Reklama

Reklama

Vlk samotář a mládě: Námezdný zabiják

  • Japonsko Kozure Ôkami: Kowokashi udekashi tsukamatsuru (více)

Obsahy(1)

Legendární série podle komiksu Kazua Kaikeho. Intriky, zášť a závist způsobí, že Ogamiho rodina je vyvražděna a on sám se vydává pouze s malým synkem cestou pomsty a života námezdného zabijáka. (oficiální text distributora)

Recenze (53)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci úvod k sérii Vlk samotár a mláďa. Obézni ľudia sú vo filmoch vždy na posmech, no po tomto filme sa im smiať prestanete. Ogami Ittó má síce dve brady, ale protivníkov porcuje zručnejšie než väčšina samurajov, akých ste kedy videli na plátnach a obrazovkách. A nie je to len o brutálnych bojových scénach - je tu aj atmosféra a výborná dejová koncepcia s prehádzanou časovou postupnosťou, plná flashbackov, pritom však prehľadná a maximálne účelná. Akcie nie je toľko ako v ďalších častiach, ale zato všetko skvostne graduje k záverečným jatkám. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Film, ktory vznikol na zaklade mimoriadne uspesneho manga komiksu Lone wolf and cub. Toto je prvy z celkoveho poctu 6 dielov. Hrdinom pribehu je ronin, ktory sa vydava na put historickym Japonskom so svojim malym syncekom. Zenie ho dopredu pomsta za vyvrazdenie jeho rodiny. Film aj napriek tomu, ze nedosahuje hlbku komiksu (ktory ma vyse 800 stran, scenaristom je Kasuo Koike, ktory napisal aj dalsi manga komiks Lady Snowblood, ten bol potom sfilmovany a tento film sa stal hlavnou inspiracnou zakladnou pre Tarantinov Kill Bill) uchvacuje kamerou (Misumiho vzorom bol Leoneho Tenkrát na Západe) a realistickou choreografiou subojov. Jeden z vrcholov zanru samurajskych filmov. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Potulný, mlčenlivý samuraj tlačí kočárek s malým chlapcem (který má hodně extravagantní účes mimochodem) a vy víte, že se budou dít věci. Příběhově jde o klasický film o pomstě, ale natočené je to stylově a bitky jsou krvavé. Celý ten film je dost drsný, akorát se nějak nedočkáme finálního zůčtování. Vadila mi absence zvuku chůze, větru, deště atd. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Největší tvrďák akčních filmů všech dob Ogami Ito, podsaditý chlapík, který kdysi sloužil jako nejlepší kat, se po vraždě své ženy vydává na dlouhou pouť za pomstou a bere si sebou dřevěný kočárek se svým synkem a arzenálem zbraní. První díl šestidílné série, je jeden vůbec z nejlepších, ovšem dle mého kvalita všech dílů je excelentní. Tohle je KULT!!! Absolutně dokonalý samurajský film, jeden z nejlepších filmů, jaké znám a jednoznačně nejlepší samurajský film. Ogami je nezlomným prázdným strojem na smrt, který se živí jako námezdný zabiják, zabíjí většinou důležité osoby, ale před tím si často musí poradit s nějakou tou ochrankou. Brzy si udělá nekonečnou řadu nepřátel, která se jej snaží zastavit na jeho pouti, ovšem výsledkem je pouze Ogamiho cesta posetá stovkami mrtvol, potoky krve, usekanými končetinami, rozčtvrcenými a probodanými těly atd. Neuvěřitelně dokonale podaný atmosférický film, který se pohybuje svojí atmosférou od komixu (podle kterého byl také natočen), až po horror. Film se vyznačuje pro Japonsko již v raných 70. letech výraznými explotačními scénami a záběry ... A to nejen v rámci dokonale choreograficky zvládnutých soubojů (zejména na meče), ale i dalšími násilnostmi, jako je ponižování, vraždění žen a dětí, znásilňování atd. Tímto popisem vystihuji přibližně podstatu všech dílů, ovšem první díl považuji za zcela excelentní. Film je navíc vyprávěn pomalým tempem, ale jakmile se Ogami rozhodne bojovat, předvádí neskutečné kousky. Naprosto nikdo z jeho nepřátel nemá nejmenší šanci, je to absolutně dokonalý bojovník, který navíc postrádá emoce jako je strach, soucit apod. Věk filmu ještě podtrhuje tu dokonalost a "nádheru" této klasiky. Je opravdu s podivem, jaké skvosty se v 70. letech točily a že byly některé z nich zapomenuty. Samozřejmě film je pro jistý druh publika, jako jsou milovníci japonské kinematografie, historických, akčních, samurajských filmů apod. Není to pro každého. