Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bruno Ganz hraje vynálezce, který někdy během první světové války ve Švýcarsku vyrobí pásové vozidlo. Nemůže ovšem tušit, že v Anglii na to už přišel před ním někdo jiný a tento vynález využila armáda Velké Británie k výrobě tanků, které použila jako první na světě k válečnému konfliktu. (MVanis)

Recenze (3)

Lucretius 

všechny recenze uživatele

Film to není špatný, zachycuje vesnické prostředí ve Švýcarsku před první světovou válkou, Ganz gut. Nicméně je příliš schématický a šablonovitý, po půl hodině víte o čem to celé bude. Resp. jde o klasické hodný inovativní jedinec versus zlá společnost kterou štve, že se hrdina vymyká. Nakolik byla v době vzniku sociální kritika relevantní neposoudím, nicméně dnes jde o kvalitně provedené dílo s neobjevným sdělením. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Filmy o vynálezcích mě vždy bavily a Olověná doba mě nezklamala. Z dobového prostředí dělnického venkova a vykreslení sociální tíhy vytažil režisér velmi silnou atmosféru, snový flashback s představou pásového vozidla, jehož pohyb napodobuje chvíli nejen hlavní postava, ale záhy především i kamera, má až horrorově mrazivý účinek. Bruno Ganz od první chvíle obdařil film nezaměnitelným charismatem a předvedl famózní výkon v hlavní roli zapáleného vynálezce, včetně různých povahových odstínů své postavy. Jelikož jsem si přečetl zdejší krátký obsah, tak jsem předem znal hlavní pointu, vyžvaněnou zde mnohem explicitněji oproti Kurtu Gloorovi, který osobitě využil médium (onehdy ještě němého) filmu, již v počátcích kinematografie fungující nejen jako senzační atrakce, ale také coby plnohodnotná možnost poznání a nová platforma pro šíření informací. Nicméně cesta poznávání postupného vývoje od různých vylepšených modifikací kol a koňských záprahů, přes nějaký ten dnes již nepoužívaný, chvilkově objevený mohutný dopravní stroj na pomezi kola, rušně a tanku, až po ten závěrečný „výsledný bod“ na plátně, skloubující mnohé úspěšné předchozí nápady, byla hodně poutavá a fascinující i se znalostí pointy. Působivé drama s hořce absurdním koncem. [90%] ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama