dějové je to někde mezi akčním a katastrofickým filmem:=)), ale to natáčení, to musel být fičák... Musel jsem za ty exteriéry přidat jednu hvězdičku. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Musím končit. Lítají tu krávy." Mezi mé nejoblíbenější volnočasové aktivity patří kličkování náklaďákem mezi tornády. Kdykoli u baráku spatřím nějaké tornádo, tak se neudržím a jdu do toho. Nedělal bych to, kdybych kdysi nezabloudil do kina mezi poletující stodoly, dobytek, cisterny či kombajny. Tam se zkrátka pracovní i rodinné problémy řeší nejlépe a mne vždy pobaví být přitom. Jen ta tornáda se mne snaží naštvat a škodolibě se vyhýbají blízkosti mého domu, takže jsem mezi ně ještě nevyjel. Ale jednou si to určitě rozdáme. Takže všechno lítá, co peří má: Stodola? Samozřejmě lítá. ()

Související novinky

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

14.04.2023

Studio Universal v současnosti chystá několik projektů, jimiž by rádo navázalo na své zajeté a osvědčené značky. Jedním z nich je tento týden oznámený a blíže nespecifikovaný příspěvek do světa… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

22.12.2022

Když na jaře roku 1996 dorazil do kin blockbuster režiséra Jana de Bonta s názvem Twister, jeho vír zábavy doslova zbořil kina. Snímek s velmi štědrým rozpočtem 92 milionů dolarů díky svému poutavému… (více)

Reklama

Reklama