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od POMA si myslím, že první část ze série Vlk samotář a mládě jako jediná samostatně obstojí. Spousta tvůrců by se dle mě tady mohla inspirovat, jak kvalitně a věrohodně převést komiks na filmové plátno. Exploatační kousek par excellence. Prostě a jednoduše - veškeré údy létají vzduchem, do toho litry krve a ORIN se královsky baví. :-) ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Příběh není zrovna složitý, ale sází na atmosféru a to se mu daří dokonale. Takle krásně vykreslený život v Japonsku už jsem dlouho neviděl, jestli vůbec kdy, a je mi jedno, jestli to takle skutečně mohlo být. Kaišakunin Itto Ogami si okamžitě získal mé sympatie a věřil jsem mu každý pohyb meče i přes jeho ne zrovna sportovní postavu:) Výborný film, na jehož pokračování se vážně těšim. Ohledně komiksové předlohy S prací Kazua Koikeho nejsem moc seznámen (konkrétně-přečetl jsem jedno číslo, tedy cca 30 z 840 stran). Ale úplně okamžitě jsem poznal, že film je naprosto věrným přepisem komiksu. A taky jsem pochopil, kde si zjevně vzal Stan Sakai inspiraci pro Usagi Yojimba (což mu nikterak nezazlívám, stále pro mě zůstává naprostým mistrem). ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Obézny samuraj. Neobvyklé. Živí sa vraždami na zákazku. Putuje pritom s malým chlapčekom v drevenom vozíku. Ďalšia neobvyklosť. Zamestnávateľ ho zradil, manželku mu zavraždili. Dej preskakuje v čase, ukazuje, ako došlo k zrade, i ako sa s ňou samuraj Ogami vysporiadal. Tam začínajú krvavé orgie špliechajúcej krvi, nôh odrezaných jedným úderom meča a odseknutých hláv. Explicitne krvavé divadlo spolu s pomerne otvorenými scénami nahoty boli reakciou filmového štúdia a zároveň snahou dostať divákov do kina od televízií, ktoré sa vtedy riadili rigidnými pravidlami, ktoré v záujme ochrany detí neumožňovali takto explicitné zábery vo vysielaní. V kontexte deja však nejde o samoúčel, celkové dobre zapadajú tieto obrazy do doby, v ktorej sa odohrávajú. Doby, kedy sa krajmi pohybovali tlupy opustených samurajov, ktoré sa vydali na dráhu zločinu, doby, kedy každý zrádzal každého v záujme dosiahnutia moci, výhod a peňazí na úkor zradeného. presne to sa stalo aj hlavnému hrdinovi, z ktorého sa stal riadne namosúrený mčanlivý čudák s chlapcom. Ktorý si ale okamžite dokázal získať všeobecný rešpekt po tom, ako predviedol ukážku svojho bojového umenia. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Film s dost prazvláštní hlavní postavou, která z počátku působí dosti nesympaticky a jen těžko si představit, že onen chlapík by měl být jedním z nejlepších samurajů, jenže to co zpočátku působí jako absolutní absence charismatu se nakonec ukáže být opakem, jak díky soubojům, kde Vlk samotář bez problému krájí kohokoliv v jakémkoliv počtu, tak díky flasbackům, které osvětlují, že nasranózně neměnný výraz na Vlčí tváři má své důvody. Velkou službu výslednému positivnímu dojmu zajišťuje střídmá stopáž, stejně jako dobré rozložení děje (rozuměj rozložení flasbacků). Věcí na vytknutí se moc nenajde, mládě je přeci jen pro příběh dost nevyužité (uvidíme v dalších dílech) a klasické krvavé gejzíry lidí s tepem místo 130 na 9O asi 2 700 na 1 300 působí o něco humorněji, než jinde, ale rozhodně ne natolik, aby to jakkoliv rušilo. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Škoda, že producenti nezvolili pro ztvárnění této mangy spíše formu anime. Akce plné krvavých výstřiků by nakreslené působily mnohem lépe a "artověji". Hranné to působí poněkud prkenně a komicky. Některé scény soubojů jsou však úžasné a to nejen s ohledem na dobu vzniku. Postava zabijáka putujícího se svým synem je originální a zajímavá. Násilí a krev je zde na místě, protože prostě dokresluje zkaženost a prohnilost popisovaného světa. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

První film ze serie Lone Wolf and Cub (Vlk samotář a mládě). Ogami Itto bývalý popravčí Šógunátu se svým synem Daigoro na cestě pomsty proti Yagyū klanu za vraždu své manžeky a obvinění z neloajálnosti. Z Ogami Itto se stává nájemný zabiják, který za 500 Ryu zabije každého. Bojové sceny jsou drsné a plné useknutých končetin, hlav a krve. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Kenji Misumi, reziser mnoha filmu o Zatoichim si jako hlavniho predstavitele do sve nove sesti dilne serie, podle slavneho manga, vybral Tomisabura Wakayamu (puvodne ucitele judo), mladsiho bratra Shintaro Katsua, znameho prave ze serie o Zatoichim. Podarilo se mu natocit opravdu kompaktni Jidaigeki film, ktery kazdeho fanouska zanru prinejmensim nadchne. Zvlaste prvni polovina filmu je absolutne uhranciva svou originalni formou vypraveni. Cely film pak zdoby velmi kvalitni kamera a strih ... a pusobive sermirske souboje. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Třídenní filmový maraton skončil a tímhle to všechno začalo. Z toho sezení mám trochu vlka samotáře, ale vůbec mi to nevadí, poněvadž Vlk samotář za to opravdu stál. Zhltal jsem všech 6 dílů a na konci mě naštvalo jen to, že je jich tak málo. Sledovat Ogamiho Itta při cestě za pomstou je totiž nadmíru zábavná podívaná a stačilo málo, jen mu tak trochu zabít ženu a udělat z něj vola a to se prostě ve slušné japonské společnosti nedělá a nevyplácí, poněvadž pokud je tím volem právě Ogami Itto, věřte, že jste nejspíš udělali svou poslední největší chybu v životě - samuraj se prostě nenasírá ! ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Rizí ukázka daného žánru, která divákovy nabízí vše, co může od "samurajského" filmu očekávat. V komentářích několikrát zmiňovaná absence ruchů v některých scénách je velmi účelná - týká se totiž pouze retrospektiv a zřetelně tak odlišuje Ogamiho vzpomínky od aktuálního času, kdy je zvuk kompletní. Za zmínku u prvního dílu celkově vydařené série snad ještě stojí mimořádně půvabná představitelka prostitutky ze závěrečných scén v lázních. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Začátek (u nás absolutně neznámé) série o nájemném samuraji je dobrým startem, ale jeho kvality oceníte až v dalším dílu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ogama Itto ( Tomisaburo Wakayama, mladší brat Shintaro Katsua, legendárneho Zatoichiho ) má v šogunáte významnú funkciu, lenže politické okolnosti zapríčinia vraždu jeho manželky a z Ogamu sa stáva osamelý vlk. Na tom by nebolo nič zvláštne, ak by nemal pri sebe malého synčeka, s ktorým sa potuluje krajinou. 6- dielna filmová séria podľa komiksu Kazua Kaikeho je tvrdou variantou spomínaného Zatoichiho, kde sa to useknutými údmi a rozťatými hlavami len tak hemží. Prvý príbeh je kompaktným celkom, kde sa vysvetlia pohnútky správania hlavného hrdinu a uvedú nás do určitej časti v japonskej histórii. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Verím komentáru od užívateľa Adrian a chcem ten komiks! To už len musí byť žrádlo!!! Teším sa na ďalšie diely... a pokiaľ si podržia úroveň prvej časti, tak už nebude deň, že by som nezatúžil po TOM KOMIKSE !! ()

stub 

všechny recenze uživatele

První část šestidílné série je luxusním vstupem do světa osamělého vlka. Fatalismus celé řady je zcela nekompromisně rozehrán už zde, Misumi dokáže vytvořit tu pravou atmosféru. Wakayama je jako vždy výborný a těžko si lze představit typově lepšího představitele pro roli Daigora, než je Akihiro Tomikawa. Ponurá stylizace, usekané končetiny a hektolitry umělé krve, všeho se divákovi dostává v množství hojnějším než hojném:) a v dalších dílech ještě přituhuje... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Chuťovka. Ten film sa nesie v tradícií exploatačných filmov, ktoré dominovali 70 rokom. Hoci tu je cítiť menší rozpočet, nápadmi to neustále prekvapuje. Z tradičného príbehu o pomste sa stáva prepracovaný epos. A je to vlastne úplne pochopiteľné. Tieto filmy utvárali a formovali vo svojej dobe žáner. Lone Wolf and Cub je tak nielen film s historickým pozadím, ale zároveň sa vie pochváliť aj striekancami krvi, ukážkovým násilím a odvrátenou stranou celého toho mýtu o Samurajoch. Pre mňa funkčné vo všetkých smeroch ( aj keď som si všimol hádam každú parochňu a nalepený fúz). Zábavné, emočné a skvelo natočené. Wakajama ako mlčiaci pomstiteľ je skvelým protipólom k ukecanému Zatoichiovi. Obidvaja vo svojich sériách totiž putovali a rezali napravo a naľavo končatiny a hlavy. A popri tom sem tam ukázali nejakú tú samurajskú cnosť. ()

Reklama

Reklama